Je li zlostavljanje opravdani razlog za razvod braka?

Što Biblija kaže o tome što je temelj za razvod braka? Je li samo preljub ili je također i tjelesno zlostavljanje ili napuštanje supružnika temelj za rastavu?

Nejednako ujarmljeni

Biblija nas upozorava da se ne udružujemo u bliske, intimne odnose s onima iz svijeta, pogotovo da se ne vjenčavamo s nevjernicima. To nije sivo područje; očigledno je crno ili bijelo.

Apostol Pavao kaže: „Ta što ima pravednost s bezakonjem? Ili kakvo zajedništvo svjetlo s tamom“? (2. Korinćanima 6, 14) Isto tako: „Kakvu slogu Krist s Belijarom? Ili kakav dio vjernik s nevjernikom“? (2. Korinćanima 6, 15)

VIDI OVO: 10 znakova emotivnog zlostavljanja u odnosu

Loše društvo će nas s vremenom pokvariti (1. Korinćanima 15, 33) i čak je u Starome zavjetu bilo zapisano: „Zato iziđite iz njihove sredine i odvojite se, govori Gospodin, i ništa nečisto ne dotičite i ja ću vas primiti“. (2. Korinćanima 6, 17)

Patrijarsi su se željeli pobrinuti da se njihovi sinovi uvijek žene unutar njihovih obitelji, jer bi ih strankinje navele na idolopokloničke prakse. (Postanak 24; 27; 34, 8-9; Jošua 22, 12)

Isto kako je bilo u prošlosti tako je i danas: brak s nevjernim mogao bi vjernika odvesti do djela za koje oni znaju da su grešna, a ovaj brak u konačnici može dovesti do katastrofalnih posljedica. (1. Kraljevima 11; 16)

Preljub

Što u Bibliji piše da je uzrok razvoda? Je li samo preljub? Je li tjelesno zlostavljanje uzrok razvoda? Što piše o napuštanju supružnika? Očigledno je da su preljub i neprestano, bez pokajanja zlostavljanje temelji za razvod. Oštećena osoba se može ponovno vjenčati, ali za kršćanina.

U Starom zavjetu preljub je dovodio do smrtne kazne, stoga možete vidjeti kako je ovo Bogu ozbiljno. Danas preljub može uništiti obiteljske odnose, a djeca često najviše pate.

9 stvari koje uništavaju brak poput fizičkog preljuba
Foto: Videoblocks.com

Nakon što je Isus citirao starozavjetnu zapovijed o preljubu, On je išao još i dalje i rekao je: „A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu“. (Matej 5, 28) Drugim riječima, da imamo priliku, a žudimo za nekime u svojim srcima, to bismo i učinili, samo ako bismo se mogli izvući. No Isus to vidi kao preljub.

VIDI OVO: 5 načina kako sačuvati brak od preljuba

Preljub započinje u srcu davno prije nego što se pokaže ”u tijelu”. Ponovno vjenčavanje s preljubnikom (preljubnicom) je isto grijeh. Isus je rekao: „Tko god otpusti svoju ženu – osim zbog bludništva – navodi je na preljub i tko se god otpuštenom oženi, čini preljub“. (Matej 5, 32) Prirodno, smrt supružnika daje živom supružniku pravo da se ponovno vjenča.

Zlostavljanje

Već iz Pisma znamo da ponavljajuća, neprestana, seksualna nemoralnost protiv nevinog supružnika dopušta tom supružniku da pravično zatraži razvod. Ta osoba je slobodna da se ponovno vjenča. No što kada se dogodi nasilje? Što ako supružnik tjelesno zlostavlja svog supružnika? Očekuje li se od njega da ostane u braku jer drugi supružnik nije počinio preljub? Ne! Oni trebaju napustiti to mjesto, a pogotovo ako su djeca umiješana.

VIDI OVO: Sotonin poslanik koji i vas muči i zlostavlja

Zlostavljača se treba prijaviti policiji, tako da policija već ima dosje, u slučaju da se takvo što ponovi. Zlostavljače treba predati autoritetima vlasti. To je biblijska zapovijed. (Rimljanima 13, 1-5) Kada se pokaže da su se vjernici kroz svoje ponašanje, kroz neprestano zlostavljanje supružnika pokazali da se ponašaju kao nevjernici, većina teologa vjeruje da je u takvim situacijama razvod biblijski prihvatljiv.

Napuštanje

Ako osoba postane kršćanin za vrijeme braka, a njihov supružnik je i dalje nevjeran, ona treba ostati u tom braku. Trebamo živjeti u stanju u kakvom god da jesmo nakon obraćenja. (1. Korinćanima 7, 17) Ako smo bili vjenčani trebamo ostati vjenčani: „Ostalima pak velim – ja, ne Gospodin: ima li koji brat ženu nevjernicu i ona privoli stanovati s njime, neka je ne otpušta. I žena koja ima muža nevjernika te on privoli stanovati s njome, neka ne otpušta muža“. (1. Korinćanima 7, 12-13)

Može biti problema s inkompabitilnošću, ali to nije biblijski temelj za razvod, no što sa napuštanjem? Ne prekida li osoba bračne zavjete nakon što zauvijek napusti svog supružnika? Ne prekida li se time odnos saveza?

Apostol Pavao kaže: „Ako li se nevjernik hoće rastaviti, neka se rastavi; brat ili sestra u takvim prilikama nisu vezani: ta na mir nas je pozvao Bog“. (1. Korinćanima 7, 15) Bez obzira na to vjerujemo li da je osoba slobodna ponovno se vjenčati u slučaju napuštanja od strane druge osobe, to je osobna odluka u vezi koje bi ta osoba trebala potražiti dobar savjet utemeljen na Bibliji.

Ona bi također trebala provesti sate i sate u molitvi u vezi ovoga, ali na površini izgleda kao da Pavao daje druge temelje za biblijski dopustive razvode, od kojih je jedan napuštanje od strane nevjernika. (1. Korinćanima 7, 10-16) No, to je odluka koju osoba sama mora donijeti.

Zaključak

Što ako ste se razveli i ponovno vjenčali? Znajući da je to bio grijeh, jeste li još uvijek krivi? Bog mrzi razvod, ali Bog voli i oprašta razvedenim ljudima. Moj stari prijatelj i mentor mi je rekao: „Ne možeš vratiti ljusku na oljušteno jaje“. Trebamo ići dalje. Ponovni razvod samo kako bi se ”ispravile stvari” u većini slučajeva neće funkcionirati. Često puta bude suprotno i učini više štete nego dobra.

Najbolja stvar koju možemo učiniti jest da stavimo Krista u središte naših brakova. Brak je dobar. Bog ga je stvorio, stoga: „I ako tko udari na jednoga, dvojica će mu se oprijeti; i trostruko se uže ne kida brzo“, (Propovjednik 4, 12) pogotovo ako je treći dio užeta sam Krist. Nije dobro za čovjeka da bude sam. Ali je još gore za bračni par da imaju brak bez Krista.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

NAJNOVIJE!