Biblijski stihovi koji nam mogu pomoći kada bol ne prolazi

Nitko ne voli bol. Nekima je ona neprolazna. Bol može biti tjelesna i emocionalna. Ovi biblijski stihovi vam mogu pomoći kada bol ne prolazi.

Kako god, bol boli. Bol nas ostavlja s pitanjima; pitamo se zašto Bog dopušta bol.

Zašto sam u boli, Bože? 

Prije nego što je grijeh ušao na svijet, nije bilo boli, patnje ni smrti. (Postanak 3, 17-18) Nakon što su Adam i Eva sagriješili, nastale su posljedice. Osjećamo bol jer živimo u palom svijetu. Kada su Adam i Eva sagriješili, sve se promijenilo. 

Često, kada smo u boli, neprijatelj vidi naše oslabljeno stanje i to mu je savršeno vrijeme za napad. Đavao nam šapuće misli koje izgledaju istinito: 

„Bog te kažnjava. 

Da te Bog voli, ne bi bio/bila u boli. 

Bog se umorio od tebe“. 

Kada smo u boli, nismo u mogućnosti procesuirati stvari i usredotočiti se na ono što kaže Božja Riječ. 

Zapamtite, bol nije Božja kazna 

Isus nam je rekao da ćemo u svijetu pronaći patnju i iskušenja, no možemo biti sretni jer je Isus pobijedio svijet. (Ivan 16, 33) 

Čak je i Božji Sin patio. Isus je bio teško premlaćivan i odbačen. Dok je visio na križu, osjetio je bol i poniženje umiranja koje je dostojno zločinca. (Matej 27, 32-56) 

VIDI OVO: 9 biblijskih stihova za teška razdoblja

Kada je sotona iskušavao Isusa u pustinji, Isus je koristio Božju Riječ kako bi ga odbio. Mi možemo činiti isto. Božja Riječ dio je Božjeg oklopa kojim možemo odbijati sotonine laži

Božja Riječ je također Njegovo ljubavno pismo nama. Napisana je za razmišljanje i naputke. Bog nas nije ostavio neutješne u našoj boli, već nam je ostavio svoju Riječ. Pogledajmo na stihove na koje se možemo osloniti kada osjećamo da bol ne prolazi. 

Biblijski stihovi za situacije kada tugujemo 

Psalam 56, 8: Bog pamti moju tugu. On moje suze sakuplja u bocu. Bog svu tugu bilježi u svoju Knjigu. 

Psalam 34, 18: Bog je blizu onih slomljena srca. On je tako blizu da može čuti otkucaje vašeg srca. 

Ivan 11, 35: Isus je plakao. Dok je bio sa svojim prijateljicama, Martom i Marijom, iako je znao da će uskrsnuti njihovog brata Lazara iz mrtvih, Isus je plakao. Pokazao je empatiju. 

Otkrivenje 21, 4: Bog će obrisati svaku suzu sa njihovih očiju. Neće biti više smrti, ni tugovanja, ni plača, ni boli, jer stare stvari su prošle. 

1. Solunjanima 4, 13: Mi ne tugujemo poput onih koji nemaju nade. Jednoga dana vidjet ćemo voljene koji su povjerovali u Isusa. Ovaj svijet nije sve što postoji. 

Biblijski stihovi za sve borbe protiv kroničnih bolesti 

Luka 12, 7: Toliko smo dragocjeni Bogu da On zna koliko vlasi kose imamo na glavama. Kada smo bolesni, lakše je povjerovati u sotonine laži. Trebamo se prisjetiti koliko smo važni Bogu, kao i to da će patnjama doći kraj. 

Matej 10, 29-31: Bog zna čak i kada vrabac pogine. Dok sam šetala i vidjela malenog vrapca na tlu, bila sam zapanjena spoznajom toga da Bog, Stvoritelj svemira zna kada je ovo maleno biće preminulo. 

