Zašto je Jobu njegova žena rekla da prokune Boga i umre?

Umjesto da je ohrabrila Joba da vjerno izdrži, njegova žena mu je rekla da treba samo leći i umrijeti. Zašto je to učinila?

Job se suočio s mnogim oblicima patnje. Izgubio je svoju djecu i bogatstvo u jednom danu. Potom ga je Sotona udario bolnim prištevima po cijelom tijelu. Nakon toga, njegova žena je dodala toj boli rekavši: „Zar si još postojan u neporočnosti? Prokuni Boga i umri!“ (Job 2,9).

Ukratko, Jobova žena je rekla: „Odustani!“ Jobov život se potpuno raspadao. Umjesto da je ohrabrila Joba da vjerno izdrži, njegova žena mu je rekla da treba samo leći i umrijeti. Što je još gore, rekla mu je da prokune Boga prije nego umre. Ona je vidjela Boga kao problem, Onoga koji je napustio Joba u vrijeme njegove nevolje.

Prirodna reakcija Jobove žene

Lako je vidjeti da je Jobova žena griješila u ovoj situaciji, no ipak, sa čisto ljudskog gledišta, njezin je odgovor bio prirodan. Ona je također izgubila svoju djecu, zajedno sa svojim domom i bogatstvom, a sada je gledala svoga muža kako pati u nepodnošljivoj boli.

Ako život u vjeri pred Gospodinom znači biti ovako tretiran, zaključila je da je onda bolje umrijeti. Također, njezini komentari su se samo uskladili s onime što su kasnije tri Jobova prijatelja odrazila u svojim govorima Jobu. Jobov odgovor pun nade upućen njegovoj ženi ključ je za razumijevanje njegove vjere.

Odgovarajući na gorko gledište svoje žene, Job ju prvo prekorava: „Brbljaš kao luđakinja!“ (Job 2,10a). Zatim ju pita: „Kad od Boga primamo dobro, zar da onda i zlo ne primimo?“ (Job 2,10b). Bog je pohvalio njegove riječi: „U svemu tome Job nije sagriješio svojim usnama“ (Job 2,10c). Jobov odgovor je bio pobožan odgovor na bol s kojom se suočavao.

VIDI OVO: 8 nevjerojatnih stvari koje nam otkriva Knjiga o Jobu

Bog dopušta i dobro i „zlo“

Bog dopušta i dobro i „zlo“ (to jest nesreću, kao što kaže u Izaiji 45,7), no ipak je iskušenje loša događanja gledati kao Božju kaznu nad našim životima. Iako to ponekad može biti slučaj, jasno je da Bog također dopušta patnju iz drugih razloga. U Jobovom slučaju, patnja uopće nije bila posljedica Božjeg suda, i Job je poslije bio blagoslovljen dvostruko više nego prije svog perioda nevolje.

U Novom zavjetu, Isus je došao kao Božji Mesija koji će radi nas patiti (Izaija 53), kako bismo imali vječni život. Isus je bio bez grijeha, a ipak je pretrpio veliku patnju. U tom je pogledu postavio primjer svojim sljedbenicima. Postoje razdoblja kada će vjernici podnositi razne vrste patnje i boli iako nisu učinili ništa loše.

Jobu je žena predložila da „prokune Boga i umre“. Job je mudro odbio poslušati. Umjesto toga, uči nas da od Gospodina trebamo prihvatiti i dobro i loše, pouzdajući se da je Njegov plan najbolji. Jakovljeva 5,10-11 kaže: „Za uzor strpljivosti i podnošenja zala uzmite, braćo, proroke koji su govorili u ime Gospodnje. Eto: blaženima nazivamo one koji ustrajaše. Za postojanost Jobovu čuste i nakanu Gospodnju vidjeste jer milostiv je Gospodin i milosrdan!

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!