Društveni mediji su nesumnjivo promijenili način na koji razmišljamo i živimo, ali koliko je to korisno za one u Kristu?

Vjerujem da društveni mediji mogu biti učinkovita platforma za širenje evanđelja. Mnogo je sredstava usredotočenih na dijeljenje Krista u online zajednici, koja svakodnevno koristim i pomažu mi u duhovnom rastu. Ali ako smo iskreni, vjerojatno provodimo mali dio našeg vremena kako bi unaprijedili naš duhovni rast, dok ostatak trošimo na besciljno listanje novosti. Provodimo sate dnevno konzumirajući beskrajne informacije, slike i videozapise bez ikakve zaštite za naše umove. Shvaćam da je za kršćane to opasno područje. To potencijalno otvara prostor u umu, dok Sotona obilazi poput lava tražeći koga da proždre (1. Petrova 5,8).

Ovo su četiri načina na koja vas neprijatelj pokušava proždrijeti putem društvenih medija:

1. Sotona želi vaš brak.

Počinje s lajkom ovdje, lajkom ondje. Ona je samo prijateljica. Opravdavate nedužnu interakciju lajka jer ne prelazi nikakve čvrste granice. Postupno pomičete granicu sve dalje i dalje. Možda lajkovi i komentari vode u privatne razgovore. Zapamtite, grijeh nikad nije zadovoljan količinom koju ima.

Ubrzo skrivate razgovore od vašeg supružnika. Prije nego što ste svjesni, uključeni ste u mentalni, a možda i fizički odnos.

Mnoge studije pokazuju da je Facebook najčešće mjesto gdje počinje afera. Vidio sam da se to događa mojim bliskim pobožnim prijateljima koji su mislili da nikada neće doći do te točke. Ako ne postavite zaštitne mjere, može vam se dogoditi.

PROČITAJTE: Ubija li Facebook vaše svjedočanstvo?

Nekad sam kolutao očima kad bih vidio parove sa zajedničkim Facebook profilima ili zajedničkim šiframa. Ali sada znam zašto većina njih to radi. Ti su parovi svjesni opasnosti. Ti se parovi bore za ono što imaju.

Dajte svom supružniku pristup društvenim medijima. Vjerujte mi, imati tu odgovornost apsolutno je nužno. Mnogo ste manje kušani da sakrijete bilo što. A ako nešto sakrivate od supružnika, to je više nego grešno.

Pohvatajte nam lisice, malene lisice, što pustoše vinograde, jer naši su vinogradi u cvatu“ (Pjesma 2,15).

2. Sotona želi vaše čiste misli.

Ako se borite protiv grijeha požude, predlažem da se odmorite od društvenih medija, možda čak i na neodređeno vrijeme. Vaš odnos s Bogom beskrajno je vrjedniji od Facebooka.

Besciljno listanje prekomjernih novosti jedna je od najopasnijih stvari koje kršćanin može činiti. Po mom iskustvu, to je mjesto gdje čiste misli odumiru. Živimo u pornografskoj kulturi i to je gotovo nemoguće izbjeći dok listate novosti. Par koji se predaje požudnim mislima katastrofa je za sveto življenje.

Kušnja da se vratite natrag i još jednom pogledate još je opasnija jer je učinjena privatno. Sotona će vam šaputati da je u redu gledati jer nema štete. Tko će saznati? To može biti vaš mali kućni ljubimac. Ali baš kao što sam spomenuo u prethodnom odjeljku, neće se zaustaviti tamo.

Prestanite pratiti, prekinite prijateljstvo ili obrišite profil ako morate. Zapamtite područja koja su vam prije uzrokovala spoticanje i promijenite smjer. No nemojte samo pobjeći od njih, trčite ka Kristu Isusu koji vas čeka raširenih ruku. Trčite u obećanja Njegove Riječi.

Matej 5,8 nam govori da će oni čistoga srca gledati Boga! Čuvajte svoje srce čisto i usmjereno na Oca. Riješite se svega što bi vas moglo ometati. Apsolutno je vrijedno i apsolutno smrtonosno ako to ne učinite.

PROČITAJTE: Gdje će vas Sotona danas napasti?

Ali približio se svršetak svega; budite dakle razboriti, i trijezni budite — zarad molitava“ (1. Petrova 4,7).

3. Sotona želi vaše vrijeme.

Društveni mediji su vrlo zgodan alat koji Sotona koristi da vam oduzme pažnju i naklonost prema Bogu. John Piper kaže: „Jedna od sjajnih koristi Twittera i Facebooka bit će dokaz na Sudnji dan da nedostatak molitvenog života nije bio zbog nedostatka vremena.“

Joj.

Ako usporedite vašu dnevnu količinu vremena provedenog na Facebooku u odnosu na molitvu, što ste izmjerili? Ako je prvo veće, ne bih samo slegnuo ramenima. Psalam 1 nam govori da je blagoslovljen čovjek koji razmišlja dan i noć o Riječi Božjoj. Kako možemo znati što moliti ako ne razmišljamo o Njegovoj Riječi? Kako možemo čitati Riječ, a manje razmišljati o njoj dan i noć ako neprestano listamo novosti na društvenim medijima? Jednostavno odabiremo užitke ovoga svijeta, umjesto da provodimo vrijeme s Bogom svemira. Vrlo jednostavno.

Budući da ne tražimo Boga kao što bismo trebali, postaje nam dosadno i pokušavamo ispuniti prazninu stalnom zabavom. Osobno sam kriv za korištenje Facebooka čak i iz najmanje dosade. To nam je sada postalo gotovo kao druga narav. Ali što ako vas Bog želi susresti u vašoj dosadi kako bi vam otkrio svoju svrhu?

Odmaknite se od stalne buke novosti koju neprijatelj želi koristiti kako bi vam okupirao um.

Bile ti ugodne riječi usta mojih, i misao srca mojega pred licem tvojim, GOSPODE, stijeno moja i otkupitelju moj“ (Psalam 19,14)!

4. Sotona želi vaše štovanje.

Ne mislim na štovanje đavola pentagramima, crnim haljinama ili sličnim smećem. Ono o čemu govorim mnogo je suptilnije i usmjereno prema unutra. Društveni mediji nas mogu istrenirati da štujemo idola samoga sebe. U suštini stvaramo mini svetišta od nas, žudeći za slavom preko svemogućeg lajka.

PROČITAJTE: Kako Sotona pristupa našem umu?

Sotona želi da se usredotočite na sebe. Ako ste usredotočeni na sebe, nećete biti usredotočeni na Isusa. Sotona želi da vaš izvor samopoštovanja nalazite samo u ispraznoj slavi i pozornosti drugih, a ne u Kristovoj pomirbenoj krvi.

Ne možete biti preokupirani sobom i imati suosjećanja za druge. Ako nas neprijatelj može odvući i držati naša lica zakopana na zaslonu, onda nećemo moći vidjeti svijet koji boluje oko nas. Sigurno nećemo biti usmjereni na služenje ako smo konzumirani našim vlastitim životima.

Nikakva suparništva ili isprazne slave, nego u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe“ (Filipljanima 2,3).

U 1. Korinćanima 10,31, Pavao nam govori da slavimo Boga u svemu što činimo. To uključuje društvene medije. Možemo koristiti Facebook ili za Božju slavu ili Sotoninu.

Autor: Topher Haddox; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Crosswalk.com