Kako vas Sotona drži u šaci?

Sotona je otac laži i mnoge drži u šaci. Mnogi istinski ne poznaju Boga i Njegovu Riječ te ih Sotona može obmanuti svojim lažima.

Ne znamo mnogo o demonima. Biblija zapravo činjenično govori o njima, ali daje malo pojedinosti o njima ili njihovoj povijesti. I Bog ima dobre razloge za to, barem za sada.

Ipak znamo nekoliko istina o demonima. Znamo da se demoni protive kraljevstvu Božjem (Luka 11,14-23), da žele prevariti ljude i manipulirati njima da vrše njihovu volju umjesto Božju (2. Timoteju 2,26) i da im je moguće zadobiti takav utjecaj na osobu da ju u suštini „posjeduju“ (Luka 8,26-39). I znamo da, ako se ljudi nanovo ne rode i ne žive pod vlašću uskrslog Krista, demoni imaju „moć smrti“ nad njima i zato maksimalno koriste „strah od smrti“ (Hebrejima 2,14-15).

Također znamo da postoji hijerarhija demonske moći (Efežanima 6,12) i da postoji vladajuće zlo još od drevnog doba poznato kao „Đavao i Sotona“ (Otkrivenje 12,9) koji se očitovao kao zmija u Edenu (Postanak 3,1-5; Otkrivenje 12,9), bio prisutan u božanskom vijeću u Jobu (Job 1,6-12) i iskušavao Isusa u pustinji (Luka 4,1-13).

PROČITAJTE: 5 najčešćih načina kako nas Sotona napada

Zašto znamo tako malo

Osim toga, ne znamo mnogo o demonskom svijetu, jer nam Bog ne govori. Zašto nam ne govori više? Demoni izgledaju prilično opasni i utjecajni. Zar ne bismo imali koristi od toga da znamo više o našim podmuklim neprijateljima?

Ne. Jer kada je riječ o dobru i zlu, Bog želi „da budemo mudri za dobro, a bezazleni za zlo“ (Rimljanima 16,19). Naša najbolja zaštita od demona je manja preokupacija s njima, a veća zaokupljenost s Bogom – manje razumijevanje prijevare, a veće razumijevanje istine.

Dopustite mi da ilustriram opasnost o kojoj govorim s referencama iz „Gospodara prstenova“. Priča govori o pokušaju zlog gospodara Saurona da stekne svjetsku dominaciju te nastojanju ljudi, vilenjaka i patuljaka da mu se odupru. Dva lika, Saruman, gospodar čarobnjaka, i Denethor, čovjek koji upravlja gradom Gondor, zadobili su moć „vidjevši kamenje“ zvano palantírs. To kamenje im je dopustilo da psihički komuniciraju sa Sauronom, vlasnikom trećeg palantíra, i imaju pogled u događaje u Sauronovom kraljevstvu Mordor.

I Saruman i Denethor, poznati po svojoj mudrosti, mislili su kako će to povećati njihovu prednost u borbi protiv Saurona. Ali su podcijenili Sauronovu moć da ih zavede i precijenili svoju sposobnost da se odupru. Sauron ih je obojicu iskvario i izmanipulirao do uništenja. Kada se drugi čarobnjak, Gandalf, našao u posjedu palantira, odbio je pogledati u njega dokazujući svoju nadmoćnu mudrost.

Nitko od nas se ne podvrgava Sotoni i njegovoj demonskoj opresiji. Rast naše mudrosti u zlu bio bi put koji su Saruman i Denethor odabrali, i vjerojatno bismo imali sličan kraj. Zapamtite, želja za znanjem o dobru i zlu je ono što nam je od početka donijelo nevolje (Postanak 3,4-7). Bolje nam je „biti mudri za dobro, a bezazleni za zlo“.

PROČITAJTE: BOŽJA BOJNA OPREMA: Sotona vam prilazi sa željom da vas uništi: Ovako mu možete odgovoriti!

