7 znakova zdravog kršćanina

Samo zato što se netko naziva kršćaninom, ne znači da dobro predstavlja Isusa. Ovo je 7 znakova zdravog kršćanina.

Zapravo, svi mi koji se nazivamo kršćanima ne uspijevamo na različite načine predstaviti Božju ljubav, milost i čistoću. Naš najveći cilj trebao bi biti autentično predstavljati Isusa.

7 znakova zdravog kršćanina

Dakle, kako izgleda zdrav kršćanin? Kada kažem zdrav, ne mislim na tjelesno zdravlje, već na nekoga tko dobro predstavlja Isusa – na zdrav i istinit način.

1. Miroljubivi ste i puni milosrđa

Možda ćete od nekih kršćana dobiti nagovještaj da je Bogu drago kada “laprdamo” o svemu u kulturi. Ali Biblija nam kaže da “mudrost odozgor ponajprije je čista, zatim mirotvorna, milostiva, poučljiva, puna milosrđa i dobrih plodova, postojana, nehinjena.” (Jakovljeva 3, 17)

“Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan.” (Luka 6, 36)

Zdravi kršćani mogu ponekad govoriti o stanju u svijetu, ali ne troše sve svoje vrijeme na to. Više su usmjereni na to da budu ljudi milosrđa.

2. Živite u zajednici s drugim kršćanima

Zdravi kršćani vole živjeti i duhovno sazrijevati zajedno s drugim kršćanima. Ako se čini da se kršćanin ne može slagati s drugima, da ne podnosi autoritet, onda je nezreo u svojoj vjeri u Krista.

Biblija više puta govori o duhovnoj zrelosti i kako su neki kršćani nezreli, a drugi zreli (vidi 1. Ivanova 4, 20).

3. Prijatelj ste grešnika

Isus je bio poznat kao prijatelj grešnika. Zdrav kršćanin ne druži se samo s drugim kršćanima, zainteresiran je za druženje i širenje evanđelja onima izvan crkve.

“Dođe Sin Čovječji koji jede i pije, a govori se: `Gle, izjelice i vinopije, prijatelja carinika i grešnika!` Ali opravda se Mudrost djelima svojim.” (Matej 11, 19)

PROČITAJTE: 8 znakova emocionalno nezdravog kršćanina

4. Plod Duha Svetoga 

Zdravog kršćanina prepoznajete po tome što vidite plod Duha u njegovom životu. On raste u ljubavi, radosti, miru, strpljivosti, velikodušnosti, dobroti, vjernosti, blagosti i samokontroli (vidi Galaćanima 5, 22-23).

5. Hranite se Božjom Riječi

U srce pohranih riječ tvoju da protiv tebe ne sagriješim. (Psalam 119, 11)

Toliko volite Božju Riječ da sve gledate kroz prizmu iste. Ona vam je pravilo vjere.

6. Prakticirate Božju prisutnost

Zdrav kršćanin redovito doživljava Božju prisutnost u svom životu. Želi osobno upoznati Boga, često razgovarati s Njim, a Bog ga ispunjava i osnažuje prisutnošću Duha.

7. Vjerno podnosite patnju

Zdravi kršćani znaju da ovaj život neće uvijek biti savršen. Imaju vječni fokus i znaju da je ovaj život privremen i manjkav. Usredotočeni su na vjerovanje Božjim obećanjima usred boli ovoga svijeta.

Učvršćivali su duše učenika bodreći ih da ustraju u vjeri jer da nam je kroz mnoge nevolje ući u kraljevstvo Božje. (Djela apostolska 14, 22)

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare