Zvonjava u ušima: Kako ta pojava nastaje i koji je njezin izvor?

Zvonjava ili zujanje u ušima je vrlo neugodna pojava koji su mnogi iskusili. Koji su uzroci i kako se riješiti tog problema?

Ponekad, nakon što smo bili izloženi jakim zvukovima, mi možemo imati osjećaj kao da nam zuji ili zvoni u ušima. Taj zvuk nema izvora, a možemo ga čuti i u najvećoj tišini.

Sigurno ste se ponekad zapitali kako zvonjava u ušima nastaje i koji je njezin izvor. Brightside donosi odgovore na sva pitanja o zvonjavi ili zujanju u ušima. 

Zvonjava u ušima – izvor

Šum u ušima ponekad popraćen zvonjavom ili zujanjem naziva se tinitus. Riječ je o tome da mi čujemo određen zvuk za koji ne postoji izvor. Ovisno o osobi, taj se zvuk može pojaviti i kao pištanje, pucketanje ili glasno režanje, a uzrokuju ga različiti faktori. 

Taj osjećaj zujanja u ušima je privremen te nestaje sam od sebe nakon nekog vremena. Može biti vrlo suptilan da ga jedva i primijetimo, ali u nekim slučajevima je toliko jak da nam ometa svakodnevno funkcioniranje. 

Uzroci zujanja u ušima

Tinitus se javlja zbog ozljede malenih dlačica koje se nalaze u našem unutarnjem uhu. Te se dlačice pomiču sukladno zvuku koji ulazi u naše uši. Auditorni živac tada prepoznaje zvučne valove. No, kada dođe do ozlijede tih dlačica, one šalju nepravilne poruke i krivi signal mozgu zbog čega mi čujemo zujanje kada njega zapravo nema. 

Faktori

Zujanje, šum ili zvonjavu u uhu mogu uzrokovati razni faktori: 

 1. Dugotrajno izlaganje glasnom zvuku tijekom koncerta, na radnom mjestu, prilikom slušanja glasne glazbe sa slušalicama može uzrokovati zujanje i zvonjavu u ušima. U većini slučajeva ta pojava nestaje sama od sebe. No, ako ste vrlo često izloženi glasnim zvukovima, može doći do trajnog oštećenja uha. 
 2. Ušni vosak može biti još jedan uzrok tinitusa. Kada se u ušima nakupi previše ušnog voska i zatvori se ušni kanal, onda može doći do iritacije bubnjića koji stvara zvuk u našim ušima, a ponekad može doći i do infekcije uha. 
 3. Kako osoba stari, polako gubi sluh tako da osobe preko 60 godina starosti često čuju zujanje ili imaju šum u ušima. 
 4. Osobe s visokim krvnom tlakom znaju često čuti zujanje ili šum u ušima. 
 5. Vrat i glava su povezani s ušima tako da njihovom ozljedom može doći do pojave tinitusa. Tinitus uzrokovan ozljedom glave i vrata se većinom javlja u samo jednom uhu. 
 6. Otoskleroza, abnormalni rast kosti u srednjem uhu, može dovesti do tinitusa, ali i do gubitka sluha. 
 7. Tinitus se može javiti i prilikom ozljede kosti koja povezuje lubanju i čeljust. 
 8. Menierov sindrom, bolest unutarnjeg uha ili pojava tumora u lubanji, su vrlo ozbiljni faktori koji dovode do pojave tinitusa. 
 9. Konzumiranje lijekova, napose antidepresiva i antibiotika, često može dovesti do tinitusa. 

Zvonjava u ušima – prevencija

Iako tinitus većinom nestaje sam od sebe, postoje ekstremni i ozbiljni slučajevi u kojima dolazi do česte pojave tinitusa, a i do vrlo glasnog i neugodnog zujanja u ušima. Zbog toga često dolazi do narušavanja našeg svakodnevnog života. 

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako bi spriječili pojavu tinitusa. Neke od njih su: 

 • Izbjegavanje glasnih zvukova
 • Izbjegavanje slušanja glasne glazbe sa slušalicama
 • Pravilna prehrana 
 • Korištenje čepića za uši prilikom boravka u glasnom okolišu
 • Redovno čišćenje ušnog voska

PROČITAJTE JOŠ: