Zašto je Bog stvorio komarce?

Kada bi se glasalo koji je najomraženiji kukac na svijetu, komarci bi se sigurno svrstali blizu vrha. Zašto je Bog stvorio komarce?

Ovi dosadni kukci jako otežavaju uživanje na otvorenom tijekom tople ljetne večeri. Zuje vam oko uha, grizu vas i šire štetne bolesti.

Zašto je Bog stvorio komarce?

S ovakvim pitanjima moramo imati na umu da svijet u kojem sada živimo nije isti kakav je bio u svom izvornom stanju kada ga je Bog stvorio. Postanak 1, 31 kaže da kada je Bog vidio sve što je stvorio, bio je zadovoljan. Ta mala stvorenja s kojima danas živimo nisu bila problem za Adama i Evu u savršenom svijetu koji je Bog stvorio.

Ovaj nevjerojatan svijet bio je bez grijeha, bolesti, zločina ili patnje. U Božjem savršenom stvaranju životinje su dobile “svaku zelenu biljku za hranu” (stih 30). Komarci su bili dio stvaranja, ali bili su vegetarijanci. Nije bilo potrebe da napadaju ljude ili životinje zbog krvi.

Potreba da komarci plijene ljude proizašla je iz čovjekovog pada i prokletstva koje je uslijedilo. S ulaskom grijeha, svijet se drastično promijenio. Komarci su postali prijenosnici nekoliko bolesti.

Zanimljivo je primijetiti da svi komarci ne grizu ljude i životinje. Mužjak nikada ne konzumira krv. Krv je potrebna samo nekim ženkama kako bi im pomogla u proizvodnji jajašaca. Svi se komarci hrane biljnim nektarom, a neke se čitave vrste komaraca – mužjaci i ženke – hrane isključivo biljnim sokovima.

Zašto su komarci važni?

Biblija kaže da su sve stvari bile “vrlo dobre” u stvaranju, a to uključuje i komarce. Komarci igraju važnu ulogu u raznim ekosustavima. Vrijedan su izvor hrane za ribe i ptice selice. Oni također služe kao oprašivači raznih biljaka, posebno onih s vrlo malim cvjetovima.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!