8 strahova koje možete pobijediti uz pomoć Biblije

Donosimo 8 najčešćih strahova koji mogu progoniti svakog čovjeka i kako ih pobijediti uz pomoć Biblije.

Strah od neuspjeha, prošlih rana, budućnosti … Jednom kada uđe u naš život u različitim oblicima, strah postaje naš najveći neprijatelj, piše Aleteia. Ipak, jednom prepoznat, možemo ga pobijediti Božjom Riječju, kao što nas podsjeća Pavao u 2. poslanici Timoteju: “nije nam Bog dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora” (2. Timoteju 1, 7).

8 strahova koji mogu progoniti svakoga od nas i rješenja koja Biblija nudi za borbu protiv njih

1. Strah od Boga

Ako se bojite da niste dovoljno dobri u Božjim očima i da nećete moći stupiti u dubok odnos s Isusom, mislite da vam Bog neće udijeli duhovne darove ili da vas neće čuti i odgovoriti na vaše molitve; ili se bojite da vam Bog neće oprostiti, pročitajte prvu Ivanovu poslanicu:

“Straha u ljubavi nema, nego savršena ljubav izgoni strah; jer strah je muka i tko se boji, nije savršen u ljubavi.” ( 1. Ivanova 4, 18)

2. Strah od tuđeg mišljenja

Ako se bojite tuđeg mišljenja, neuspjeha, plašite se odbijanja od vaših bližnjih, ako imate strah od autoriteta i plašite se suprostavljanja ili se bojite moliti na javnom mjestu, otvorite knjigu proroka Izaije:

“Poslušajte me, vi koji poznajete pravo, narode kojima je moj Zakon u srcu. Ne bojte se poruge ljudske, ne plašite se uvreda!” (Izaija 51, 7)

PROČITAJTE: Mislite da ste nebitni? Možda vam ova mudra priča promijeni mišljenje

3. Strah od nesigurnosti

Ako mislite da ne razumijete Božju volju i da ne možete odgovoriti na Njegov poziv, bojite se da Bog previše traži od vas, bojite se biti velikodušni sa svojim novcem, odgovor ćete pronaći u Ponovljenom zakonu:

“Život tvoj visjet će o niti; bojat ćeš se i danju i noću i nećeš biti siguran za život svoj. U strahu koji će ti stezati srce i od prizora što će ga oči tvoje gledati, jutrom ćeš govoriti: `Oh, da je već večer!` a navečer ćeš govoriti: `Oh, da je već jutro!`” (Ponovljeni zakon 28, 66)

4. Strah od života prema evanđelju

Bojite se progona? Bojite se plaćanja cijene za slijeđenje Krista? Bojite se djelovanja Duha Svetoga ili se bojite duhovnog rata? Mislite da se Božja obećanja neće ispuniti? Možda vas progoni strah od stvarnosti demona … Pročitajte Psalam 23:

“Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni.” (Psalam 23,4)

5. Strah od neuspjeha

Ako se bojite da ne padnete natrag u svoje grijehe ili iskušenja, ako mislite da se nikada nećete vjenčati ili, naprotiv, da ćete doživjeti bračnu krizu i razvesti se, strah vas je da vaša djeca neće uspjeti u životu, ako se bojite profesionalnog neuspjeha ili vas je strah da ćete razočarati roditelje ili druge, odgovor ćete pronaći u Izaiji:

“Ne boj se jer ja sam s tobom; ne obaziri se plaho jer ja sam Bog tvoj. Ja te krijepim i pomažem ti, podupirem te pobjedničkom desnicom.” (Izaija 41, 10)

6. Strah od budućih događaja

Strah vas je sukoba ili loših vijesti? Bojite se teških vremena ili da će član vaše obitelji biti povrijeđen ili ubijen? Strah vas je da će se vaša financijska situacija pogoršati i da će se dogoditi najgore? Pročitajte Psalam 112:

“Dovijeka neće on posrnuti: u vječnome će spomenu biti pravednik. Žalosne se vijesti neće bojati, mirno je njegovo srce uzdajuć’ se u Gospodina. Hrabro mu je srce, ničeg se ne boji, neprijatelje svoje prezire.” (Psalam 112, 6)

7. Strah od vaše prošlosti

Proganja li vas prošlost? Strah vas je ispovjediti svoje prošle grijehe? Sramite se svoje prošlosti i mislite da to sprječava Božje djelovanje u vašem životu? Bojite li se da će vas Bog kazniti za ono što ste radili godinama? Otvorite Knjigu proroka Izaije:

“Ne boj se, nećeš se postidjeti; na srami se, nećeš se crvenjeti. Zaboravit ćeš sramotu svoje mladosti i više se nećeš spominjati rugla udovištva svoga.” (Izaija 54, 4)

PROČITAJTE: Kako se riješiti straha od budućnosti? 

8. Strah od vaše budućnosti

Ako je vaša budućnost ta zbog koje vas oblijeva hladan znoj – strah od usamljenosti, očaja, smrti, bolesti, smrti voljene osobe, propuštanja nečega – pročitajte knjigu Izreka:

“Kad legneš, nećeš se plašiti, i kad zaspiš, slatko ćeš snivati. Ne boj se iznenadne strahote ni nagle propasti kad stigne bezbožnike. Jer će ti Gospodin biti uzdanje i čuvat će nogu tvoju od zamke.” (Mudre izreke 3, 25-26)