Apokalipsa u Australiji: Priprema se evakuacija 250 tisuća ljudi

U požarima je do sada poginulo najmanje 27 osoba, a uginulo je i više milijuna životinja.

Australske vlasti su u jeku borbe s požarima koji bjesne još od rujna prošle godine pozvale oko 250.000 ljudi da napuste svoje domove. Lokalni dužnosnici su izjavili da je spremna i vojska za obranu od požara u slučaju potrebe.

U petak je snažan vjetar spojio dva šumska požara u jedan ogromni požar. Danima se strahovalo da će vatra preći granicu između saveznih država Novog Južnog Walesa i Victorije.

U nekim dijelovima tih država temperatura je u petak prelazila preko 40 stupnjeva Celzijevih, a meteorolozi u narednim danima najavljuju još više temperature, snažne vjetrove i munje bez kiše.

VIDI OVO: Molitva za Australiju

U požarima je do sada poginulo najmanje 27 osoba, uginulo je više milijuna životinja, a uništeno je oko 2.000 kuća i 10,3 milijuna hektara zemljišta. Najviše objekata uništeno je u državi Novi Južni Wales, oko 1.600. U susjednoj Viktoriji uništeno je oko 200 kuća, a u drugim državama više od 100.

Vijeće za osiguranje Australije procijenilo je da je šteta dostigla oko 485 milijuna američkih dolara, ali očekuje se da će troškovi znatno porasti.