5 savjeta kako koristiti Bibliju za obranu od Sotone

Izgovarajte Riječ! Evo pet savjeta kako koristiti Bibliju za obranu i pobjedu u ratu protiv sotone u vašoj situaciji! 

U slučaju da niste primijetili ili i sami iskusili, evo malo mudrosti koju sam dobila u mom putovanju vjere s Gospodinom: život kršćanina nije lagan.

Nije da nas se nije upozorilo. Isus je rekao u Ivanovom evanđelju 15, 18-19: „Ako vas svijet mrzi, znajte da je mene mrzio prije nego vas. Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; no budući da niste od svijeta, nego sam vas ja izabrao iz svijeta, zbog toga vas svijet mrzi“. (Ivan 15, 18-19) Također je rekao u Ivanu 16, 33: „To vam rekoh da u meni mir imate. U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet“! 

Složene ljudske nevolje, one koje su nastale iz duhovnih nemira u tami, koje pokušavaju utjecati, manipulirati, uvjeriti, natjerati i lagati čovječanstvu znače da je vrijeme da se približimo više Isusu. 

Duhovne sile koje su na djelu izravno su povezane s grijehom i tamom čovječanstva. Iako je lako gledati nekoga i željeti da se tlo otvori i da ga/ju proguta, istinska borba je protiv Sotone i njegovih anđela. Hvala Bogu nije nas prepustio same sebi. Imamo oružja i ona su specifično kreirana za vođenje duhovnih borbi, protiv duhovnih neprijatelja. 

Ne borimo se protiv krvi i mesa (čak i ako bismo željeli).

Vjerojatno ste to pročitali u Efežanima 6, 12: „Jer naša borba nije protiv krvi i tijela, nego protiv poglavarstva, protiv vlasti, protiv upravitelja tame ovoga svijeta, protiv duhova pakosti u zračnim visinama“.

Lako je vidjeti ljude koji idu na nas, zbog čega se želimo iskaliti na njima, no ono protiv čega se moramo boriti su demonske, duhovne sile, koje djeluju kroz njih. Kao što 2. Korinćanima 10, 3-4 kaže: „Jer ako i živimo u tijelu, ne borimo se po tijelu. Jer oružje naše borbe nije tjelesno nego silno po Bogu za rušenje utvrda, da odbacujemo mudrovanje“. Zato što se naš neprijatelj bori do smrti, moramo i mi. 

Bitke dolaze pred nas u mnogim oblicima. Netko koga volimo se drogira ili je alkoholičar. Izgubili ste posao. Jedno od vaše djece ili supružnik teško je bolestan. Bili ste ozlijeđeni u automobilskoj nesreći. Trebate donijeti nemoguću odluku. Supružnik vas je prevario i pred vas stavio papire za razvod. Saznali ste lošu zdravstvenu dijagnozu. Netko vas mrzi ili vam je zabio nož u leđa i stalno vas pokušava uništiti. Vaša voljena osoba otišla je u rat. Trpite obiteljsko nasilje. 

Osjećate se bespomoćno, beznadno, očajno, ljuto, povrijeđeno, uplašeno, boležljivo, izdano, nevoljeno, frustrirano, tjeskobno i tako dalje. Što činiti sada? 

VIDI OVO: 10 sotoninih strategija protiv tebe

Božja Riječ odlazi od Boga i ne vraća se prazna.

Zapamtite, za život kršćanina, bitke su uvijek duhovne prirode. U svakome trenutku sotona traži način kako da nam naudi. Job, najstarija knjiga u Bibliji, bilježi kako sotona tumara Zemljom, gore dolje i uokolo. Što mislite da radi? Traži ljude koje bi mogao požderati, kako bi ih koristio da se okrenu protiv vas i da poždere i vas. (1. Petrova 5, 8) 

Kao Isusovi sljedbenici nemamo nikakvog razloga bojati se sotone. Sotona operira u tami, stoga mi trebamo ostati u svjetlu. Kada vas pokuša dohvatiti, okrenite se i borite se oružjima koja vam je Bog dao: Njegovu Riječ, molitvu i čak druge kršćane. 

Jedan od najmoćnijih stihova u Bibliji jest Izaija 55, 11, koji kaže: „Tako je i s mojom riječi, koja izlazi iz mojih usta: ne vraća se k meni prazna, dok nije izvršila, što sam htio, i ispunila, za što sam je poslao“. U Jeremiji 1, 12 Gospodin kaže kako gleda je li Njegova Riječ ostvarila ono za što je poslana. Izgovarajte Božju Riječ nad vašom situacijom! U njoj se krije istinska moć! Kada se složimo s Božjom Riječju i kada odbijamo govoriti protiv nje ili biti u neslaganju s njom, izgovaramo vjeru koja postaje stvarna. 

Stoga, borba vašeg života bijesni ispred vas, što vi činite? Izgovarajte Riječ! 

