Kako pobijediti zimsku depresiju?

Kako pobijediti zimsku depresiju?
Foto: Unsplash

Dolaskom kraćih i tmurnijih zimskih dana neki ljudi postaju neraspoloženi, umorni, tjeskobni … Kako tome stati na kraj?

Tražite li načine kako pobijediti zimsko sivilo? Za mnoge su hladni zimski dani često ispunjeni stresom, umorom i neobjašnjivom tugom. Kada su dani topli, a sunčevo svjetlo traje sve do večeri, lako je biti sretan. Kada nastupi zima, kada su dani kraći … naše raspoloženje često varira.

Utješno je znati da ovi hladni i mračni dani služe svrsi: podsjećaju nas da je naše tijelo samo prah, da je život krhak, a zdravlje tijela, duha i duše su darovi kojima trebamo dobro upravljati. Zato nas hladna i mračna sezona često još više približava Spasitelju, jer On najbolje razumije kako se osjećamo.

Borite li se sa sezonskom depresijom? Ako je tako, možda će vam ovi savjeti pomoći.

1. Idite ranije u krevet, ali nemojte previše spavati

Ne treba objašnjavati zašto je pravilan odmor važan. Postoje dani kada bi mogli doslovno cijeli dan ostati u krevetu. Ali ostajanje u krevetu cijeli dan nije održiva opcija … Istina je da dan prolazi puno bolje kada se probudimo na vrijeme. To nam omogućuje da napravimo sve poslove i osjećamo se zadovoljnije.

2. Provedite vrijeme u Božjoj Riječi i molitvi

To je prva stvar koju trebamo ujutro napraviti. Ako to najprijte učinite, to vam pomaže odrediti ton vašeg dana; to vas podsjeća u mislima da ste ovog dana ovdje s božanskom svrhom … da je način na koji provodite svoje vrijeme važan Bogu. Provodeći vrijeme u Njegovoj Riječi, učimo važne istine: “Ja sam dijete svjetla i dana” (1. Solunjanima 5, 5), “Izabran sam od Boga” (Kološanima 3, 12), “Gospodin je moje svjetlo i moje spasenje” (Psalam 27, 1), “Njegova milost mi je dovoljna” (2. Korinćanima 12, 9).

3. Budite svjesni laži

Svi znamo da je sotona otac laži i da koristi trenutke kada smo slabi da nas uvjeri u laži poput: “Nitko me ne voli”, “Neuspješan sam”, “Za moje loše raspoloženje je kriv moj suprug (ili moja djeca)”, “Moj bi život bio bolji da imam više vremena za sebe”. Nijedna od ovih izjava nije utemeljena na istinitosti Božje Riječi; treba ih odbaciti.

4. Vježbajte

Poznato je da tjelovježba povećava naše raspoloženje. Važno je imati samodisciplinu potrebnu za vježbanje. Mnogi su priznali da puno bolje spavaju zbog vježbanja, a da ne spominjemo sve ostale dobrobiti za naše zdravlje.

5. Pijte puno vode

To je još jedna osnovna potreba koju ponekad zanemarimo. Dehidracija ima loših učinaka: izaziva glavobolju, umor, bolove u zglobovima i probleme s probavom. Kada se pojavi tipičan prijepodnevni pad, ispijanje čaše vode gotovo uvijek vraća energiju.

6. Hranite se zdravo

Zdrava prehrana donosi tjelesne, emocionalne i duhovne dobrobiti.

7. Provedite vrijeme na svježem zraku

Dokazano je da prirodna svjetlost pojačava raspoloženje. Zato provedite nekoliko minuta vani da osvježite vaš um.

8. Pustite glazbu, upalite svijeće ili vatru u kaminu

Ove stvari mnoge oraspoložuju. Neka dobra knjiga, ugodan miris svijeće i topli sjaj vatre stvaraju predivan ugođaj.

9. Budite društveni

Mnogima je zimi ovo jako teško. Ponekad ne želimo nikoga u svojoj kući do proljeća. Ako ste introvert, tada se jako borite da se družite s ljudima u ovo doba godine. Ali na kraju uvijek bude lijepo kada ste okruženi prijateljima i rodbinom.

10. Podijelite svoje borbe s bliskim osobama

Ono kroz što prolazite podijelite ponajprije s Bogom, ali ako imate prijatelje koji su vjernici, podijelite svoju tešku situaciju s njima. Oni će vas nositi u molitvi. To je poput umirujućeg balzama.

Ako se borite protiv tjeskobe ili nemira, izbjegavajte sve što pokreće stres, ako možete. U svakoj prilici se oslonite na Boga. Vjerujte da On sve vidi, sve razumije i spreman je pomoći. On će providjeti izlaz iz svake teške situacije. On je Pobjednik!

PROČITAJTE JOŠ: