6 načina na koje se oholost može ušuljati u naš život

Biblija nas uči da je oholost uzrokovala zbacivanje Sotone s neba i pad cijelog čovječanstva. Donosimo 6 načina na koje se oholost može ušuljati u naš život.

Oholost je veliki problem i kroz cijelu Bibliju vidimo da Bog ne može raditi s oholim srcem. Jakovljeva 4, 6 kaže da se “Bog protivi oholima, a daje milost poniznima.”

Oholost je jedinstveni grijeh, jer ga je često teško vidjeti u vlastitom životu u usporedbi s drugim grijesima.

6 načina na koje se oholost može ušuljati u naš život

Sljedeći popis nije iscrpan, ali ovo su neki uobičajeni načini na koje se oholost manifestira.

1. Oholost pokazuje nespremnost za učenje

Ovo je kada isključite vođe ili učitelje jer ste “to već čuli” ili pretpostavljate da znate sve o ovoj temi. Mudre izreke 9, 9 kažu: “Pouči mudroga, i bit će još mudriji; uputi pravednoga, i uvećat će se njegovo znanje.”

2. Oholost je misliti da si bolji od drugih

Jedan od problema s kojim se susrećemo je da mislimo da je netko inferiorniji od nas zato što ima drugačije porijeklo, obrazovanje, posao … Rimljanima 12, 16 kaže: “Budite istomišljenici među sobom! Neka vas ne zanosi što je visoko, nego privlači što je ponizno. Ne umišljajte si da ste mudri!”

PROČITAJTE: Zašto treba izbjegavati oholost, a gajiti poniznost?

3. Oholost raste zbog potrebe da nam drugi podilaze

Često očekujemo da nas treba pohvaliti kako izgledamo, tko smo na poslu i što smo učinili za Božje kraljevstvo. To je opasno, jer počinjete pronalaziti svoju vrijednost u onome što drugi govore o vama umjesto da svoj identitet pronalazite u tome tko ste u Kristu.

Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo. (Efežanima 2, 10)

Isus je jasno rekao da su najveći u Njegovom kraljevstvu oni koji su bili voljni služiti. U Mateju 20, 27-28: “I tko god hoće da među vama bude prvi, neka vam bude sluga. Tako i Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.”

4. Nezahvalnost i nezadovoljstvo

Izraelci su gunđali u pustinji, iako ih je Bog hranio, odijevao i vodio kroz nju (Izlazak 16, 2; Ponovljeni zakon 8, 2). Njihova tvrdoglava srca odbacila su svakodnevna Božja milosrđa zbog samoidoliziranja. Često smo nezahvalni i stalno težimo većim blagoslovima. Ali Božja Riječ prekorava naše nezadovoljstvo: “Sve činite bez mrmljanja i oklijevanja da budete besprijekorni i čisti, djeca Božja neporočna posred poroda izopačena i lukava u kojem svijetlite kao svjetlila u svijetu.” (Filipljanima 2, 14-15)

5. Oholost je biti stalno kritičan

Oholost je u korijenu kritike, jer dolazi s mjesta za koje mislite da znate bolje od osobe ili stvari koju kritizirate. Kritički duh prirodno ruši stvari, što je suprotno od onoga što nas Biblija upućuje. 1. Solunjanima 5, 11 kaže: “Zato, tješite se uzajamno i izgrađujte jedan drugoga, kako i činite.”

6. Oholost odbija tražiti pomoć

Cijela Biblija nas upućuje da tražimo Gospodina, da Ga molimo i pozovemo u naše svakodnevne situacije. Isus nas upućuje da tražimo i molimo da se Njegova volja vrši u našim životima. Jedan od protulijekova oholosti je ostaviti vlastitu volju po strani za Božju volju.

“Dođi kraljevstvo tvoje, budi volja tvoja.” (Matej 6, 10)

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare