Ako ste izgubili svoju prvu ljubav, na opasnom ste tlu

Ako ste izgubili svoju prvu ljubav, na opasnom ste tlu. Jeste li izgubili gorljivost za Boga i izgubljene duše? Jeste li se umorili od mnogo molitve?

U svojoj poruci efeškoj crkvi Gospodin ih pohvaljuje za njihova dobra djela, trud i postojanost i za njihovu osudu onoga što je bilo zlo. Ali pozvao ih je na obraćenje jer su ostavili svoju prvu ljubav (Otk 2,2-7).

Kakvo upozorenje to treba biti onima od nas koji živimo u vrijeme povratka našeg Gospodina – da i mi ne bismo nastavljali sa svojim dobrim djelima, a u srcu bili bez prve ljubavi!

Ako ste izgubili svoju prvu ljubav, na opasnom ste tlu. Jeste li izgubili gorljivost za Boga i izgubljene duše? Jeste li se umorili od mnogo molitve? Jesu li vam stvari ovoga svijeta postale zanimljivije od stvari Božjih?

Na određen način još ste uvijek kršćanin i ljubite Gospodina. Još ste uvijek više ili manje aktivni u nekom dijelu crkve. Dakako, s Bogom ne možete promašiti iznenada, nakon divnih blagoslova i pomazanja koji su bili u vašem životu.

Sotona je lukav; on ne radi iznenada, kušajući kršćanina strašnim velikim grijesima. Na duhovnom kršćaninu on radi vrlo nježno kako bi ga prevario i uzrokovao da mu se ravnodušnost i mlakost uvuku u srce.

Zatim, od te točke nadalje, postupno povećava svoj pritisak te u srce kršćanina, bez da je toga svjestan, ulaze mali tajni grijesi koje vidi jedino Bog.

Još uvijek čitate i proučavate Riječ Božju kao stvar dužnosti, ali nije vam dragocjena i stvarna kao što je bila. Vrijeme koje provodite u molitvi malo pomalo se skraćuje. Slavljenje i radost ne teku više toliko iz vašega unutarnjeg bića kao ranije. Kako ste se radovali u Gospodinu i voljeli govoriti o njemu više nego o svim drugim zemaljskim stvarima!

Gospodin je bio prvi u vašem životu, a sve drugo na drugom mjestu. Ovozemaljske i prirodne stvari nisu se odnosile na vas. Hodali ste s Bogom i imali divno zajedništvo s njim.

A sad niste na tom mjestu s Bogom. Radost je nestala; nešto se dogodilo i vaš mir s Bogom je nestao. Radost je iscurila iz vašeg srca i nema vatre na oltaru vaše duše pred Bogom.

Autor: E. A. Johnson; Izvor: Put života