Kako se uz Božju pomoć osloboditi stresa
Foto: Canva

Trebate li usporiti u vašem pretrpanom rasporedu? Ako želite ostati duhovno i tjelesno zdravi, na ove znakove trebate obratiti pozornost.

Guranje pokrivača oduzimalo je istu količinu energije koliko bi mi bila potrebna za guranje kamena uzbrdo. Ispuzala sam iz kreveta sporim, teškim koracima. Što nije u redu? Volim svoju službu, ali svako jutro kad me Alexa podsjeti na moj pretrpani raspored, čeznula sam ponovno pasti u krevet i nastaviti spavati.

Jaka čaša slatkog čaja mogla bi me motivirati do podneva. To pijemo mi južnjačke djevojke. Ostala jutra zahtijevala su mocha latte. Gdje je bila moja energija? Gdje je bila moja strast? Počela sam konzumirati ugljikohidrate kako bih prošla kroz poslijepodnevni pad. Osjećala sam česte glavobolje. Tanjur mi je postao pretežak, a rokovi su mi prijetili s previše obaveza i premalo vremena. Kako je došlo do ovoga?

Analizirajući proteklih nekoliko mjeseci otkrila sam problem. Završavajući svoju sljedeću knjigu, na prisustvovanju konferenciji govornika i pisaca trebalo je vrištati: “Veljača je puna! Ne više!” Tada se otvorilo nekoliko prilika koje jednostavno nisam mogla propustiti. Tada se otvorio govorni tečaj i izraz: “Zadnji put po ovoj cijeni” me zainteresirala. To je samo jedna noć u tjednu. Mogu to podnijeti, sve dok moj domaći uradak nije uključivao pisanje svjedočanstva od tisuću riječi. Tada me privukao desetodnevni internetski izazov. Počelo je nakon konferencije. Ja to mogu, pomislila sam. Nisam shvaćala da u mojim godinama moje tijelo zahtijeva dulje vrijeme oporavka.

Brojala sam dane do 1. ožujka. Do tada bi mi sve bilo u retrovizoru i naučila bih lekciju, ili ipak ne?

Trebate li usporiti?

Ako vam nešto od toga zvuči malo poznato, možda ste preopteretili svoj raspored. Vjerojatno nemate rokove za pisanje i tečajeve govornika. Vaši rokovi su drugačije prirode. Možda se odnose na aktivnosti s posla ili iz vašeg doma. Možda je vaš raspored ispunjen terminima. Jeste li primijetili neki od ovih pet znakova koji pokazuju da je vrijeme da usporite:

  • Glavobolje?
  • Tjeskoba?
  • Nedostatak energije?
  • Nedostatak ljubavi za nešto što ste ranije voljeli?
  • Iritabilnost?

Mogli bismo proguglati znakove pretjerivanja i vjerojatno pronaći još simptoma. Što možemo učiniti protiv ovog stresa? Što možemo učiniti kada ne kontroliramo vlastiti kalendar?

Prvo, pogledajmo što uključuje Božji lijek za stres, a zatim ćemo razmotriti neke praktične ideje koje možemo provesti za život bez stresa.

Znakovi da trebate usporiti
Foto: Pexels

Što kaže Biblija?

„Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svakoj situaciji, molitvom i molbom, sa zahvalom, iznesite svoje zahtjeve Bogu. I mir Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvat će vaša srca i vaše misli u Kristu Isusu.“ (Filipljanima 4, 6-7)

Ovaj voljeni odlomak počinje čvrstom zapovijedi: Ne brini se ni za što. Osjećate li nemogućnost te izjave? Dok tražimo Božju pomoć, dopustili smo tjeskobi da kontrolira naša srca i um o svemu u životu, a sada Bog očekuje da uopće ne budemo zabrinuti ni zbog čega. Evo što znamo o Bogu. Neće nam zapovijedati da učinimo nešto što ne možemo. Čak i uz napast, On stvara način za bijeg (1. Kor. 10,13).

Također znamo da Bogu ništa nije nemoguće (Luka 1,37). Evo gdje trebamo hodati vjerom a ne vidom. Moramo vjerovati da to možemo učiniti uz Božju pomoć, a ne svojom vlastitom moći. Možemo se prestati brinuti o svemu u životu kada vjerujemo Bogu. Naš prvi odgovor na problem trebala bi biti molitva, a ne pobuna.

