Bog vidi – i to je najvažnije

Ako tražite ohrabrenje za vašu tešku situaciju, ovo je podsjetnik: Bog vidi i to je najvažnije.

Kada život postane težak, ponekad se možemo zapitati je li Bog slijep za sve s čime se suočavamo.

Ali postoji prekrasan podsjetnik uvučen u riječi koje prorok Hanani govori Asi u 2. Ljetopisa 16, 9a: “Jer Jahve svojim očima gleda po svoj zemlji da bi se ohrabrili oni kojima je srce iskreno prema njemu.”

Mi služimo Bogu koji vidi. On je sveznajući, uvijek prisutni Bog koji je neprestano svjestan svake pojedinosti naših života. I ne samo da je svjestan, već također želi ojačati pojedince koji su voljni svim srcem položiti svoje povjerenje u njega.

Pitam se kako bi Asina budućnost bila drugačija da je zastao i prisjetio se Božje vjernosti prema njemu u prošlosti. Ali nije … nažalost.

Strah nas čini zaboravnima

Zato se moramo namjerno osvrnuti unatrag i vidjeti Božju ruku vjernosti u našim životima. Božja vjernost u prošlosti jamči nam da će On ponovno biti vjeran (Hebrejima 10, 35-36). Vidimo ovu istinu ne samo dok gledamo unatrag na svoje živote, već i dok čitamo zapise o Božjoj vjernosti koja je utkana kroz cijelu Bibliju.

Hagara, egipatska sluškinja, razumjela je što znači biti viđena od Boga. Nakon što je zatrudnjela s Abramom, počela je prezirati Saraju (Postanak 16, 4), koja je zauzvrat loše postupala s njom, zbog čega je Hagara pobjegla u pustinju. Hagara se našla sama, suočena s budućnošću koja se činila turobnom i beznadnom za nju i njezino nerođeno dijete. Ali u pustinji ju je susreo “anđeo Gospodnji” (r. 7) i rekao: “Gospodin je čuo jad tvoj” (r. 11). Božji je anđeo dao Hagari vodstvo o tome što treba učiniti i uvjerio ju je što će budućnost donijeti. Od nje doznajemo jedno od Božjih imena – El Roi, “Bog koji me vidi” (r. 13).

PROČITAJTE: Bog vidi, čuje i izbavit će te!

Poput Hagare, možda ste na teškom putu – osjećate se izgubljeno i usamljeno. Ali zapamti da te Bog vidi čak i u pustoši. Obrati mu se i vjeruj mu da će te voditi.

Bog vidi. Bog zna. Stalo Mu je!

Bože, priznajem da ponekad zaboravim Tvoju vjernost u prošlosti, pogotovo kada sam preplavljen nepredvidivim stvarima. Nastavi me podsjećati da me ne samo vidiš, već me voliš i želiš me podupirati svojom moćnom rukom. Ne znam točno kako će sutra izgledati, ali znam kome ću vjerovati – Tebi, Bože – čija je ljubav neumorna i čija je ruka najsigurnije mjesto da povjerim svoj život. U Isusovo ime, amen.

NAJNOVIJE!