Tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti

Evanđelje dana za četvrtak, 15. veljače 2024. godine: Tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti. (Luka 9, 22-25)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Treba da Sin Čovječji mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.«
A govoraše svima: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasiti. Ta što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi ili sebi naudi?« (Luka 9, 22-25)

Evanđelje dana – komentar

Gospodin je svojim učenicima odlučio otkriti svoju neposrednu budućnost. Morat će trpjeti, moraju ga odbaciti vjerske vođe Izraela, mora biti ubijen i treći dan mora uskrsnuti. Bila je to zaprepašćujuća objava. Ali ove nam riječi govore da ispunjen život, savršen život, život poslušnosti Božjoj volji uključuje trpljenje, odbacivanje, smrt u ovom ili onom obliku, i uskrsnuće u život koji je besmrtan. To je život koji je izliven za druge.

Izloživši svoju budućnost, Gospodin je pozvao učenike da pođu za njim. To će značiti odreći se sebe i uzeti svoj križ. Odreći se sebe znači dragovoljno odustati od svakog takozvanog prava na planiranje ili odlučivanje i priznati njegovu vlast u svakom području života. Uzeti križ znači dragovoljno odabrati život kakvim je on živio.

Po naravi želimo spasiti svoj život sebičnim, samodopadnim, rutinskim, beznačajnim postojanjem. Svojim užicima i porivima možemo udovoljavati uživajući u udobnosti i lagodnosti, živeći za sadašnjost, dajući svijetu svoje najbolje sposobnosti u zamjenu za nekoliko godina prividne sigurnosti. Ali pritom gubimo svoje živote, tj. promašujemo pravu svrhu svojega života. Pravi život je život odricanja i u njemu ima radosti, svete bezbrižnosti i dubokog unutarnjeg zadovoljstva koji se ne mogu opisati riječima.

Dok je Spasitelj razgovarao s učenicima, uvidio je da je želja za materijalnim bogatstvima toliko jaka da može odvratiti od potpunog predanja. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine Isuse, želim se odreći sebe, uzeti svoj križ i slijediti Te. Daj mi snage da zaniječem užitke i stvari ovog zlog svijeta kako bih se posvetio službi za Tvoje Kraljevstvo. Pomozi da sve činim s ljubavlju i da strpljivo podnosim sva trpljenja, ponižavanja, odbacivanja i progonstva radi Tebe. Ovaj život će brzo proći, a onda slijedi vječnost s Tobom. Amen!

NAJNOVIJE!