5 znakova da se trebate ponovno povezati sa svojim supružnikom

Muževi i žene mogu se početi osjećati nepovezano u braku. Donosimo nekoliko znakova upozorenja da se ponovno trebate povezati za supružnikom.

Brakovi, kao što znate, najčešće počinju veličanstvenim i radosnim praskom. I kao što možda znate, ako vam je naslov ovog članka zapeo za oko, brakovi mogu pokazati znakove sporog raspadanja u roku od nekoliko godina.

Muževi i žene mogu se početi osjećati nepovezano, unatoč činjenici da su vjenčani ljudi skloni dijeliti svaki intimni detalj svog života, od krova pod kojim žive do automobila i do kreveta. Obično bismo mogli kriviti ometanja života i kulturnu zauzetost kojom smo vođeni, ali mogu postojati i drugi čimbenici koji pridonose osjećaju bračne nepovezanosti. Ako se nađete u tom prostoru, sada je pravo vrijeme da razmislite postoje li u vašem braku znakovi upozorenja koji upućuju na rascjep u komunikaciji.

Možda ćete samo morati napraviti neke promjene.

Kao i u svim vezama, potrebno je više od jedne osobe da bi stvari funkcionirale. Ako osjećate prekid povezanosti sa svojim supružnikom, zamolite ga da sjedne s vama i postavite si nekoliko pitanja. Vidite li vi i vaš supružnik neki od sljedećih znakova upozorenja koji se pojavljuju u vašem braku?

Slijedi 5 znakova upozorenja da se trebate ponovno povezati sa svojim supružnikom.

1. Zbog mnogih aktivnosti vaši se životi mimoilaze.

Dobrodošli u život 21. stoljeća, gdje pokušavamo ugurati što više produktivnosti i aktivnosti u svaki dan, koliko god je to moguće. U našem pristupu karijeri, obitelji i odnosima kroz “samo jednom živiš”, potaknuti smo proizvoditi više, učiniti više, vidjeti više i iskusiti više. Čak i ako jedan supružnik nije hranitelj i odluči ostati kod kuće i brinuti se o vođenju kućanstva i djeci, naši nas rasporedi mogu provući jedno pokraj drugoga; jedan supružnik izlazi kroz vrata, dok se drugi vraća s posla.

Sve veze mogu i trebale bi tolerirati određenu distancu, ali stvarnost je, ako je vaš brak karakteriziran neprestanim mimoilaženjima, prirodno ćete se osjećati kao da ste odvojeni od svog supružnika.

Ako ste poput dva broda koji se mimoilaze noću, ovo može biti signal da morate zaustaviti brod i baciti sidro. Odvojite malo vremena kako biste izvršili prilagodbe u kalendaru i uskladite svoje rasporede. Jedna velika izmjena ili 10 manjih izmjena mogu biti korekcija smjera, koju trebate kako biste se međusobno ponovno povezali.

2. Manje stvari prerasle su u daleko veće probleme nego što su trebale.

Svi smo iskusili sindrom pravljenja od buhe slona, kada neznatne provokacije ili komentari sa strane dovode do iznenađujuće vulkanske erupcije, koja eksplodira naizgled niotkuda. Šok dolazi zbog činjenice da nismo ni vidjeli da to dolazi. Male povrijeđenosti, male isprike, neoprezne kritike, to su iskre koje prijete da će izazvati požar, koji bi mogao zapaliti cijelu kuću.

Ali što ako bismo se samo na trenutak odmaknuli i vidjeli te male stvari onakvima kakve zapravo jesu? Male stvari. Smetnje. Stvari svakodnevnog života koje nam se uvuku pod kožu, ako im dopustimo da prođu nekontrolirano i ako to ne oprostimo.

To je ključ: nekontrolirano i ako ne oprostimo.

Ako je korijen udaljenosti s vašim supružnikom skup neoproštenih malih stvari, znate što trebate učiniti: “Trpite jedno drugo i oprostite jedni drugima ako netko od vas ima pritužbu protiv nekoga. Oprosti kao što je Gospodin oprostio tebi.” (Kološanima 3, 13)

3. Ne sjećate se kada ste posljednji puta bili intimni.

Ako se maknete na jednu stranu kreveta dok vaš supružnik svake noći zaspi na dužini ruke preko madraca, trebao bi biti jasan signal da je došlo do udaljenosti između vas dvoje. Kao supruga koja je dopustila da naš seksualni život oslabi, jer su mnoge druge stvari povlačile u naše vrijeme, dopustite mi da vas ohrabrim da se gorljivo borite za ovu ključnu komponentu vašeg braka.

