Proveo sam dvadeset godina u puno-vremenskoj službi evangelizacije, putujući svijetom širio sam Božju riječ i govorio s ljudima o životu i duhovnim pitanjima.

molitva Bogu
Foto: Pixabay

Kod mnogih pojedinaca bol i frustracija je bila kod njih kao kod trčanja, ali kada je riječ o našem hodu s Bogom, jedna od najčešćih rasprava bila je o molitvi.

Postoji pogrešno razumijevanje kod molitve, koja često otežava pojedince od potpune koristi tog intimnog odnosa u kojem Bog želi da imamo udio. Prečesto, mi gledamo na molitvu kao s puno poštovanja, elokventan monolog u kojem koristimo izraze „ovo“  i „ono“, a zaboravimo suštinu molitve koja treba biti samo jednostavan razgovor.

Komunikacija je srce naših života. Bez nje, naš odnos bi pao i živjeli bi smo izolirano od svijuh, te u velikoj frustraciji. Svaki dan možemo imati uspješne razgovore  sa prijateljima, ženom, suradnicima na poslu i čak sa nepoznatim ljudima u našim mjestima.

Bog želi od nas da imamo iste takve uspješne razgovore s Njim, i primjenjujući neke ključne principe može nam pomoći kako bi učvrstili svoj molitveni život i odnos s Bogom:

  1. Izbjegavaj monolog. Danas je poprilično jednostavo izgovoriti svoju molitvu Bogu i onda nastaviti svoje obaveze tokom dana, čekajući na Njega da odgovori. Ipak, ako misliš na ovakav način, taj koncept malo je čudan. Nikada ne bi nazvao svog najboljeg prijatelja kako bi razgovarao s njime samo deset minuta, s time da samo ti govoriš i ne daš nikakvu priliku da ti on može nazad odgovoriti. S toga, zašto bi to napravio Bogu?Molitva je dvostrana komunikacija. Moramo vježbati umjetnost slušanja. Kako slušati Boga? Sjedi sam, budi tih i čekaj na Boga da ti odgovori. Pogledaj primjer Izaka u Starom zavjetu. On nije navikao na čekanje i slušanje Boga, stoga kada je Bog mu govorio, on nije niti prepoznao Njegov glas. Bog nam govori na različite načine – kroz Pismo, glazbu i često kroz druge ljude. Ali ako mi ne slušamo Njegov glas, možemo propustiti dobre stvari koje nam želi prenijeti.
  1. Doći licem u lice. Živimo u svijetu kojem upravlja tehnologija. Danas možeš pisati svom najboljem prijatelju, poslati facebook poruku ili čuti se na mobitelu, ali kada razgovaraš s njim lično tu je potpuno drugačija komunikacija. Isto vrijedi za naš odnos s Bogom. Intiman odnos zahtjeva povezanost „licem u lice“. Upoznati Boga i razviti molitveni život zahtjeva da se susrećemo s Njim na prisnome mjestu. Danas muž i žena kada imaju godišnjicu braka znaju otići na posebno mjesto gdje mogu uživati u tim trenucima zajedničkoga života. Isto tako može biti upravo to posebno mjesto i za tebe koje će te približiti više Bogu. Recimo: mjesto gdje si se obratio, neko tihi kutak u vrtu, možda na tvojoj najdražoj stolici ili fotelji u kući, pa čak i u kutu tvoje spavaće sobe. Gdje god to bilo, najvažnije da je to tvoje i Božje mjesto gdje ti možeš imati intiman razgovor s Njim.
  1. Iskrenost je najbolji smjer. Ono što razlikuje danas najboljeg prijatelja i poznanika je upravo iskrenost. Oni koji su najbliži nama, slobodni smo podijeliti s njima naše emocije, do tolike razine intimnosti koje drugima ne može biti razumljivo. Izbacimo iz sebe gotovo sve u iskrenosti bilo to – dobro ili loše. Bog želi isti takvu razinu odnosa.

Mi često mislimo kako umjesto da imamo ovaj način odnosa s Kristom, da prvo moramo „srediti svoj život“ kako bi Bog mogao uopće i razgovarati s nama. Ovo je laž od neprijatelja.  U Izaiji 64,6 nam kaže kako najbolje ono što možemo donijeti danas pred Boga je samo prljava haljina Njemu. Čak u tvojem najboljem provedenom danu, ti i dalje nisi dovoljno dobar, ali uredu je jer to je ono što Bog želi od nas. U milosti i milosrđu On vidi nas besprijekorne pred Njim zbog svojega Sina, Isusa.

Bog je naš stvoritelj. On zna o našim strahovima, uzbuđenjima, radostima i zabrinutostima  ali On želi da Mu mi to osobno kažemo o svim stvarima. Moramo naučiti kako biti iskreni i reći Bogu što nam se događa u našem životu. On već vrlo dobro zna i prihvaća nas u stanju kakvom jesmo.

  1. Dosljednost je ključ. Danas oni koji su blizu i dragi u našim srcima su uvijek dosljedni prema nama. Ja iako često putujem, rijetko da prođe dan a da ne razgovaram sa svojom ženom. Želim znati kako je prošao njezin dan. Željan sam što više se povezati s njom. Na isti način, Bog je željan biti povezan s nama i želi da mu budemo dosljedni u našem razgovoru s njim.Steći navike – dobre ili loše – zahtjeva vrijeme, ali jednom kada se steknu teško ju je prestati prakticirati. Kada prvi puta počneš dosljedno moliti, može biti teško i bez navike. Možda ne znaš tada što bi govorio Bogu ili kako da ga slušaš. Ali kako vrijeme prolazi postaje navika u tvojim danima i bit ćeš u mogućnosti razgovarati na jednostavan način jer si osnovao odnos s Njim. Tada ćeš samo još više htjeti razgovarati s njim.

Stoga, što te priječi u tvom danu da bi imao intiman molitveni život? Nemoj dopustiti da te išta spriječi kako bi imao dubok, osoban razgovor s Kristom. On nas je stvorio kao ljude koji voli zajedništvo, i jednako tako On to želi imati s nama.

Autor: Jay Lowder; Prijevod: Blaženka Š.

IZVORChristianity.com