10 laži o braku koje će vam svijet pokušati podvaliti

Svijet će vam pokušati podvaliti grozne laži o braku. Brak ne smije biti baziran na promjenljivim osjećajima, već na svakodnevnom izboru da volite svog izabranog supružnika.

Statistika govori kako je 23% muškaraca i 19% žena priznalo da je prevarilo svog supružnika. Jedno je sigurno, više nego ikad bračni partneri nalaze se u ratu za očuvanje braka, jer želja sotone je da ga uništi.

Bog ima rješenje jer On je stvorio brak. Njegove riječi nas vode, daju mudrost, snagu i nadu u svemu s čime se susrećemo, sada i uvijek.

Autorica Debbie Mcdaniel je na portalu Crosswalk.com napisala članak pod nazivom 10 laži o tvom braku koje će ti svijet pokušati podvaliti, a piše o najčešćim lažima koje ovaj svijet rado servira bračnim supružnicima. Ove su najčešće:

‘’Ako niste kompatibilni, možda ste se vjenčali za krivu osobu.’’

Božja istina je da je brak savez. Kad se odlučiš za brak, više nema rasprave oko toga je li vaš supružnik “pravi”. Brak ne smije biti baziran na promjenljivim osjećajima, već na svakodnevnom izboru da volite svog izabranog supružnika. U svijetu koji stvari često voli “mijenjati boljom verzijom”, ova istina nema smisla. No prema Božjoj Riječi poruka je vrlo jasna.

“Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!” (Marko 10,9)

“Trava je zelenija s druge strane.”

Društvo će nam šaputati laži da je svima drugima bolje te da gubimo ostajući u svom odnosu. Isto tako pokušat će nas navesti da se uspoređujemo i natječemo, što nije Božji način. Bog želi da cijenimo i volimo svog supružnika kao što Krist brine za i voli svoju Crkvu.

“Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju… Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svog muža.” (Efežanima 5,25.33)

“Ako nisi sretan, nemoj ostati u nesretnoj situaciji: Zaslužuješ više.”

Za mnoge od nas, više no išta drugo brak budi sebičnost. Mi želimo igru po svojim pravilima te inzistiramo na svojim pravima. Želimo da nas supružnik usreći i to odmah! Ispunjeni zahtjevima, nikada nećemo biti slobodni te iskreno voljeti i služiti jedno drugome. No Božji cilj za brak je ne samo da nas usreći. Njegova želja za nas je da mu postanemo što sličniji.

‘’Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo.’’ (1. Korinćanima 13,4-5)

“Tvoj supružnik treba znati zadovoljavati sve tvoje potrebe.”

Često se dogodi da se vjenčamo za nekog tko je potpuno drugačiji od nas. Često se suprotnosti privlače. No to nas ne mora osuditi na propast. Brak je životni proces zajedničkog rasta. Brak ne uspijeva uvijek, može čak i užasno propasti. No kao što su nama potrebni Milost i Oprost, trebamo ih i pružiti drugima.

Naši supružnici ne mogu čitati naše misli; oni možda primaju i daju na drugačiji način. Isto tako ne možemo očekivati da nam jedna osoba zadovolji sve potrebe. Nitko ne može zauzeti mjesto Boga. On je jedini koji može zadovoljiti našu potrebu za ljubavlju.

“Malaksalo mi tijelo i srce: okrilje srca moga, i baštino moja, o Bože, dovijeka!’’ (Psalam 73,26)

VIDI OVO: Zašto je Bog stvorio brak?

“Razvod je uvijek izlaz.”

Ukoliko uđemo u brak gdje je razvod opcija, imamo problem, jer ćemo prije ili kasnije upasti u teška vremena i jedna strana će početi razmišljati o izlazu.  Bog nas podsjeća kako razvod neće imati posljednju riječ u našem životu. On je naš liječnik; koji nam daje nadu i svrhu za budućnost.

“Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam’ – riječ je Jahvina – ‘naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu.’’ (Jeremija 29,11)

“Tvoja djeca trebaju biti na prvom mjestu jer te trebaju više.”

Ovo je suptilna laž kojom nas naša kultura pokušava navesti da se osjećamo kao bolji, pažljiviji roditelji ako ugađamo svakoj potrebi našeg djeteta. No istina je da je djeci više potrebno saznanje da se njihovi roditelji vole. Supružnik bi nam uvijek trebao biti prioritet.

“Nauči nas dane naše brojiti, da steknemo mudro srce.” (Psalam 90,12)

“Možda ste se odljubili.”

Mi se ne “odljubljujemo”, možda smo jednostavno prestali odlučivati da volimo. Možda smo se udaljili. Poziv svijeta da “slijedimo srce” nije ono što Božja riječ uči. Trebamo moliti za svoj brak jer Bog čuje i On je vjeran.

“A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav – to troje – ali najveća je među njima ljubav.”(1. Korinćanima 13,13)

“Vaš brak je nemoguće popraviti. Kad je jednom povjerenje slomljeno, nikada ne može biti obnovljeno.”

Mnogi imaju problem i teške godine. Ponekad je brak spašen, nekad nije. No to ne mijenja istinu – bez obzira ne to s čime se suočimo, Bog obnavlja i spašava. On može vratiti život u ono što je mrtvo.

“Ljudima je to nemoguće, ali Bogu je sve moguće.” (Matej 19,26)

VIDI OVO: Razvod i kršćani: Ove su 4 situacije u kojima razvod može biti moguća opcija

“Nedužan flert ili gledanje pornografije neće naštetiti vašem braku. Vaš supružnik ionako neće znati za to.”

Nema “nedužnog” flerta. Flert je traženje i davanje sugestivne pažnje osobi koja nije vaš supružnik. Izbjegavajte to. Molite Boga da spasi vaŠe oči od iskušenja. Božja riječ nam govori da će nam Bog uvijek osigurati put kojim možemo pobjeći, nikada nas neće kušati iznad onoga čemu se možemo suprotstaviti uz Njegovu pomoć.

“Ženidba neka bude u časti u sviju i postelja neokaljana! Jer bludnicima će i preljubnicima suditi Bog. (Hebrejima 13,4)

“Brak je 50/50 odnos.” 

Brak zahtjeva dvoje potpuno predanih koji svaki dan odlučuju da vole i njeguju svoj odnos. Polovični napor nikad neće biti dovoljan da vas provede kroz teže periode. Božji plan za brak je zavjetni odnos usmjeren na Krista i ljubav kroz Krista; to je ono što će nas provesti kroz dobra i loša vremena. Trebat će nam stopostotni napor s obje strane kako bi ostvarili snažan odnos koji će rasti I razvijati se.

“Sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje. Prorokovanja? Uminut će. Jezici? Umuknut će. Spoznanje? Uminut će.“ (1 Korinćanima 13,7-8)

NAJNOVIJE!