Znam da seks može biti kompliciran. Znam da svakakva pitanja mogu ući u bračnu postelju i utjecati na tamošnju vezu. Međutim, dok ne dođe do priznanja da nešto nije u redu, liječenje ne može započeti. Možda je vrijeme za stručno savjetovanje.

Ako, s druge strane, seksualna intimnost do nedavno nije bila u problemima, to bi mogao biti pokazatelj da se vi i vaš supružnik trebate ponovno povezati. Razmislite o tome na sljedeći način: ako je sve što imate jedno za drugo da se uhvatite i oslonite i uživate u intimnosti, morat ćete pronaći način da uđete u svoj brak umjesto da se razdvajate. Kao bračni par, sve što imate je jedno drugo, stoga pazite kako biste odvojili dovoljno vremena za međusobno povezivanje; tjelesno i emocionalno.

4. Vaš redovni način komunikacije su prepirke.

Ovo je nešto s čime se svi možemo povezati, zar ne? Ako nismo par koji se stalno prepire, znamo takav par u našoj obitelji ili krugu prijatelja koji jest i to nije lijepo.

Ponekad prepirke zamijene ljubazne i promišljene razgovore, jer nam sve oko nas smeta. Sve bi nam moglo biti neugodno, jer pokušavamo zadržati ritam koji je neodrživ. Ali ponekad dolazi do prepirke jer smo nemirni i naši svakodnevni životi pali su u kolotečinu, koja nas je uljuljkala u samozadovoljstvo i dosadu. Kao što je Honore de Balzac slavno rekao: “Brak se mora neprestano boriti s čudovištem koje proždire sve: bliskošću.” Proždire li čudovište poznatoga i kolotečine vaš brak?

Ako je prepirka vaš zadani način komunikacije sa supružnikom, vrijeme je da usporite, pažljivo odaberete riječi i ponovno se povežete.

5. Sigurni ste da je ”trava zelenija” kod susjeda.

Već ste čuli da se kaže: ili ste kao osoba napola puni ili napola prazni. Drugim riječima, ili na svoje okolnosti gledate kao na pozitivne i ispunjavajuće ili barem dovoljno dobre ili vjerujete da ste na neki način dobili polovicu od onoga za što smatrate da zaslužujete.  Kada pogledamo oko sebe i pretpostavimo da negdje postoji bolji život, izvan našeg supružnika i našeg braka kojeg nam je Bog dao, postajemo poput hrčaka koji se vječno vrte na kotaču u svom kavezu. To je iscrpljujuće putovanje u nigdje.

Naravno, ako ste u braku gdje trpite zlostavljanje, tjelesno, psihičko ili seksualno, trebate potražiti nekog vanjskog savjetnika. Ne oklijevajte. Ali ako vam je jednostavno dosadilo ovozemaljsko, razočarani ste ponorom između onoga što ste mislili da će vaš brak biti i onoga što se zapravo ispostavilo da jest ili gledanja u ono što je na tuđem tanjuru i pretpostavke da je to bolje je od onoga što je na vašem, vrijeme je za provjeru perspektive. Ovo je mjesto gdje Duh Sveti može ući i pokazati vam što uistinu imate u svom braku. Jeste li propustili priliku za osobni rast, jer je to jednostavno jedno od onih sezona koje se iskušavaju u odnosima? Jeste li zanemarili činjenicu da vam je Bog dao upravo ono što zna da vam treba, slažete li se s Njim ili ne? Jeste li zaboravili Njegovu veliku, savršenu, beskrajnu ljubav prema vama, pod pretpostavkom da je ono što imate manje od Njegovog najboljeg, uz pretpostavku da bi vas jurnjava za nečim izvan vašeg braka odvesti do najgore mogućnosti, a ne do najbolje?

Sotona je onaj koji sije sjeme nezadovoljstva, a ne naš ljubazni i velikodušni Bog, koji obećava: “Ako nekome od vas nedostaje mudrosti, tražite od Boga, koji velikodušno daje svima bez zamjerke, i dat će vam se” (Jakovljeva 1,5). Trebate li mudrost i zadovoljno srce? Tražite, i On će velikodušno dati.

Iz obilja Božje ljubavi prema nama, možemo sigurno i s iščekivanjem krenuti prema ponovnom povezivanju s našim supružnicima. Kakve god prepreke bile za vas, znajte da je Bog tu da vas vodi prema jedinstvu i skladu, jer to je Njegova volja za nas kao vjernike. Biti u braku je dar i privilegija, i neka naši brakovi budu svjetlo koje obasjava evanđelje milosti svima oko nas, uključujući i nas same!

Autorica: Kendra Fletcher; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!