Evo pet savjeta kako koristiti Božju Riječ za pobjedu u ratu protiv sotone u vašoj situaciji! 

1. Koristite borbene riječi.

Sotona mrzi vas i cijelo čovječanstvo jer smo stvoreni na Božju sliku. Samo vaše postojanje beskrajan je podsjetnik na to da je Bog svagdje i da ste vi dio Božje pobjedničke strategije u uništavanju sotone. Iz tog razloga on kršćane napada tako nasilno; jer ako vas može navesti da se prestanete boriti, njegov posao postaje lakši. Izgovarajte vjeru. 

Pročitajte Psalam 18, ovaj moćni Psalam je borbeno slavljenje. To je pjesma čovjeka čiji su se neprijatelji svim silama trudili da ga sruše, a njegov izlaz bio je podsjećanje na moćnu i slavnu Božju snagu i vapaj Bogu. Kada ste u razdoblju rata, ispišite je i pročitajte naglas da je Sotona može čuti. 

VIDI OVO: 3 moćna biblijska oružja protiv brige i straha

Neka vaše proklamacije budu osobne: „Živ je Gospodin! U sav glas neka je slavljena hridina moja! Visoko hvaljen neka je Bog moj, koji mi pomože! Bog, koji mi dade osvetu i narode mi podvrže, Izbavitelj moj od neprijatelja mojih ljutih, ti me podiže nad protivnike moje, oslobodi me od čovjeka samovoljna. Zato ću te slaviti pred svim svijetom, ti moj Gospodine, pjevat ću hvalu imenu tvojemu“. (Psalam 18, 46-49) 

2. Posjedujte vašu istinu.

Jedna od stvari koju će sotona željeti uništiti u borbi protiv vas je vaš identitet u Kristu. On vas želi uvjeriti da ste vi nešto izvan onoga što je Bog stvorio i želi vas odvojiti od Boga tako da posumnjate u ono što Bog kaže da Bog jest. 

Pročitajte Rimljanima 8, 31-39. Zapamtite, Bog je ono što On kaže da jest, a vi ste ono što Bog kaže da jeste. Stvoreni ste da hodate s Bogom, da nadvladate sotonu i da živite život u pobjedi. Moguće je pobijediti, no morate znati protiv koga se borite, zašto se borite i kako da se borite s oružjima koja imate na raspolaganju. 

Neka vaše proklamacije budu osobne prirode: „Uvjeren sam doista: ni smrt ni život, ni anđeli ni vlasti, ni sadašnjost ni budućnost, ni sile, ni dubina ni visina, ni ikoji drugi stvor neće nas moći rastaviti od ljubavi Božje u Kristu Isusu Gospodinu našem“. (Rimljanima 8, 38-39) 

3. Izgovarajte moćne, nadnaravne rečenice.

Važno je, dok se borite protiv vašeg neprijatelja, izgovarati snažne riječi, Božju Riječ, jer se sotona ne boji vas; on se boji Boga, koji prebiva u vama i koji vas štiti. Iz tog razloga zazivamo ime Gospodnje. (Rimljanima 10, 13) Bog šalje svoje anđele da vas čuvaju. (Psalam 34, 17) Nikada niste sami. (Hebrejima 13, 5-6) Teška vremena će doći. Zbunjujuća vremena. Frustrirajuća vremena. Vremena straha i očaja. To ne možete kontrolirati, no možete kontrolirati kako ćete reagirati. 

Niste žrtva osim ako to ne odaberete biti. Sotona će vam lagati i pokušati vas uvjeriti da ste izgubili, da je gotovo, no ako upotrijebite Božju Riječ kao vaš mač i nastavite se boriti bez odustajanja, neće biti gotovo sve dok Bog ne kaže da je gotovo! Koliko dugo? Koliko god je potrebno da se pobijedi! 

VIDI OVO: Najbolji način da pobijedite mučne misli straha koje Sotona šalje

„Podčinite se Bogu, oduprite se đavlu i on će pobjeći od vas“. (Jakovljeva 4, 7) 

Pročitajte Psalam 118, 5-18. Ovaj Psalam je pobjednička, snažna objava ispunjena prizorima Božje pobjede, za vas! Prilagodite ove riječi da se odnose na vas ili vaše voljene i svaki puta kada demonska misao dođe, zapovjedite joj, u Isusovo ime. Uzviknite Riječ sebi, neprijatelji i Gospodinu. Vaša vjera prvi je dokaz čuda. 