Gotovo je nemoguće osjećati tjeskobu kada molimo i zahvaljujemo kao što druga polovica stiha nalaže. Stanite odmah i navedite deset razloga zbog kojih možete biti zahvalni.

Pričekat ću.

Osjećate li se bolje?

Dio ovog problema ima duhovni korijen. Neprijatelj nas želi preokupirati obavezama. Ako nas ne može spriječiti u molitvi, dat će nam vremena samo za brzu molitvu. Brze molitve su jednako korisne za naš duhovni život kao što je brza hrana za nas tjelesno. Umjesto molitve iz pogodnosti, trebamo se moliti neprestano.

Dakle, odbijamo dopustiti da se naše misli zadržavaju na stresu, brizi i pritisku. Zatim preusmjeravamo naš fokus na molitvu, zahvaljujući Bogu za sve što je učinio i za sve što će učiniti.

Kada se prestajemo moliti?

Nikada Ili će Bog podići naš teret, preplaviti nas mirom dok ispunjavamo svoje rokove, ili će dopustiti da se okolnosti nastave sve dok ne promijenimo svoje živote.

Obećanje zahvalne molitve jest mir, koji čuva naša srca i umove. Primijetite da ovaj mir dolazi s nekoliko uvjeta. Šesti stih daje nam uvjete o kojima smo već raspravljali: prestanite biti tjeskobni, molite se i budite zahvalni.

Riječ stražar u našem stihu dolazi od vojnog izraza koji označava visoko osigurano područje. Jeste li ikada posjetili mjesto kao što je vojna baza ili Banski dvori? Vidimo prisutnost stražara na ovakvim mjestima. Njihov je posao zaštititi one koji su unutra, od onih koji su vani.

Bog želi svojim mirom čuvati naša srca i umove, sjedište naših emocija i naših misli. Nikada nas nije osmislio da živimo u svijetu ”lonca pod pritiskom”. Sada razmislimo o nekim promjenama načina života koje mogu ublažiti stres:

Naučite reći ”ne”

Prvo, neke stvari moramo odbiti, ma koliko dobro zvučale. Umjesto da se naginjemo udovoljavanju ljudima, trebamo se osloniti na ono što se sviđa Bogu i našim obiteljima. Ako vas preopterećen radni raspored ili druženja s djecom čine razdražljivim i nervoznim, ne možete ugoditi svojoj obitelji ili Bogu.

Možete li neke zadatke delegirati nekome drugome?

Dopustite djeci da obavljaju neke kućanske poslove. Naučite delegirati neke zadatke drugima na poslu, ako imate ta ovlaštenja.

Spavate li dovoljno?

Ostajete li budni do kasno i rano ustajete kako biste ispunili zahtjeve života? Jeste li budni tijekom cijele noći, zabrinuti zbog svega što trebate učiniti sljedeći dan? Je li vaš um toliko usredotočen na vaš veliki teret da vam je teško zaspati? San i opuštanje ključni su za naše zdravlje i dobro. Bog je to znao kada nam je zapovjedio neka poštujemo Šabat. Židovski Šabat padao je u subotu, ali kada je Isus Krist uskrsnuo prvog dana u tjednu, crkva je počela slaviti nedjelju kao dan odmora.

Čak nas i kratko drijemanje tijekom dana osvježava i čini nas produktivnijima kada se vratimo svojim zadacima. Nisam vjerovala u to dok nisam probao, a sada u svoj život uvodim pauze i odmor kako bih postigla maksimalnu produktivnost.

Dragi prijatelji, poznajem stres, a također znam da ne moramo nastaviti u tom začaranom krugu. Zamijenimo tjeskobne misli za zahvalne molitve. Uživajmo u miru koji nam Bog daje, kada radimo stvari na Njegov način. Provedimo praktične savjete koji se mogu primijeniti na naše živote.

Možda ćete se morati radovati budućem trenutku, kako biste se izvukli iz tereta koji nosite, ali kada to učinite, dopustite si da se odmorite. Odmorite se i ne vraćajte se natrag u bjesomučnu trku.

Autorica: Carolyn Dale Newell; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ: