Skrivena epidemija koju Bog mrzi

Možda doživljavate duhovno zlostavljanje od strane supružnika ili roditelja ako rade nešto od sljedećeg u ime kršćanstva!

Tom ima kontrolu nad fizičkim izgledom svoje žene Sarah kako bi ga prilagodio osobnom ukusu. Bira joj odjeću, govori kako može počešljati kosu i ograničava njezinu prehranu kako bi ostala mršava. Kad ga Sarah suoči s njegovim manipulativnim ponašanjem, on joj citira Efežanima 5,22: „Žene, svojim se muževima pokoravajte kao Gospodinu!“

Miranda je previše zaštitnička majka. Školuje svoju 17-godišnju kćer Kate kod kuće, kako bi spriječila njezinu izloženost buntovnim tinejdžerima. Ne dopušta joj da se bavi sportom, pohađa satove plesa ili dobije vozačku dozvolu. Citira 1. Korinćanima 15,33 da opravda takvo roditeljstvo: „Ne varajte se: zli razgovori kvare dobre navike.“

Bill prisiljava svoju ženu Angie da ima seksualne odnose protiv njezine volje. Grub je u krevetu i ponekad ju udari kad su intimni. Navodi 1. Korinćanima 7,4 kao dozvolu za takvo ponašanje: „Nema žena vlast nad svojim tijelom, nego muž.“

PROČITAJTE: 5 znakova duhovnog zlostavljanja

Što imaju ova tri scenarija zajedničko? Supružnik ili roditelj su duhovni zlostavljači. Premda takvi primjeri mogu izgledati ekstremni, uvjeravam vas da nisu. Kao dugogodišnji bračni savjetnik i pastor vidio sam takve slučajeve duhovnog zlostavljanja u obiteljima koji bi vas sablaznili.

Što je duhovno zlostavljanje od strane bližnjih?

Trebalo bi definirati duhovno zlostavljanje prije nego što nastavimo. Za duhovno zlostavljanje koristi se Sveto pismo, biblijska načela ili duhovna vlast da se upravlja nad članom obitelji radi sebične dobiti.

Zlostavljanje može biti seksualne (Bill), fizičke (također Bill), društvene (Miranda), emocionalne (Tom), verbalne, financijske i/ili psihičke prirode – ali ključ je da zlostavljač koristi kršćanstvo kako bi opravdao svoje ponašanje. Tvrdo srce zlostavljača izaziva um da tumači Sveto pismo kroz perspektivu koja je zamagljena i služi vlastitoj svrsi. Iskrivljuje biblijsku istinu i istiskuje Veliku zapovijed o ljubavi prema Bogu i ljubavi prema drugima (Matej 22,36-40).

Zašto je toliko uobičajena u domu?

Zašto je duhovno zlostavljanje često prisutno unutar obitelji? Iz dva razloga.

Prvo, članovi obitelji imaju ogromnu relacijsku moć – sposobnost da nam donose radost, bijedu i sve između. Budući da članovi obitelji snažno utječu na nas, iskušavani smo da ih kontroliramo. Duhovni zlostavljači se predaju toj zloj kušnji.

Drugo, relativno je lako sakriti zlostavljanje. Prijatelji, šira obitelj, crkva i zakonske vlasti ne mogu vidjeti što se događa kad su vrata doma zaključana i maske padnu. Zato je duhovno zlostavljanje kod kuće gotovo nemoguće dokazati, što je upravo ono što zlostavljači žele.

PROČITAJTE: 6 znakova duhovnog zlostavljanja u crkvi

Kako izgleda?

Iako su svaki dom i situacija jedinstveni, ovdje je 15 znakova da duhovno zlostavljanje može biti u vašem domu. Ovaj popis zasigurno nije potpun, ali je dobar početak.

