Blagdanska depresija
Foto: Pexels

Blagdanska depresija je u punoj snazi ​​kada stigne prosinac, odnosno blagdansko vrijeme. Kako se boriti s blagdanskom depresijom?

Iako su blagdani veselo vrijeme za mnoge ljude, oni također mogu biti vrlo tužni, usamljeni, tjeskobni ili depresivni za druge. To može biti slučaj iz raznih razloga, uključujući nedavnu smrt ili gubitak voljene osobe. To je posebno istinito ove godine zbog bolesti, stresa, izolacije ili drugih životnih promjena uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Blagdanska depresija: Kako se boriti s njom?

Kada vidite blagdane prikazane na TV-u, vidite mnoštvo dekoracija, ukusnih poslastica, darova, obiteljskog zajedništva … Ali to nije uvijek stvarnost. To je sanirana verzija onoga što se događa većini obitelji tijekom blagdana. Stvarnost može umjesto toga biti stresna, zamorna i ispunjena nerealnim očekivanjima, što sve može dovesti osobu u tugu, pa čak i depresiju. Za one koji se već bore protiv tjeskobe ili depresije, blagdanska žurba može jednostavno pridonijeti kaosu i borbi za mentalno zdravlje.

Blagdani mogu biti posebno naporni onima koji nisu okruženi obitelji i prijateljima. Ovo doba godine obično se doživljava kao ono u kojem se okupljate sa svojim voljenima — a ako nema voljenih u blizini ili ako niste u mogućnosti biti sa svojom obitelji ove godine, to može biti izazovno.

U nastavku možete poduzeti korake kako biste spriječili blagdansku depresiju.

1. Moliti

Znam da je molitva možda previše očita, ali ponekad nam nedostaje ono očito. Predajte svoj teret Gospodinu, recite mu svoje strahove i brige i tražite Njegovu pomoć da prebrodite ove dane. Molite: “Gospodine, ovo su teški dani za mene, a ja sam slab. Trebam Tvoju snagu, Tvoje strpljenje, Tvoju radost. Ti me nosi kroz ove dane i pomozi da ne posustanem od služenja Tebi.” Osim molitve, nikako ne zaboravite svakodnevno čitati Božju Riječ.

2. Razgovarati

Ako osjećate tugu, gubitak, tjeskobu ili bilo koje druge osjećaje, nemojte ih skrivati. Ne razumije baš svatko iz vaše obitelji i prijatelja depresiju, ali sigurno postoji bar netko. Nazovite ih ili, bolje, sastanite se s tom osobom i razgovarajte o onome čega se bojite tijekom ove sezone. Zamolite ih da se mole za vas i da vas podržavaju u nadolazećim danima. Zamolite ih da ostanu uz vas u društvenim okruženjima, da vas zaštite od onih koji ne razumiju, da prihvate vašu šutnju i da vam pomognu da se tiho povučete kada dosegnete svoje granice druženja.

2. Razgovarati
Foto: Pexels

3. Rutina

Redovita rutina je od vitalnog značaja za osobe s depresijom. Vaše tijelo, um i duša cvjetaju kada slijedite predvidljivi obrazac spavanja, jedenja, rada i opuštanja. Svemu tome prijeti neredovitost i nepredvidivost blagdana. Morat ćete prihvatiti određeni stupanj promjene u ovom području u ovim danima, ali se i dalje boriti za održavanje što više redovitosti. Ne želite potrošiti sav svoj dobar rad na ovom području.

4. Vježbati

Održavajte fitness režim. Iz osobnog iskustva znam koliko je teško biti dosljedan na ovom području tijekom blagdana. Toliko je sjedenja i toliko hrane. Ali za vaše fizičko, mentalno i duhovno zdravlje važno je i kretati se, brzo hodati, provoditi vrijeme na svježem zraku, trčati … Učini što možeš. Čak i ako ne možeš u teretanu, trudi se izaći vani i hodati 20-30 minuta dnevno.

5. Smanjiti osobne ciljeve

Puno puta se preopterećujemo stvarima koje moramo učiniti tijekom blagdana. Često su ovi ciljevi nerealni i ostavljaju nas s osjećajem poraza kada se ne ostvare. Kada se već osjećate depresivno, popis neurađenih obaveza može biti neodoljiv. Odlučite smanjiti svoje osobne ciljeve tijekom blagdana. Ozbiljno pogledajte što se nadate postići, a zatim precrtajte neke od stvari na vašem popisu.

6. Usredotočiti se na stvaranje ugodnih uspomena

Čak i ako vas Božić ili Nova godina podsjećaju na depresivnu prošlost, možete poduzeti korake za stvaranje ugodnih uspomena za budućnost. Započnite novu tradiciju koja je jedinstvena za vas i vašu užu obitelj.

PROČITAJTE JOŠ: