Paprika kao lijek: Za što je sve zdrava?

Paprika kao lijek: Za što je sve zdrava?
Foto: Pixabay

Paprika je jako zdrava, a kao lijek pomaže jačanju imunološkog sustava, zdravlju očiju, pa čak i sprječavanju određenih vrsta raka.

Paprika je izvrsna namirnica. Ima malo kalorija i puno zdravih sastojaka. Sve su sorte odličan izvor vitamina A i C, kalija, folne kiseline i vlakana. Osim toga, ljuta paprika oživljava blagu hranu.

Paprike se razlikuju po veličini, boji i okusu. Neke su ljute, druge su slatkaste. Možete ih naći svježe, smrznute, osušene ili konzervirane.

Jeste li znali da je zelena paprika samo nezrela crvena paprika? Budući da nije potpuno zrela, sadrži polovinu vitamina C i 1/10 vitamina A u usporedbi s crvenom. Vitamin A važan je za zdravlje očiju, a vitamin C može spriječiti prehladu. U odnosu na zelene paprike, one crvene imaju gotovo 11 puta više beta- karotena i 1,5 puta više vitamina C.

Paprika kao lijek: 5 zdravstvenih koristi paprike

1. Paprika sadrži više od 200 posto dnevnog unosa vitamina C. Osim što je moćan antioksidans, vitamin C pomaže i pravilnoj apsorpciji željeza. Ako vam nedostaje željeza, pokušajte kombinirati papriku i vaš izvor željeza za maksimalnu apsorpciju. Vitamin C jača vaš imunološki sustav i zadržava mladenački izgled kože.

2. Paprika je izvor vitamina B6 i folata. Oba mogu pomoći u sprječavanju anemije. Vitamin B6 bitan je i za zdravlje živčanog sustava i pomaže u obnovi stanica.

3. Paprika pomaže zadržati dobar vid. Crvena paprika s visokim udjelom vitamina A pomaže posebno noćnom vidu. Određeni enzimi u paprici, poput luteina, štite oči od mrene i makularne degeneracije. Dakle, kad su u pitanju paprike, obavezno ne zaboravite na crvene!

4. Paprika je prepuna antioksidanata. Kombinacija vitamina A i C stvara sjajnu antioksidacijsku sposobnost, a s likopenom u mješavini crvena paprika postaje vrhunska superhrana. Likopen je ono što rajčice i paprike čini crvenima. Crvena paprika jedna je od glavnih namirnica s velikim udjelom likopena, za kojeg se pokazalo da pomaže u sprječavanju mnogih vrsta raka, uključujući prostatu i pluća.

5. Paprika pomaže sagorijevanju kalorija. Nedavna istraživanja pokazala su da slatka crvena paprika može aktivirati termogenezu i povećati brzinu metabolizma. Obične paprike ne sadrže kapsaicin (aktivna supstanca ljutih paprika), ali one imaju blago termogeno djelovanje koje ubrzava naš metabolizam bez povećanja broja otkucaja srca i krvnog tlaka. Kapsaicin, koji je dosta zastupljen u ljutim paprikama, ima mnogo zdravstvenih prednosti: snižavanje razine lošeg kolesterola, kontrola dijabetesa, olakšanje bolova i smanjenje upale.

Paprika kao lijek: Za što je sve zdrava?
Foto: Pixabay

Priprema paprike

Pored toga što je kao lijek, paprika je i vrlo svestrana namirnica. Sirove možete dodati svemu, od jela i salata do jela s tjesteninom.

Pečenje paprike je također lako. Izrežite mali prorez blizu stabljike te stavite na roštilj ili ih pirjajte.

Kada radite s ljutim paprikama, imajte na umu da one mogu jako nadražiti vašu kožu i oči. Nosite gumene rukavice dok ih koristite, držite ruke dalje od lica i operite ih čim završite.

PROČITAJTE JOŠ: