Znanstvenici imaju jednu dobru vijest u vezi koronavirusa
Foto: Unsplash

Tračak nade u krizi izazvanoj koronavirusom moglo bi biti otkriće znanstvenika koji su pratili širenje pandemije. Naime, SARS-CoV-2 mutira sporije od drugih respiratornih virusa, poput gripe.

Ovaj zaključak stručnjaka ima dvije implikacije i obje su pozitivne. To znači da je virus stabilan u svom trenutnom obliku i vjerojatno neće postajati opasniji kako se širi. Drugo, cjepivo protiv korone će vjerojatno biti učinkovito na duži vremenski period.

Takvo cjepivo bi pružalo višegodišnju zaštitu, poput one protiv malih boginja, za razliku od cjepiva protiv gripe koje štiti jednu sezonu.

Peter Thielen, molekularni genetičar sa Sveučilišta Hopkins, rekao je za Washington Post da je analiza tisuću uzoraka koronavirusa pokazala samo 4-10 genetskih razlika između sojeva koji su zarazili Amerikance i onih koji su zarazili Kineze početkom godine.

“U ovom trenutku, stopa mutacije sugerira da bi se cjepivo protiv koronavirusa primalo jednom, za razliku od cjepiva protiv gripe koje se prima svake godine”, objasnio je.

VIDI OVO: Koronavirus nije pobjegao iz laboratorija: Otkriveno je kako je nastao

Koronavirus je stabilniji od gripe

Svi virusi vremenom mutiraju. Kako se umnožavaju, greške se događaju u njihovim genetskom kodu, a zatim se šire kroz populaciju virusa.

Takve mutacije razdvajaju virus na različite sojeve, ali često ne utječ na to koliko je zarazan i koliko se lako širi. Međutim, mutacije pomažu znanstvenicima da prate kako se virus kreće kroz ljudsku populaciju – one su poput genetskih mrvica kruha koje ostavljaju trag.

Čini se da novi koronavirus ne mutira puno. Suptilne promjene u genomu se jesu dogodile, ali se virus pojavio u istom obliku gdje god da se raširio po svijetu. Svaki soj je gotovo identičan.

Nasuprot tome, virus gripe mutira jednom u 10 dana preko svog genoma. Većina tih mutacija su beznačajne, ali se povremeno dogode i one koje utječu na sposobnost ljudskog imuniteta da se obrani od gripe.

Koronavirus izgleda neće mutirati svake godine

Ali, ako je vjerovati dosadašnjim saznanjima, to u slučaju koronavirusa neće biti neophodno jer on neće mutirati svake godine.

VIDI OVO: Kada će završiti pandemija koronavirusa? Evo što predviđaju stručnjaci

Gripa ima jedan trik u rukavu koji koronavirus nema – genom virusa gripa je podijeljen na nekoliko segmenata, od kojih svaki nosi genetski kod. Кada su dvije vrste gripe u istoj stanici, oni mogu razmijeniti neke segmente, potencijalno stvarajući novu kombinaciju na licu mjesta. Tako je nastao H1N1, poznatiji kao svinjska gripa.

Za sada predviđanja kažu da će koronavirusu biti potrebno nekoliko godina da mutira toliko kako bi zahtijevao novo cjepivo.