Znojni dlanovi: Kako se riješiti ovog problema?

Znojni dlanovi su neugodan problem kojeg se sigurno želite riješiti. Otkrijte koji kućni lijekovi vam mogu u tome pomoći.

Znojenje je način na koji tijelo regulira temperaturu. Unatoč činjenici da se svi znoje, često smo frustrirani kada su nam ruke stalno znojne.

Ljudi koji nemaju znojne ruke nemaju problema pružiti ruku. Ali ako su vam ruke neprestano vlažne i mokre, nešto tako jednostavno može stvoriti nelagodu.

Ako imate znojne dlanove ili prekomjerno znojenje na drugim dijelovima tijela, koje nije uzrokovano visokim temperaturama, možda imate hiperhidrozu. To je stanje obilježeno znojenjem bez vidljivog razloga. Znoj se može izlučiti kroz vašu odjeću i poremetiti vaš društveni život.

Znojni dlanovi – uzroci

U slučaju hiperhidroze, znojne žlijezde pokreću pretjerano znojenje. Ovaj odgovor nema nikakve veze s unutarnjom ili vanjskom temperaturom ili vašom razinom tjelesne aktivnosti.

Pretjerano znojenje je ponekad simptom bolesti kao što je: dijabetes, menopauza, nizak šećer u krvi, prekomjeran rad štitnjače, problemi sa živčanim sustavom, infekcije.

Obratite se liječniku ako je znojenje popraćeno peckanjem, bolovima u prsima, mučninom ili vrućicom.

Znojni dlanovi – kućni lijekovi koji mogu pomoći

Ako znojni dlanovi ne zaslužuju put k liječniku, nekoliko trikova i kućni lijekovi mogu značajno smanjiti znojenje.

1. Antiperspiranti

Antiperspiranti su obično povezani sa znojenjem ispod pazuha, ali oni su također učinkoviti za zaustavljanje znojenja na različitim dijelovima tijela, uključujući ruke.

Ako imate problema s prekomjernim znojenjem, nanesite antiperspirant na dlanove kako biste smanjili vlažnost i stezanje. Započnite s antiperspirantom normalne snage, a zatim prijeđite na antiperspirant s kliničkom jačinom ako ne dobijete željene rezultate. Antiperspiranti najbolje djeluju kada ih nanosite noću jer to vašim rukama daje više vremena da ih apsorbiraju.

2. Soda bikarbona

Soda bikarbona je brz i jeftin način za smanjenje znojenja ruku. Budući da je soda bikarbona alkalna, može smanjiti znojenje i učiniti da znoj brzo isparava. Pomiješajte nekoliko žličica sode bikarbone s vodom da biste stvorili pastu. Trljajte pastu po dlanovima oko pet minuta, a zatim operite ruke.

Znojne ruke: Kako se riješiti ovog problema?

3. Jabučni ocat

Jabučni ocat može nadvladati znojne dlanove jer sadrži alfa hidroksi kiselinu (AHA) koja pomaže potaknuti stvaranje novih stanica kože i sposobna je smanjiti pore na koži, čime smanjuje stvaranje znoja.

Čak i organski jabučni ocat može utjecati na znojne dlanove uravnotežujući razinu pH u tijelu. To je zbog sadržaja pH jabučnog octa koji ima sličan pH kao u kože pa može služiti za liječenje masnije kože.

Da biste postigli najbolji učinak kod znojnih dlanova, samo nanesite jabučni ocat na vlažne ruke i ostavite preko noći. Zatim odmah isperite sljedećeg jutra.

4. Listovi kadulje

Dodavanje lišća kadulje u hranu ili ispijanje čaja od kadulje može olakšati znojenje ruku. Također možete nositi osušenu kadulju u omotaču (vrećici) u džepu, a ruka oko nje će je upiti i spriječiti znojenje. Adstrigentno svojstvo kadulje uklanja suvišnu vlagu kože i sprječava znojenje.

5. Dječji puder

Dječji puder može apsorbirati i suzbiti stvaranje znoja, posebno u naborima kože i dlanova. Ali nemojte udisati granule praha jer mogu prouzrokovati respiratorne probleme. Osim upijanja tekućine, karakteristična aroma dječjeg pudera može umanjiti i miris koji nastaje znojem. Svaki put kada vam se dlanovi navlaže, samo pospite malo dječjeg pudera koji ne uzrokuje ljepljivi učinak.

6. Alkoholne vlažne maramice

Maramice koje sadrže alkohol također mogu biti alternativa za rješavanje znojnih dlanova. Sadržaj alkohola u vlažnom tkivu pomaže smanjiti pore i suzbiti stvaranje znoja.

PROČITAJTE JOŠ: