7 biblijskih stihova o Božjem savršenom vremenu

7 biblijskih stihova o Božjem savršenom vremenu
Foto: Unsplash

Bog uvijek djeluje u pravo vrijeme. Ni prerano, ni prekasno. Oni koji čekaju na Njega, nikad se ne razočaraju.

Usred životnih teškoća skloni smo razmišljati kako Bog ne čuje naše molitve i vapaje, jer možda ne vidimo trenutnu promjenu u svom životu. Ovo je zabluda o tome kakav treba biti naš odnos s Bogom. Sve svoje povjerenje trebamo staviti u Božje ruke, jer “Bog je veći od našeg srca i on zna sve.” (1. Ivanova 3, 20) To što ne vidimo trenutnu promjenu, ne znači da nas Bog nije čuo!

Sljedećih 7 biblijskih stihova samo su nekoliko Božjih riječi koje nas uvjeravaju da je Božje vrijeme uvijek savršeno, čak i kad ga ne možemo vidjeti!

1. Bog je strpljiv

“Jedno, ljubljeni, ne smetnite s uma: jedan je dan kod Gospodina kao tisuću godina, a tisuću godina kao jedan dan. Ne kasni Gospodin ispuniti obećanje, kako ga neki sporim smatraju, nego je strpljiv prema vama jer neće da tko propadne, nego hoće da svi prispiju k obraćenju.” (2. Petrova 3, 8-9)

Ono što mi možemo shvatiti kao usporeni odgovor, zato što nas Bog možda ne sluša, rezultat je naše nestrpljivosti. Bog je strpljiv s nama, a mi zauzvrat trebamo biti strpljivi prema Njemu.

VIDI OVO: Strpljenje koje Bog želi da imamo

Vrlo je lako usporediti sebe s drugima i pitati se zašto njima nešto uspijeva, a nama još ne. Moramo razumjeti da postoji svrha i razlog da se nešto ne dogodi ili ne promijeni. Ponajprije, mi smo ti koji se moramo mijenjati, počevši od strpljenja.

2. Bog usmjerava

“Srce čovječje smišlja svoj put, ali Jahve upravlja korake njegove.” (Izreke 16, 9)

Svi smo krivi što unaprijed planiramo svoju budućnost. Ponekad je to dobro, ali puno puta nije. Kad stvorimo dugoročni plan u svojim srcima, brzo se nađemo razočarani, pa čak i izgubljeni što se nešto nije ostvarilo. Ali, ako se povjerimo Gospodinu i dopustimo da nas dovede tamo gdje trebamo biti, nema mjesta za te povrijeđene osjećaje. Bog obećava da će nas usmjeravati.

3. Njegovo vrijeme

“Sve ima svoje vrijeme. Svaka stvar ima svoje vrijeme pod nebom.” (Propovjednik 3, 1)

VIDI OVO: Bog uvijek pošalje pravu stvar u pravo vrijeme

Bog nam nikada nije obećao da će naš život na zemlji biti lak, ali On je rekao da za sve postoji vrijeme i godišnje doba.

4. Živite danas

“Ne hvali se sutrašnjim danom, jer ne znaš što može dan donijeti.” (Izreke 27, 1)

Budući da svaki dan ustajemo iz svojih kreveta, Bogu samo možemo zahvaliti na tome. Ne znamo što će nam donijeti sutra, pa bismo trebali slaviti svaki dan i živjeti slaveći Boga na daru života koji često uzimamo zdravo za gotovo.

Naši se životi mogu promijeniti u tren oka, što nam daje još snažniju svrhu da živimo danas i ne hvalimo se ničim što bi moglo doći sutra, jer sutra ne vidimo. Sutra pripada Bogu! Bog nam je dao danas i trebali bismo se radovati tim trenucima, a ne budućim.

5. Budućnost i nada

“Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Jahvina – naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu.” (Jeremija 29, 11)

Bog ima plan za svakoga od nas, ali način na koji vjerujemo Njegovom planu može diktirati našu ukupnu sreću. Prije nego što potražimo pomoć bilo gdje drugdje, pokorimo se Njemu i Njegovom planu za nas.

VIDI OVO: Ništa ne požuruj: Dogodit će se u Božje vrijeme

Planovi koje On ima za nas uvijek nadmašuju naša očekivanja, jer se podudaraju s onim što nam uistinu treba, a ne s onim što mi mislimo da je dobro i da nam treba u svakom trenutku.

6. Tiho čekajte

“Dobar je Jahve onom koji se u nj pouzdaje, duši koja ga traži. Dobro je u miru čekati spasenje Jahvino!” (Tužaljke 3, 25-26)

Zadnje što mislimo raditi u lošim situacijama je čekanje. Skloni smo postupiti žurno, bez da zapravo razmišljamo ili ne bježimo od problema kako bismo izbjegli određene emocije. Mi to često ne radimo tiho. Kad nadu polažemo u Gospodina, otkrivamo da možemo mirno stajati, predajući sve Bogu koji je u kontroli.

7. Oslonite se na Boga

“Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. Misli na nj na svim svojim putovima i on će ispraviti tvoje staze.” (Izreke 3, 5-6)

Bog je stvorio svakoga od nas sa svrhom i mnogi od nas ne znaju što je ta svrha, ali ako dopustimo Božjoj Riječi da nam govori i izvršavamo ju, ustanovit ćemo da nas taj put vodi svrhovitom stazom. Zato se ne oslanjajte na sebe, oslonite se na Boga!

Jedini način na koji se možemo pouzdati u Božje vrijeme je provoditi više vremena s Njim, dopuštajući Njegovoj Riječi da oblikuje naša srca i da savijemo koljena pred Njim. Kako naš odnos s Njim napreduje, sposobnost da budemo strpljivi, mirni i poslušni iz dana u dan napreduje.