Pogleda na nebo, izreče blagoslov i dade kruhove učenicima, a učenici mnoštvu

Evanđelje dana za ponedjeljak, 7. kolovoza 2023. godine: Pogleda na nebo, izreče blagoslov i dade kruhove učenicima, a učenici mnoštvu. (Matej 14, 13-21)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Kad je Isus čuo za smrt Ivana Krstitelja, povuče se lađom na samotno mjesto, u osamu. Dočuo to narod pa pohrli pješice za njim iz gradova. Kad on iziđe, vidje silan svijet, sažali mu se nad njim te izliječi njegove bolesnike.
Uvečer mu pristupe učenici pa mu reknu: »Pust je ovo kraj i već je kasno. Otpusti dakle svijet: neka odu po selima kupiti hrane.« A Isus im reče: »Ne treba da idu, dajte im vi jesti.« Oni mu kažu: »Nemamo ovdje ništa osim pet kruhova i dvije ribe.« A on će im: »Donesite mi ih ovamo.« I zapovjedi da mnoštvo posjeda po travi.
On uze pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo, izreče blagoslov pa razlomi i dade kruhove učenicima, a učenici mnoštvu. I jeli su svi i nasitili se. Od preteklih ulomaka nakupiše dvanaest punih košara. A blagovalo je oko pet tisuća muškaraca, osim žena i djece. (Matej 14, 13-21)

Evanđelje dana – komentar

Svjetina je slijedila Gospodina i njegove učenike kopnenim putem uzduž obale jezera. Isus se sažali nad narodom. Lutali su uokolo bez duhovnog vodstva, gladni i bespomoćni. Stoga ih poče poučavati.

Kako je dan odmicao, njegovi se učenici uznemiriše zbog mnoštva – toliko ljudi, a ništa za jelo. Nagovarali su Gospodina da ih otpusti. Isto mnoštvo koje je izmamilo Spasiteljevu sućut smetalo je učenicima. Isus se okrene učenicima i reče: “Dajte im vi jesti!” Sve je to izgledalo protivno zdravom razumu – pet tisuća ljudi, uz žene i djecu, i ništa osim pet kruhova i dvije ribe – i Bog.

U čudu koje je uslijedilo učenicima je prikazano kako će Spasitelj dati sebe da bude Kruh života za svijet koji gladuje. Njegovo će tijelo biti slomljeno kako bi drugi mogli imati vječni život. Iz ovoga možemo izvući pouku: ako On može nahraniti pet tisuća ljudi s pet kruhova i dvije ribe, svoje vjerne sluge može namiriti u bilo kojim okolnostima. Mogu raditi za njega ne brinući otkud će doći njihova hrana. Ako teže najprije Božjem kraljevstvu i njegovoj pravednosti, svaka će im se potreba zadovoljiti.

Isus nije sam razdijelio hranu. Dopustio je učenicima da to učine. Njegova je nakana da Njegov narod nahrani svijet. Ulomci koji su ostali (dvanaest punih košara) bili su brojniji od onih na početku. Bog je izdašan Darovatelj! (William MacDonald; Prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, Ti si svemoguć i to vidimo na ovom predivnom primjeru gdje si čudesno nahranio najmanje pet tisuća ljudi. Ono što je najvažnije, sažalio si se nad mnoštvom jer su njihova srca žeđala za Tobom. Hvala što si se sažalio i nad nama i darovao nam oprost grijeha i vječni život. I hvala što se nastavljaš brinuti za naše svakodnevne duhovne i materijalne potrebe. Amen!

NAJNOVIJE!