Ovo je znak da ne vjerujete Bogu

Ako se borite s ovim grijehom – to je znak da ne vjerujete Bogu!

Grijeh je lukav. Nije uvijek tako očit kao krađa, laganje ili ubojstvo. Grijeh može lako prodrijeti u naše živote i lišiti nas radosti koju nam Bog obećava.

Jedan od teških, ali suptilnih grijeha s kojima svakodnevno imamo posla je zavist. Jedan od znakova da je zavist u vašem srcu i da je treba eliminirati je ako koristite frazu: “Nije fer!” Znate kako zvuči ona rečenica: “Nije fer da on to može učiniti, a ja ne!” ili “Nije fer da je njoj lako, a meni nije.”

“Neka ti srce ne zavidi grešnicima, nego neka ti uvijek bude u strahu Gospodnjem, jer imat ćeš budućnost i tvoja nada neće propasti.” (Izreke 23, 17-18)

Znak da ne vjerujete Bogu

Koliko često gledamo tuđe živote i pomislimo da bismo voljeli imati nečiji život? Uvučeni smo u vrtlog društvenih mreža, uspoređujemo svoje živote s tuđim savršeno pripremljenim sadržajima i mislimo: “Čovječe, da barem imam to!” Tada prodiru zavist i sve druge vrste beskorisnih emocija. To je danas istinitije nego ikada i jedan je od najvećih čimbenika koji doprinose mentalnim bolestima.

Izreke 14, 30 kažu: “Život je tijelu srce zdravo, a zavist je trulež u kostima.” Zavist je tihi ubojica; s vremenom utječe na naše zdravlje. Oxfordska definicija truljenja je “proces propadanja; pad standarda.” Dakle, svaki put kada zavidimo, standard Božje Riječi u nama i kvaliteta naše vjere opada. Kada sijemo da zadovoljimo svoje tijelo, žanjemo uništenje našeg tijela (vidi Galaćanima 6, 8).

Uspoređivati ​​sebe i svoje živote s drugima do te mjere da budemo zavidni, ljubomorni i pohlepni značilo bi da se na neki način osjećamo nepotpunima. Što je još važnije, govorimo da nam Bog nije dovoljan! Ovo je laž od neprijatelja, koji ne bi volio ništa više od toga da vidi kako naša vjera propada.

Zavist je zapravo borba s Bogom

U borbi si s Bogom svaki put kada zavidiš. Kao da mu kažeš: “Bože, uprskao si. Nisi to dobro napravio. Nisi imao dovoljno mozga da me učiniš onakvim kakav bih trebao biti. Da me stvarno voliš, mene bi i moj život učinio drugačijim.”

Problem je sljedeći: kada zavidite, ne vjerujete Bogu. Ne vjerujete da On zna više i bolje od vas što je najbolje za vas.

PROČITAJTE: 4 načina kako pobijediti zavist

Neke stvari u životu nemaš jer Bog zna razlog zašto ih ne bi trebao imati. Postoje neki talenti koje ti Bog nije dao. Postoje neke prilike koje ti Bog ne daje. Postoje neka iskustva u životu koja nemaš. Možeš ili mahnuti šakom u ljutnji ili vjerovati Bogu. Bog je pametniji od tebe i zna bolje. Pročitaj to ponovno: On zna bolje!

Bog je svakome od nas dao utrku za trčanje. Ne možete trčati tuđu utrku, niti tko drugi može trčati vašu. Možete trčati utrku koju vam je Bog dao ili možete sastaviti vlastitu utrku. Većina ljudi izabere vlastitu utrku u životu, a onda se pitaju zašto su zapali u slijepu ulicu.

Umjesto toga, Bog želi da trčite utrku koju je On pripremio za vas. Osmislio je plan za vaš život po mjeri. Kada se usredotočite na Božju utrku, nećete morati brinuti o utrci koju svi drugi trče. Neće vam smetati ni publika koja navija ili se ruga na tribinama. Važnog ti je mišljenje samo jednog iz publike: Boga.

Biblija kaže u Hebrejima 12, 1: “Zato i mi, okruženi tolikim oblakom svjedoka, odložimo svaki teret i grijeh koji nas sapinje te postojano trčimo u borbu koja je pred nama!” Što više razumijete svoj poziv od Boga, manje ćete se brinuti o tome na što je Bog pozvao druge ljude.