6 prirodnih namirnica u borbi protiv znojenja

6 prirodnih namirnica u borbi protiv znojenja
Foto: Freepik.com

U borbi protiv pretjeranog znojenja mogu nam pomoći prirodne namirnice. Pored raznih vrsta voća, treba spomenuti kadulju, rotkvicu i zeleno lisnato povrće.

Znojenje je prirodan proces kojim se tijelo oslobađa toksina. Mnogi znaju da na pojačano zagrijavanje organizma ne utječe samo visoka temperatura okoliša, fizička aktivnost ili terapija određenim lijekovima. Na pojačano znojenje utječe i hrana koju konzumiramo.

Jako začinjena hrana, alkoholna pića ili kava potiču znojenje, no s druge strane postoje i namirnice koje snižavaju tjelesnu temperaturu i time smanjuju znojenje.

Pretjerano znojenje, osobito u ljetne dane, može biti toliko izraženo da ometa svakodnevni život i dovodi nas u neugodnosti. To stanje mogu olakšati namirnice u nastavku.

Kadulja

Davno je dokazano da je čaj od kadulje djelotvoran u ublažavanju pretjeranog znojenja. Svježe listove kadulje ili gotovi čajni priravak prelijte vrelom vodom i ostavite da se ohladi. Može se piti svaki dan, jer je kadulja bogata magnezijem i vitaminima B skupine.

PROČITAJTE: Pravi Božji dar: Ovo je jedna od najljekovitijih biljaka na planetu, a mi ju uopće ne primjećujemo!

Lubenica

Lubenica nam pomaže da tijekom ljetnih vrućina uvijek ostanemo hidrirani, jer sadrži 90 posto vode. Osim toga, lubenica sadrži vitamine A i C, te puno likopena, antioksidansa koji sprječava kardiovaskularne bolesti i rak.

Grožđe

Grožđe je prirodni antioksidans i uravnotežuje tjelesnu temperaturu. Neovisno o vrsti grožđa, možete biti sigurni da su bobice pune bitnih vitamina poput vitamina A, C, B6, folne kiseline i raznih minerala.  Svakodnevno jedenje grožđa može ublažiti probleme s pretjeranim znojenjem.

Agrumi

Naranča, limun, grejp, limeta i ostale vrste agruma odlično hlade naš organizam. To je zbog toga što sadrže fitonutrijente poput antocijana, flavona, polifenola, vitamina C. Agrumi dokazano održavaju zdravlje imunološkog sustava, potiču metabolizam i poboljšavaju sposobnost organizma da lakše razgrađuje masnoće iz hrane.

Zeleno lisnato povrće

Tijekom ljeta možemo lako pronaći razne vrste zelenog lisnatog povrća, poput špinata ili blitve. Takvo povrće sadrži vitamine, magnezij i mnoge hranjive tvari. Većina ih sadrži puno kalcija koji igra važnu ulogu u snižavanju tjelesne temperature, djelujući kao termoregulator.

Rotkvica

Rotkvica je jedna od najboljih namirnica za snižavanje tjelesne temperature, jer sadrži puno vode i vitamina C, koji ima detoksikacijsko i antioksidacijsko djelovanje. Zato što je bogat izvor kalija, rotkvica smanjuje rizik od moždanog udara ili bubrežnih kamenaca.