Bit je u onome kako razmišljate, a ne u onome što imate.

Razmislite o vremenu kada ste bili zaista zadovoljni. Što je uzrokovalo taj osjećaj? Za većinu ljudi to je slučaj kada je sve oko njih onako kako oni žele da bude, ali to nije bilo tako za apostola Pavla. On je naučio biti zadovoljan u svakoj okolnosti, bila ona dobra ili loša. (vidi Filipljanima 4,10-13)

Bilo bi nam dobro da od njega nešto i naučimo. Ne možemo izbjeći sve teške situacije tako da bi nam bilo dobro da otkrijemo kako da se s njima suočimo mirnim duhom, a ne sa frustracijom i tjeskobom.

Zadovoljstvom ne upravljaju vanjske okolnosti.

Promjena situacije donosi kratkotrajan predah, ali zadovoljstvo temeljeno na okolnostima će uvijek biti sporadično i kratkotrajno. Bit je u onome kako razmišljate, a ne u onome što imate.

Zadovoljstvo je ogledalo vašeg unutarnjeg stanja.

Unutarnji mir ovog apostola je došao iz uma usredotočenog na Krista. Izabrao je vjerovati Spasitelju bez obzira na sve, dopustio je Duhu Svetom da upravlja njegovim osjećajima i oblikuje njegove reakcije.

Zadovoljstvo se uči iskustvom.

Ovo nije nešto što možete pokupiti s bogoslužja ili iz knjige jer je to proces koji morate proživjeti. Pavao je naučio kako biti zadovoljan kada je bio u zatvoru, kada je patio i kada su ga progonili. Gospodin je iskoristio sve njegove poteškoće kako bi ga promijenio.

Situacije koje izazivaju frustraciju, tjeskobu i neugodne osjećaje su ujedno one koje Bog koristi kako bi u nama izazvao zadovoljstvo. Kada vam je dosta vlastitog gunđanja, razočarenja i nezadovoljstva, tada ste spremni pustiti Gospodinu da vas nauči novom življenju – Njegovom življenju.

Autor: Charles F. Stanley; Prijevod: Ida U.; Izvor: Intouch.org