Pronašli smo čavle koji su se koristili za Isusovo raspeće, tvrde znanstvenici

Izraelski znanstvenici iz Jeruzalema vjeruju da su pronašli čavle koji mogu biti povezani s Isusovim raspećem. Prvobitno su bili pronađeni 1990. godine u špilji u kojoj je sahranjen judejski veliki svećenik Kajfa.

Ti čavli su nestali prije oko 30 godina. Međutim, kanadski arheolog i snimatelj dokumentarnih filmova Simcha Jacobovici snimio je 2011. film „Kristovi čavli”, u kojem je tvrdio da “pronađeni artefakti svjedoče da su zaista korišteni za Kristovo raspeće”.

Tada su znanstvenici odbacili ovu pretpostavku, upozoravajući da to više liči na reklamni trik.

Međutim, prošlog tjedna je jeruzalemski geolog Aryeh Shimron usporedio te čavle sa sadržajem krečnjačkih sanduka za čuvanje kostiju preminulih u kosturnicama.

DO WE HAVE THE TYPE OF NAILS USED TO CRUCIFY JESUS?Fragments of nails believed to have been used in Jesus Christ's…

Objavljuje ‎Archaeology of Israel – ארכאולוגיה של ארץ ישראל‎ u Subota, 24. listopada 2020.

VIDI OVO: Raspeće kakvo je Isus iskusio je medicinska katastrofa

Ustvrdio je da je Kajfina špilja jedino pogodno mjesto za takve čavle od 25 testiranih grobnica.

– Na tim čavlima smo, pomiješane s hrđom i raznim naslagama, pronašli i nekoliko mikroskopskih fragmenata kostiju – rekao je Shimron za The Jerusalem Post.

– Znanstvenici dokazi da su ovi čavli korišteni za raspinjanje nekoga prilično su uvjerljivi… Jedini mogući dokaz da su ponovo pronađeni čavli zaista korišteni za Kristovo pogubljenje je taj što su pronađeni upravo u Kajfinom – kažu znanstvenici.

Osim čavala korištenih za raspeće, izraelski arheolozi su prije nekoliko godina pronašli vaze, posuđe, nakit i ostale predmete koje nas mogu informirati kako su živjeli ljudi tog vremena.

Tada je za novinsku agenciju France Presse, izraelski arheolog Gideoni Avni izjavio: ”U posljednjih 20 godina napravili smo veliki skok u razumijevanju načina Isusova života i njegovih suvremenika”.

VIDI OVO: Jesu li čavli prošli kroz Isusove ruke ili zglobove?

“Danas možemo na vrlo jasan način vidjeti kakav je bio svakodnevni život tijekom tog vremena; od trenutka rođenja, kroz život osobe, njegovih prehrambenih navika, kamo je putovao, do njegove smrti i pokopa’’, rekao je Avni.