VIDI OVO: 3 biblijska stiha koja vam mogu pomoći u usamljenosti i boli

Rimljanima 8, 32: Bog nas toliko voli da nije poštedio za nas ni svog jedinog Sina. Što bismo mi mogli zatrebati, a da bi se moglo mjeriti s tom žrtvom? 

Izreke 3, 5-6: Bog želi da Mu vjerujemo cijelim našim srcem. Da ne pokušavamo razumjeti što se događa. Naši umovi su ograničeni, dok je Božji neograničen. Zbog toga, nećemo moći razumjeti neke stvari, sve dok ne dođemo u raj. 

Psalam 46, 1: Bog je naše utočište, naša snaga i On je naša prisutna pomoć onda kada smo u nevolji. To nam daje puno utjehe. 

Biblijski stihovi za podsjećanje na Božju prisutnost u našoj boli

Hebrejima 13, 5: Dok smo u boli, ponekad se osjećamo kao da smo sami, no Isus je rekao da nas nikada neće napustiti niti zaboraviti. 

Psalam 42, 8: Bog nam daje svoju ljubav danju, Njegova je pjesma sa mnom noću. Bog je s nama 24/7. 

1. Ivanova 4, 13: Po ovome znamo da prebivamo u Njemu i da je On u nama, jer nam je dao svoga Duha. 

Izaija 26, 3: Održat ćeš onoga tko je ostao u Tebi u savršenom miru, jer vjeruje u Tebe. Iskusit ćemo Božji mir usred naše boli, mir koji dolazi izravno od Boga. 

Matej 11, 28: Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni i ja ću vam dati odmor. Bog je tako blizu nama. Sve što trebamo napraviti jest zazvati Ga. 

Biblijski stihovi koji nas podsjećaju da smo važni Bogu 

Ivan 15, 13: Nema veće ljubavi od one koju je Isus pokazao tako što je umro za nas, Njegove prijatelje. 

1. Petrova 5, 7: Bog nam govori da svoje brige bacimo na Njega, jer On brine za nas. 

Jeremija 29, 11: Bog ima planove za nas, planove dobra, a ne zla, planove da nam da budućnost i nadu. 

VIDI OVO: Dva biblijska stiha koja su mi pomogla da izdržim patnju

Hebrejima 4, 16: Bog nam govori da možemo doći Njegovom prijestolju kako bismo dobili pomoć u vrijeme nevolje. On je ljubljeni Otac. 

Filipljanima 1, 6: Bog je u nama započeo djelo i nastavit će ga sve dok ne budemo izgledali poput Isusa. 

Izaija 40, 28: Iako neprijatelj želi da povjerujemo kako se Bog umorio od nas i naše boli, stihovi govore o tome da se Bog ne umara. Bog se nikada neće umoriti od nas. On je načinio nebesa kako bismo ondje mogli zauvijek biti s Njime. 

Molitva za situacije kada smo u boli 

Oče Bože, znamo da postoji bol u ovom palom svijetu. Ti si rekao da će je biti. Znamo da nas neprijatelj naših duša želi mučiti. Podsjeti nas na Tvoje istine Oče. Daj da razmišljamo o njima i da prebivamo u njima kada smo u boli ili kada osjećamo kao da smo sami. Ti si rekao u Brojevima 23, 19 da Ti nisi čovjek lažljiv. Ako si rekao nešto, Ti ćeš to učiniti. Ako si to izgovorio, Ti ćeš to ostvariti. Hvala Ti na tome što uvijek odgovoriš na naše molitve. Hvala ti na tome što si rekao u Rimljanima 8, 27 da, onda kada ne znamo što moliti, Duh Sveti moli za nas. Hvala Ti Bože zbog toga što, bez obzira na ono što prolazimo, Ti ćeš uvijek biti tu. Molimo se ovo u Isusovo dragocjeno ime, amen. 

Autorica: Anne Peterson; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!