Koliko dugo su Abraham i Sara trebali čekati na Izaka?

Postanak 12 započinje s pričom o Abrahamu (koji se tada zvao Abram) i njegovoj neplodnoj ženi Sari. Stihovi 1-4 bilježe prve riječi koje mu je Bog rekao o njegovom potomstvu i domovini. Premda dar sina nije izravno spomenut u prvom razgovoru, Bog je svoj plan naznačio Abrahamu.

Abraham je imao sedamdeset i pet godina kada je dobio obećanje, a Postanak 21, 5 nam kaže kako je imao stotinu godina kada se Izak rodio. Sara je imala devedeset. Abraham i Sara su čekali dvadeset i pet godina na ispunjenje Božjeg obećanja.

U tih dvadeset i pet godina, Abraham i Sara su imali svoje zamisli u vezi toga kako bi oni mogli doprinijeti ispunjenju tog obećanja. Jedna je bila ta da bi Abrahamov ukućanin Eliezer mogao postati nasljednikom Abrahamova kućanstva (Postanak 15, 2-3).

VIDI OVO: Koliko je Abraham imao sinova?

Druga zamisao bila je ta da bi Abraham mogao dobiti nasljednika kroz sina koji bi bio začet sa Sarinom sluškinjom Hagarom. (Postanak 16, 1-2) U oba slučaja, Bog nije njih prihvatio kao Abrahamove nasljednike i time je ukazivao na doslovno, čudesno ispunjenje obećanja.

Abrahama se zove ocem vjere (Rimljanima 4, 11-12) zbog njegovog odgovora na Božji poziv u pogledu napuštanja svoje domovine i dobivanja sina u staroj dobi. Postanak 15, 4-5 ponovno opisuje Božje obećanje Abrahamu kako će njegovi nasljednici biti ”poput morskog pijeska”.

Iako je Abraham bio star i nije imao sinova, on nikada nije posumnjao u Božje obećanje. Nije razumio kako je takvo što moguće, ali je ponizno prihvatio Božju Riječ kao istinu.

VIDI OVO: 4 stvari o Abrahamu koje NIKADA ne smijete zaboraviti, a tiču se vašeg života

Marija je jednako reagirala na to kada joj je anđeo Gabriel javio da će postati majka Mesije. (Luka 1, 26-28) Nije razumjela kako bi takvo što moglo biti moguće s obzirom na to da je bila djevica. No nikada nije posumnjala u to da bi Bog mogao učiniti ono što je obećao. Takav odgovor je vrsta vjere koja zadovoljava Boga. (Hebrejima 11, 6)

Postanak 15, 6 prikazuje istinu da spasenje dolazi po vjeri, a ne po djelima: „Abraham je vjerovao Gospodinu i On mu je to uračunao u pravednost“. Rimljanima 4, 3-5 i Galaćanima 3, 5-7 objašnjavaju ovu istinu.

Baš kao što je Abraham postao pravedan prije nego što je učinio bilo što vrijedno slave, tako i na nas Bog gleda kao na pravedne ako jednostavno povjerujemo u to da je žrtva Isusa Krista dovoljna plaća za naše grijehe. (2. Korinćanima 5, 21)

VIDI OVO: Koliko je godina imao Izak kada ga je otac Abraham trebao žrtvovati?

No, vjera stvara djela koja ju potvrđuju. Jakovljeva 2, 14-18 nam pomaže razumjeti kakvu je točno vrstu vjere Abraham imao. To je bila vjera koja je djelovala. On je djelovao jer mu je Bog rekao da djeluje. On je povjerovao jer je Bog od njega tražio da povjeruje. Spremao se za sina jer mu je Bog obećao sina.

Djelujući po vjeri, Abraham je dokazao da vjeruje Bogu, a ta vjera mu se ubrojala. Njegova vjera u Božja obećanja pomogla mu je za u godinama čekanja. Nikada nije posumnjao u Božju dobrotu, Božju Riječ i zbog toga ga je Bog smatrao pravednim.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.

NAJNOVIJE!