Možda doživljavate duhovno zlostavljanje od strane supružnika ili roditelja ako rade nešto od sljedećeg u ime kršćanstva:

1. Fizički vas povrjeđuje.
2. Prisiljava vas na seksualnu aktivnost.
3. Vrijeđa vas ili naziva pogrdnim imenima.
4. Izolira vas od vaše obitelji.
5. Prijeti vam.
6. Sabotira vaša prijateljstva.
7. Ograničava vaš pristup financijskim informacijama.
8. Prisiljava vas na dijetalnu prehranu ili vježbanje.
9. Sprječava vas da radite.
10. Kontrolira vašu e-poštu ili društvene medije.
11. Govori vam što možete i ne možete reći u malim grupama, crkvi ili drugim društvenim okruženjima.
12. Zaključava vas u sobe, ormare ili podrume.
13. Oduzima vam pristup transportu.
14. Blokira vaš kontakt sa savjetnicima, mentorima ili drugim duhovnim osobama.
15. Kažnjava vas za vaše grijehe.

I da, vidio sam sve ovo. Sve u ime kršćanstva.

Bog to mrzi

Kako Bog vidi duhovno zlostavljanje bližnjih? Mrzi ga. Mrzi svako duhovno zlostavljanje. U Titu 1, Pavao opominje židovske kršćane koji su podučavali herezu iz sebične dobiti (zvuči kao duhovno zlostavljanje, zar ne?):

„Jer mnogi su i nepokorni, praznorječivi i zavodnici, poglavito oni iz obrezanja. Njima treba začepiti usta; oni prevraćaju cijele domove naučavajući što ne treba poradi prljava dobitka… Ispovijedaju da znaju Boga, ali ga djelima niječu — gnusni su i neposlušni i za svako dobro djelo neprikladni“ (Titu 1,10-11.16).

Bog mrzi duhovno zlostavljanje.

Prekidanje tišine

Dok se duhovna zlostavljanja već stoljećima odvijaju po domovima, malo preživjelih istupa. Zašto šute? Iz najmanje tri razloga.

Prvo, neki preživjeli ne znaju da ih se zlostavlja. Možda su mladi u vjeri i još naivni u odnosu na ono što Biblija zapravo uči. Ili možda dolaze iz doma u kojem je bilo sličnog duhovnog zlostavljanja i misle da je takvo ponašanje normalno. Ili možda vole zlostavljača do te mjere da su oslijepili na zlostavljanje. Bez obzira na razlog, mnogi preživjeli nisu svjesni duhovnog zlostavljanja od strane bližnjih. Stoga ništa ne govore.

Drugo, neki preživjeli se boje da im nitko neće vjerovati. Počinitelji su često poštovani ljudi u crkvenoj zajednici – starješine, pastori, pouzdani roditelji, vođe. Imaju duhovni i relacijski kapital u javnoj sferi koji žrtvama često nedostaje. Razumljivo, žrtve mogu pretpostaviti da će crkva zauzeti stranu „duhovno zrelih“ zlostavljača. Zato zatvaraju usta.

Treće, žrtve su često prestrašene. Hoće li njihov istup razdvojiti njihove obitelji? Hoće li njihovi zlostavljači ne samo poreći optužbe, već ih još više zlostavljati što su progovorili o tome? Hoće li ih zlostavljači posramiti kao duhovno nezrele, lude, obmanute ili zle? Ove i mnoge druge opravdane zabrinutosti često sprečavaju žrtve da istupe u javnosti.

Pastori i crkveni vođe, dugo nam je vremena potrebno da ustanemo protiv svih oblika zlostavljanja. To uključuje duhovno zlostavljanje u crkvi i domu. Duhovno zlostavljanje od strane bližnjih daleko je češće nego što mislite. Nanosi bol nedužnim ovčicama svakodnevno. Uništava srž obitelji i crkava.

Pobrinimo se za svoj dio i zaustavimo duhovno zlostavljanje.

Autor: Steve Hoppe; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Thegospelcoalition.org

NAJNOVIJE!