Naš duhovni oklop

Kada je apostol Pavao opisao naš duhovni rat protiv naših nadnaravnih neprijatelja, primijetite kako je opisao našu opremu i oružje u Efežanima 6,14-18:

  • Pojas istine: ono što drži „uniformu“ i čuva naše „udove“ je poznavanje Božje istine.
  • Oklop pravednosti: shvaćanje kako smo odjeveni u Kristovu pravednost (Filipljanima 3,9) je ono što čuva naše živote.
  • Obuća evanđelja: ono što nam omogućuje da zaobilazimo teško tlo tijekom bitke je poznavanje evanđelja mira.
  • Štit vjere: pouzdanje u Božja obećanja je ono što gasi strelice prijevare, a ne detaljno poznavanje strelica ili njihovih strijelaca.
  • Kaciga spasenja: naša glava (naš mozak) zaštićena je jasnim poznavanjem tko nas je spasio i kako.
  • Mač Duha: Božja riječ je naše najmoćnije, najučinkovitije oružje protiv snažnog duhovnog neprijatelja.
  • Molitva u svako doba u Duhu: razgovor s demonima nije nešto što Biblija predlaže. Jedino kad se govorilo demonima jest kad ih se korilo u Isusovo ime. Molitva Bogu je ono što nam se najčešće zapovijeda kad se suprotstavljamo demonskim snagama.

Svaki aspekt opreme i oružja našeg duhovnog ratovanja ima veze s mudrošću za ono što je dobro (i bezazlenošću za ono što je zlo). Bog je naša najbolja zaštita od pustošenja našeg zlog neprijatelja – Božja istina, njegova pravednost, njegovo evanđelje, njegova obećanja, njegovo spasenje, njegova riječ i naša molitvena usmjerenost prema njemu.

Od čega đavao bježi

Kad nas Biblija upućuje kako odagnati đavle koji bježe od straha, kaže: „Podložite se dakle Bogu! Oduprite se đavlu, i pobjeći će od vas!“ (Jakovljeva 4,7). Ovo je snažan duhovni rat.

Evo ključa: dajemo autoritet onome u koga imamo povjerenja. Đavao nema nikakvog autoriteta nad kršćanima, osim ovlasti koju mu dajemo vjerujući mu. Što mu više vjerujemo, dajemo mu veći utjecaj i kontrolu nad nama –  i više nas drži u šaci. Ovo nije neka tajanstvena duhovna tajna. To je način na koji utjecaj ili kontrola funkcioniraju u bilo kojem odnosu koji imamo.

PROČITAJTE: Oduprite se đavlu, pa će pobjeći od vas: što to znači?

Kad su u pitanju demoni, ne trebamo proklamirati nikakav autoritet nad njima. Riječi ne djeluju poput uroka s demonima (Djela 19,15). Demoni samo prepoznaju Božji autoritet i dršću pred njim (Jakovljeva 2,19). Kada se podložimo Bogu – podvrgnemo se njegovom autoritetu vjerujući mu, slušajući ga i uživajući u njemu – demoni bježe od nas. Ovaj čin vjere oslobađa veliku duhovnu moć, a demoni ga ne mogu izdržati.

Demoni su stvarni – snažno stvarni. Nanose više pustoši u našem životu i društvu nego što je većina post-prosvjetiteljskih zapadnjačkih kršćana svjesna. Moramo ozbiljnije shvatiti Božje riječi od ismijavanja naše kulture. Ali ne trebamo znati više detalja o demonima ili njihovim strategijama od onoga što nam je Bog rekao. Ne moramo biti mudriji u zlim stvarima.

Moramo upoznati Boga. Što više poznajemo Boga i njegovu riječ, više imamo pouzdanja u njega i živimo u njegovoj poslušnosti. Što više postajemo mudriji za ono što je dobro, postajemo opasniji za demone. Jer naše podvrgavanje Bogu donosi njegovo kraljevstvo na svijet i na taj će način „Bog mira satrti ubrzo Sotonu pod našim nogama“ (Rimljanima 16,20).

Izvor: DesiringGod.org

NAJNOVIJE!