Neka vaše proklamacije budu osobne: „Čuj! Radost i spasenje odzvanja šatorima pravednika: Jahvina se proslavi desnica Jahvina me uzdigne desnica, Jahvina se proslavi desnica! Ne, umrijeti neću nego živjeti i kazivat ću djela Jahvina. Kaznom teškom kaznio me Jahve, ali me smrti ne preda“. (Psalam 118, 15-18) 

4. Znajte svog neprijatelja

Sotona voli da ljudi misle kako je on veliki misterij te kako nas može držati napetima tako što će uzrokovati strah i sumnju. Strah da možda on zaista jest toliko moćan. Sumnja može li ga Bog zaista pobijediti. No zapamtite da je on lažljivac! 

Svaka stvar koje se ikada sjetite ili koju izgovorite, a koja ide protiv svake Božje Riječi je laž. Božja Riječ je jedini izvor istine i ako sumnjate u nju, to znači da je sotona već osvojio puno teritorija u ratu. 

Kako možemo identificirati sotonina djela? Poznajući Riječ! Idite duboko u Riječ u vezi situacije kroz koju prolazite. Duh Sveti rasvijetlit će vam Njegovu Riječ i to je biti još jedno oružje za borbu. 

Imate moć, autoritet i obavezu odbacivati svaku misao i ”sve ono što se izdiže iznad Božje spoznaje, čime svaku misao stavljamo u službu poslušnosti prema Kristu”. No morate moći identificirati 1) ono što je temelj ”Božje spoznaje” i 2) koje su to stvari koje se žele izdići iznad te spoznaje: zamišljanje, strah, ljutnja, sumnja, trauma, loša sjećanja, krivnja, sram, neopraštanje, gorčina i drugo. 

Zapamtite, ako vam nešto Bog nije dao da vas blagoslovi, sotona to vjerojatno koristi kako bi vas povrijedio. Odbacite to u Isusovo ime. 

Pročitajte Otkrivenje 12, 1-2. Danas, podsjetite sebe (i sotonu) na konačnu sudbinu koju će pretrpjeti. Laž je da on ne može biti poražen. Istina je da on već jest poražen. Mi običavamo gledati uokolo, vidjeti kako na Zemlji nastaje pakao, nakon čega počnemo sumnjati u Boga, a vjerujemo sotoni i našim prirodnim iskustvima. Pročitajte ovo poglavlje i uvid u to kako će završiti. Bog će imati konačnu pobjedu. 

Neka vaše proklamacije budu osobne. Matej 18, 18 kaže: „Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu“. Luka 10, 19 kaže: „Evo, dao sam vam vlast da gazite po zmijama i štipavcima i po svoj sili neprijateljevoj i ništa vam neće naškoditi“.

5. Borite se do smrti. 

Pavao je napisao u 1. Korinćanima 14, 8: „Ili ako trublja daje nejasan zvuk, tko će se spremiti na boj“? Neka sotona zna da dolazite po njega! Nema više obrambenih položaja! Vrijeme je za ofenzivu! Zapamtite da su borbe u kojima ste duhovne prirode. Ne možete kontrolirati izbore koje drugi ljudi donose, no možete kontrolirati kako ćete reagirati na njih. 

Bog će se boriti za i kroz vas u borbi, za Njegovu pobjedu. Ako je obećao život zdravlja i mira, a vi hodate u svjetlosti s Njime, onda su ta obećanja i vaša, a Bog će vam pomoći da ih imate! Možda će rat trajati do vašeg posljednjeg dana ovdje na Zemlji, no nemojte odustati. Bog je vaš Izbavitelj. Božja Riječ je istinita i dalje je djelotvorna; sada i zauvijek! 

Pročitajte 1. Timoteju 6, 11-12. Krenite u izazov! „Teži za pravednošću, pobožnošću, vjerom, ljubavlju, postojanošću, krotkošću! Bij dobar boj vjere, osvoji vječni život na koji si pozvan i radi kojega si dao ono lijepo svjedočanstvo pred mnogim svjedocima“!

VIDI OVO: 8 znakova upozorenja da ste pod duhovnim napadom

Neka vaše proklamacije budu osobne. Proglasite Efežanima 6, 10-13 nad vašim borbama, izgovarajući: „Jak/a sam u Gospodinu i snazi Njegove sile. Odjenut ću cijeli Božji oklop kako bih se mogao/la oduprijeti sotoninim planovima. Jer moja borba nije protiv krvi i mesa, već protiv vlasti, sila, vladara mraka ovoga svijeta i protiv zlih, duhovnih sila koje prebivaju u nebeskim prostorima. Stoga, odjenut ću na sebe Božji oklop kako bih se mogao/la oduprijeti u zao dan i kako bih mogao/la ostati stajati“. 

Nalazite se u borbi koju možete pobijediti. Ivan 10, 10 nas podsjeća na to da sotona želi ”ubiti, ukrasti i uništiti”, no ne vjerujte laži da će on pobijediti. Božja Riječ je najsnažnija sila na nebesima i na Zemlji. Vjerujte joj, koristite ju i nastavite se boriti! Bog ima pobjedu! 

Autorica: Alicia Purdy; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!