Breskve obiluju vitaminima, mineralima i antioksidansima. Sprječavaju razvoj bolesti kardiovaskularnog, probavnog i imunosnog sustava, štite vid, snižavaju krvni tlak, jačaju kosti.

Breskvu svi vole. Ako vam smeta njezina dlakava kora, onda je idealna zamjena nektarina. Breskva i nektarina su isti tip voća i istog su nutritivnog sastava.

Breskve spadaju u niskoenergetske namirnice (100 g sadrži svega 42 kcal). Obiluju vitaminima, mineralima i antioksidansima. Od minerala ima najviše kalija, magnezija, selena i fosfora. Bogate su vitaminom C i beta-karotenom (koji se u organizmu pretvara u vitamin A).

Od navedenih elemenata, snažna antioksidativna svojstva imaju vitamin C, beta-karoten i selen, ali kada govorimo o breskvama treba spomenuti i fenole. Fenoli su spojevi koji štite stanice tijela od raznih oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, te na taj način sprječavaju razvoj bolesti kardiovaskularnog, probavnog i imunosnog sustava, kao i nekih oblika karcinoma.

PROČITAJTE: BOŽJI DAR IZ PRIRODE: Nevjerojatni razlozi zbog kojih trebate češće jesti breskve

Štite kardiovaskularno zdravlje

Antioksidansi koje breskva sadrži čuvaju zdravlje srca i krvnih žila. One sadrže i željezo, koje potiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca koja pak služe za protok kisika iz pluća do ostatka tijela. Beta karoten pobjeđuje kolesterol, pa tako i sprečava oboljenje srca.

Štite vid

Ne samo da su bogate beta karotenom, sadrže i velike količine vitamina A i C, a ti nutrijenti  ubrzavaju protok krvi i sprečavaju razvoj poznatih bolesti oka – sive mrene i makularne degeneracije. Također, visok udio  zeaksantin štiti oko od lošeg utjecaja sunčevih zraka.

Čine kožu lijepom

Vaša koža će biti sretna ako jedete breskve – vitamin A omogućava koži da zadrži vlagu, što će održati glatku teksturu kože.

Snižavaju krvni tlak i jačaju kosti

Breskve su bogate kalijem koji kontrolira krvni tlak, smanjuje šanse za nastanak bubrežnih kamenaca te jača kosti. Ostali minerali pronađeni u breskvi, poput magnezija, cinka i kalcija pomažu pravilnom funkcioniranju imunološkog i živčanog sustava.

Pozitivno djeluju na probavni sustav

Velika breskva će vam omogućiti unos tri grama vlakana, a vjerojatno već znate da su vlakna važna za dobro funkcioniranje probave. Opet, vlakna će djelovati pozitivno i na zdravlje kardiovaskularnog sustava održavajući kolesterol pod kontrolom, piše ordinacija.vecernji.hr