NaslovnicaDuhovnost7 grijeha na koje su kršćani otupjeli

7 grijeha na koje su kršćani otupjeli

Postoje određeni grijesi koje kršćani uvijek dobro ističu – obično kod drugih. Ali na ovih 7 grijeha su kršćani otupjeli.

Postoje grijesi nad kojima smo šokirani i zgroženi, i obično ih vidimo kao gore od drugih. Ali postoje grijesi koji se obično ignoriraju jer nam se čine manjim.

Stvarnost je da nas svaki grijeh odvaja od Krista. Možemo sami sebe prevariti da povjerujemo da su samo “veliki” grijesi oni koje moramo izbjegavati, dok cijelo vrijeme ignoriramo neki “mali” grijeh u vlastitom životu. Svaki je grijeh pogrešan, svaki grijeh treba priznati i svi se moramo odmaknuti od svojih grešnih sklonosti.

7 grijeha na koje su kršćani otupjeli

1. Sebičnost/samopravednost

Koliko je često Isus prozivao farizeje u Novom zavjetu? I uvijek je to bilo zbog vlastite pravednosti ili sebičnosti. Ako se morate pohvaliti za nešto dobro što ste učinili, onda to ne radite kako ne treba. Mnogi od nas vole pokazati svoju vjernost kako bi drugi znali da smo dobri kršćani. Isusa nije briga što drugi misle o vašoj velikodušnosti. Stalo Mu je do vašeg srca i vaše motivacije za Njegovo djelo.

2. Domoljublje

Ne mislim da je domoljublje samo po sebi grijeh. Trebamo voljeti svoj narod, moliti za njega i one koji su na vlasti. Ali vjeru prečesto stavljamo u istu kutiju s političkom strankom i nacionalnošću. Tako mislimo da je Hrvat samo katolik, a Srbin pravoslavac … i ljude tako dijelimo. No, za Boga postoje samo dvije vrste ljudi: vjernici i nevjernici. Ne zaboravimo da je svaki vjernik građanin neba, a nebo će biti puno ljudi iz cijelog svijeta.

PROČITAJTE: Je li grijeh biti domoljub?

3. Strah/briga

Isus je vrlo jasan u pogledu brige. On nam otvoreno govori da ne brinemo. 1. Ivanova 4, 18 kaže: “U ljubavi nema straha. Ali savršena ljubav tjera strah …” Bog je ljubav. Dovoljno nas je volio da pošalje svog Sina da umre kako bi okajao naše grijehe. Njegova ljubav je savršena; dakle, ne trebamo se ničega bojati. Znam da je strah ponekad neizbježan. To je velika borba za mene. Nismo savršeni, ali strah i briga nisu dio jednadžbe s Kristom. Sve što možemo učiniti jest zapamtiti da je Bog suveren i da uvijek ima kontrolu nad našim životima.

4. Ponos

U crkvi cijelo vrijeme govorimo o ponosu. Stalno raspravljamo koliko je to štetno i opasno, ali čini se kao da ne prepoznajemo što je zapravo ponos. Ne shvaćamo da svaki put kada nekome odbijemo oprostiti ponašamo se ponosno. Svaki put kada se posvađate s prijateljem, članom obitelji ili supružnikom i inzistirate da nećete biti taj koji će se prvi ispričati, imate problema s ponosom. Sjetite se milosti koju vam Bog pruža i pokušajte proširiti tu istu milost i oprost drugima.

5. Pohlepa/žudnja

Ovaj je grijeh usko povezan s ponosom. Zakopavamo se u dugove kako bismo bili sigurni da imamo najbolje i najnovije stvari. Učenici su često živjeli od velikodušnosti drugih, a Isus je bio siromašan tesar. Ne kažem da je bogatstvo samo po sebi loše. Nije. Ako si možete priuštiti novi automobil, svakako ga kupite. Ali ako ne možete; ako svaki mjesec trošite stotine eura na otplatu dugova, tada morate pogledati u sebe i pretražiti svoje srce. Kada bi vam se oduzele lijepe stvari, biste li i dalje bili zadovoljni i mogli pronaći radost u Kristu? Koga pokušavate impresionirati – Boga ili ljude?

6. Mržnja

U Govoru na gori Isus nam govori ono što već znamo – da je ubojstvo pogrešno – ali nadovezuje se na to govoreći da je svatko, tko gaji mržnju prema nekome, počinio ubojstvo u svom srcu.

“Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne `Glupane!`, bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: `Luđače!`, bit će podvrgnut ognju paklenomu.” (Matej 5, 21-22)

7. Osuda

Znam da Pavao govori crkvama da se odvoje od grešnika. Koristimo te stihove kako bismo opravdali osudu drugih i vjerujem da je ovo pogrešno tumačenje Biblije. Da, trebamo jedni druge smatrati odgovornima, ali nikada se ne bih udostojio prozvati nekoga zbog nekog uočenog grijeha. Nisam savršen, ali Bog jest i On proniče ljudska srca. One koji su Mu vjerni će Duh Božji suočiti s grijehom.

“Ne sudite da ne budete suđeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se. Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Ili kako možeš reći bratu svomu: `De da ti izvadim trun iz oka`, a eto brvna u oku tvom? Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun iz oka bratova!” (Matej 7, 1-5)

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare