Kako mogu znati jesam li pohlepan?

Pohlepa je unutarnji grijeh, vrsta čežnje za nečime što nismo dobili. Kako mogu prepoznati jesam li postao pohlepan?

U 1. Korinćanima 6, 10 Pavao navodi ljude koji neće ući u Kraljevstvo nebesko; tu ulaze i ”pohlepni”. Pretpostavlja se da se pohlepa ovdje ne povezuje s bogatstvom, budući da postoje siromašni, pohlepni ljudi, kao i velikodušni, bogati ljudi.

Spoznati kada smo prešli crtu od štednje novca do grijeha pohlepe može biti teško. Postoje li pitanja koja nam mogu pomoći u identificiranju pohlepe u našim životima?

Pohlepa je nešto što zasigurno Boga jako zabrinjava. Možemo vidjeti kako je pohlepa koja je opisana u Bibliji nešto što donosi propast (Izreke 15, 27), potiče sukobe (Izreke 28, 25) i uništava (Izreke 29, 4).

Kao i kod većine drugih grijeha, lako se usredotočiti na nečuvene primjere ili vanjske manifestacije, dok u isto vrijeme zanemarujemo korijenje u našim srcima. Možemo ukazati na stereotipe preplaćenih šefova ili zastupatelja evanđelja prosperiteta i reći da je to pohlepa. No traženje definicije iz ekstremnih slučajeva većinu nas zapanjuje jer se ne osjećamo pohlepno, iako ista ponašanja i navike oponašamo u manjem opsegu.

Pohlepa je nešto čemu vrlo lako možemo podlegnuti s obzirom na vrijeme i mjesto gdje živimo. Čak i izraz ”potrošač”, kojima nas pokušava etiketirati globalna ekonomija, govori o nezasitnoj gladi ili nezadovoljstvu sa statusom quo.

VIDI OVO: Zašto je pohlepa jedan od najopasnijih grijeha?

Nije novac ”izvor svih zala” (1. Timoteju 6, 10), već činjenica da volimo novac. Kao što moj prijatelj Michael Rhodes piše u „Prakticiranju kraljevske ekonomije“: „Ako su biblijski pisci smatrali kako nas priprosta ljubav prema novcu može odvesti u pakao, što bi ono danas rekli o nama“?

Ne služimo bogu oskudice, već Bogu obilja i skrbništva, koji je svoje blago izlio na Zemlju i koji nam je nebeska bogatstva dao po žrtvi svoga Sina. (2. Korinćanima 8, 9) No kao što je Izrael otpao od Boga i izgradio Baalove idole u zemlji Kanaan; idole koji su im priuštili ekonomska obećanja kiše, žetve i plodne stoke, tako i mi neprestano možemo biti kušani da svoju pozornost odvraćamo od Boga koji daje kako bismo radili žrtve Baalima Američkog sna.

U usporedbi s većinom modernog svijeta i svijeta u povijesti uopće, svaka osoba koja čita ovaj članak je nevjerojatno bogata. Ipak, kao što kažete, moramo biti oprezni i ne pomiješati bogatstvo s pohlepom. Gdje je crta između zdravog sudjelovanja u ekonomskim aktivnostima koje izgrađuje društvo i samoostvarujućeg kruga nakupljanja novca i materijalnih stvari?

Pronaći ćete ju u srcu. Pohlepa je unutarnji grijeh, vrsta žudnje ili čežnje za nečime što nismo dobili. Ona je manje vidljiva kao trenutak aktivnog grijeha i puno je primjetnija tako što dugoročno nagriza naše duše. To je također grijeh nevjere; pohlepa je suprotna od vjerovanja u Božju skrb, želja za materijalnom sigurnošću umjesto pouzdanja u Boga.

VIDI OVO: Evo zbog čega je pohlepa za novcem opasan grijeh

Kao što nas Karen Swallow Prior podsjeća, vrlina predstavlja sredstvo između dvije krajnosti. Osoba može prijeći iz ekonomske razboritosti u jednu krajnost (bezbrižnosti, bezbrižnog rasipanja), kao što može pasti i u drugu (sveprožimajuću potragu za materijalnim bogatstvom koja nas izolira od iznenađenja).

Stoga, kako možemo znati kada padamo u neku od krajnosti? Zapitajmo se neka od ovih pitanja:

– Bismo li mogli zadovoljno živjeti s istim prihodima koje smo zaradili prije pet godina?

– Javlja li vam se impuls u utrobi, kada vas netko zamoli za novac ili vrijeme za službu, da pronađete način kako da date?

– Vjerujete li (i djelujete li u skladu s time) da nečiji ekonomski status određuje vrijednost te osobe?

– Postoji li bilo što u vašem svakodnevnom životu bez čega biste mogli živjeti kako biste imali više novca za velikodušnost?

– Jeste li spremni odreći se ili ograničiti vrijeme koje provodite u omiljenom hobiju kako bi se oslobodili za službu u crkvi ili drugu službu?

Ovo nisu sva pitanja naravno, ali ako primijetite da vam je na bilo koje od ovih pitanja teško odgovoriti sa ”da”, onda ste vjerojatno zašli dublje na put pohlepe nego što ste toga svjesni.

VIDI OVO: Ne nasjedajte na ove lažne učitelje, pohlepnike: Ne služe oni Bogu, već đavlu!

Živimo u vremenu i prostoru ogromnog bogatstva. U zapadnjačkoj kulturi, tla naših srca su takva da su oplođena i spremna za to da pohlepa pusti korijen. Zemaljska blaga, koja mogu biti sladak blagoslov od Boga i dio Njegovog plana unutar kojeg se On brine za naše bližnje kroz nas same, su dar za mnoge od nas kojeg mnogi od nas iskreno, nisu spremni nositi. Ozbiljno shvaćanje ovog upozorenja je dobar korak prema razapinjanju grijeha pohlepe u našim srcima.

Autor: Justin Lonas; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za portal novizivot.net.

NAJNOVIJE!