Ako Bog sve kontrolira, zašto dopušta zlo?

0
Ako Bog sve kontrolira, zašto dopušta zlo?
Foto: Unsplash

Iako Bog sve kontrolira, zlo je prisutno otkako je Sotona nagovorio Adama i Evu na neposlušnost Bogu. Protiv toga se trebamo boriti.

Kad god uključimo televizor ili otvorimo novine, svjedoci smo koliko je tužno stanje u ovom svijetu. Ubojstva, silovanja, krađe, zlostavljanja i sve druge vrste zla postale su uobičajene u vijestima.

Činjenica je da živimo u zlom svijetu i stvarno se trebamo prestati pretvarati da je suprotno. Čini se da nakon neke tragedije uvijek čujemo isto pitanje: “Ako Bog sve kontrolira, zašto dopušta da se događaju loše stvari?” Kratki odgovor na to je: ne znam.

Na ovoj zemlji zlo je bilo od samog početka. Otkako je Sotona nagovorio Adama i Evu na neposlušnost Bogu, u čovjekovo srce ušlo je zlo. I zlo i Sotona su stvarni, a njih dvoje ide jedno uz drugo.

Doista, otajstvo bezakonja već je na djelu, samo ima tko da ga sada zadržava dok ne bude uklonjen. (2. Solunjanima 2, 7)

Ne postoji obećanje da će život biti lak

Biblija nam govori da zlo ne dolazi od Boga. Zlo dolazi od Sotone. S druge strane novčića nema pisma, niti jednog stiha koji nam obećava lagan život jer slijedimo Krista. Gledajući 12 učenika, većina je umrla groznom smrću jer su slijedili Isusa. Nema obećanja da će Bog spriječiti zlo. Nema garancije da nikad neće biti tragedije. Ništa ne govori da se loše stvari neće dogoditi.

VIDI OVO: Kako se i u tuzi “uvijek radovati”?

Postoji, međutim, obećanje da nas Bog nikada neće napustiti niti ostaviti. Bit će s nama, čak i kad se događaju loše stvari. Uvijek će nas bezuvjetno voljeti.

U Djelima 7 nalazimo priču o Stjepanu. Izbačen je iz grada i kamenovan na smrt zbog vjere u Boga. Čak i dok su ga kamenovali, vapio je Bogu. Rekao je da vidi otvoreno nebo i Isusa s desne strane Oca. Zamolio je Gospoda da primi njegov duh i svojim zadnjim dahom zamolio je Gospoda da oprosti ubojicama.

Stjepan je bio u miru u trenutku kad njegov život na zemlji nije mogao biti gori. Vi i ja živimo pod istim obećanjima kao Stjepan, Pavao, Ivan Krstitelj i učenici. Možemo imati istu vrstu mira kakvu su imali i oni, čak i kad se čini da stvari ne bi mogle biti bolje.

Kao vjernici, Bog je naš Spasitelj i prije, i tijekom i nakon tragedije. Upravo to ljudi propuštaju kada je riječ o ovom pitanju. Jedini put kada prizivaju Božje ime je kada razmatraju njegovo postojanje. U tom ih je trenutku teško uvjeriti da je Bog svemoguć i suveren.

Drugačije je za nas koji vjerujemo. Budući da svakodnevno hodamo s Bogom i imamo osobni odnos s Njim, imamo nadu koja nam pomaže da uspijemo prebroditi teška vremena. Moramo razgovarati s Njim u molitvi i slušati kada nam govori kroz Riječ.

Biblija nam govori da će Bog jednog dana uništiti zlo

Ogromni duhovni sukob između Sotone i Boga, koji je bjesnio od početka vremena, završit će i Bog će pobijediti. Jednog dana će svako zlo biti bačeno “u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim!” (Matej 25, 41).

VIDI OVO: Što će se dogoditi na Dan Gospodnji na kraju vremena?

Biblija nam govori da nam u međuvremenu Bog može dati pobjedu nad zlom. To ne znači da nam se loše stvari nikada neće dogoditi, ali čak i kada se dogode, Bog će nam dati snagu da se suprotstavimo njima. Zar nije bolje suočiti se sa životnim problemima s Bogom nego bez Njega? Možda ne razumijemo sve što nam se događa, ali kad upoznamo Krista, znamo da smo na strani pobjednika i da smo s Njim pobjednici.