10 prirodnih lijekova za bol u uhu

Jedan od onih problema koji znaju biti posebno neugodni jest bol u uhu. Bol u uhu nije samo neugodna nego nas često ometa pri poslu, obavezama i drugim aktivnostima. Na svu sreću, mnogo je prirodnih i domaćih lijekova za tu neugodnu i napornu bol.

Razlog pojave boli u uhu

Najčešći uzrok boli u uhu jest blokirana eustahijeva cijev. Blokada uzrokuje akumulaciju tekućine u ušnoj šupljini što dovodi do upale i infekcija srednjeg uha. Drugi razlozi mogu biti korištenje voska za uši, problemi sa zubima, infekcije sinusa i grla te razne ozlijede.

Dobra je vijest da ponekad nisu potrebni antibiotici za liječenje boli u uhu. Ponekad su dovoljni i prirodni lijekovi. Ovo je njih nekoliko:

1. Lijekovi na slobodno

Neki lijekovi na slobodno mogu pomoći umanjiti bol u uhu. Jako je važno pratiti upute o doziranju i primjeni pogotovo ako je riječ o bebama i djeci. Tada je potrebna i liječnička konzultacija. Ujedno, maloljetnicima nikako ne bi trebalo davati aspirin.

2. Topao ili hladan oblog

Oblozi su dobro rješenje za smanjenje boli u uhu. Stavite ih na vaše uho po 10 minuta izmjenjujući topao i hladan oblog. Možete koristiti i samo jednu varijantu. Ova metoda je korisna za djecu i odrasle, ali kod djece ne treba ići do previsokih ili preniskih temperatura.

3. Maslinovo ulje

Iako nema znanstvenih dokaza, maslinovo ulje bi trebalo pomoći smanjiti bol uzrokovanu nakupljanjem ušnog voska. Ujedno, toplo maslinovo ulje može pomoći pri smanjenju upale uha.

4. Masaža

Za bol uzrokovanu mišićima za žvakanje, korisno je masirati područje nježnim pritiskom počevši iza uha i pomičući se prema stražnjem dijelu vrata, a tada i prema prednjem. Ovaj oblik masaže može umanjiti bol i spriječiti nelagodu koja s njom dolazi.

5. Biljne kapi za uši

Ove kapi mogu se kupiti u raznim ljekarnama ili na internetu. Napravljene su od biljnih ekstrakata te su korisne za smanjenje pritiska uzrokovanog voskom ili tekućinom u uhu. One ujedno mogu služiti kao antibiotik, ali treba potražiti savjet liječnika prije upotrebe, pogotovo na djeci.

6. Đumbir

Đumbir pomaže pri smanjenju boli i borbi protiv gljivica. Potrebno je nanijeti mlaki sok đumbira na vanjski ušni kanal – ne direktno u uho.

7. Češnjak

Češnjak je poznat po tome što smanjuje bol i sprječava infekciju. Kako biste postigli pozitivan učinak potrebno je mljeveni češnjak nekoliko minuta natopiti u sezamovom ulju, a onda ga procijediti i staviti u uho.

8. Peroksid

Peroksid je još jedna domaća remedija. Popularan je antiseptik za rane i ozlijede. Potrebno je u uho staviti 3-5 kapi svaka 3-4 sata. Ujedno, potrebno ga je ostaviti da nekoliko minuta djeluje u uhu prije ispiranja čistom vodom.

9. Oprezno spavanje

Pazite na položaj pri spavanju budući da se on može pogoršati i tako stvoriti infekciju. Umjesto da legnete na bolno uhu, nastojte ga izbjegavati. Ujedno, pokušajte spavati na povišenom.

10. Slatki korijen

Istraživanja su pokazala da slatki korijen pomaže pri smanjenju boli u ušima. Ugrijte žličicu slatkog korijena i žličicu pročišćenog maslaca. Pomiješajte i pričekajte 5 minuta da se tekućina ohladi. Nanesite tekućinu na vanjski dio ušnog kanala i pustite da djeluje 5 minuta, a tada isperite.

BONUS: kako spriječiti bol u uhu kod djece

Sprječavanje boli u uhu kod djece nije uvijek moguće, ali neke mjere se mogu poduzeti kako bi se potencijalna upala spriječila na vrijeme:

    • Redovno cijepljenje
    • Redovno pranje ruku
    • Ne izlaganje dimu cigareta
    • Ne uspavljivanje djece s bočicom
    • Sprječavanje kontakta sa zaraženom djecom i odraslima

Iako sve navedene mjere mogu pomoći, zapamtite da je liječnik uvijek prva opcija, preporučuje Brightside.

PROČITAJTE JOŠ: