Bob je zdrav: Zašto ga češće trebate jesti?

Bob je iznimno zdrav. Sadrži minerale, vitamine, proteine, vlakna, ali i neke važne spojeve za sprječavanje raznih bolesti i oštećenja.

Bob je grahorica znana još i kao fava grah, debeli grah ili bobak. Ova jednogodišnja biljka ima pomalo slatkast, zemljani okus, a jedu je ljudi širom svijeta.

Smatra se da bob nudi impresivne zdravstvene blagodati, poput poboljšane motoričke funkcije i jačanja imuniteta.

Bob – nutritivna vrijednost

Bob je izuzetno hranjiv i izvrstan je izvor topivih vlakana, proteina, folata, mangana, bakra i nekoliko drugih mikroelemenata.

Jedna šalica (170 grama) kuhanog boba sadrži:

Kalorije: 187 kalorija
Ugljikohidrati: 33 grama
Masnoća: < od 1 grama
Proteini: 13 grama
Vlakna: 9 grama
Folat: 40% dnevne vrijednosti (DV)
Mangan: 36% DV
Željezo: 14% DV
Kalij: 13% DV
Tiamin (vitamin B1): 11% DV
Cink: 11% DV
Bakar: 22% DV
Fosfor: 21% DV
Magnezij: 18% DV

Nutritivni profil boba
Foto: Pixabay

Zašto je bob dobar za zdravlje?

Bob je dobar za zdravlje jer je prepun hranjivih sastojaka. Često konzumiranje ovog povrća može imati koristi za simptome Parkinsonove bolesti, pomoći u sprječavanju urođenih mana, ojačati imunitet, pomoći u gubitku kilograma i nižim razinama kolesterola i krvnog tlaka.

1. Bob može smanjiti rizik od urođenih oštećenja

U samo jednoj šalici kuhanog boba dobijete 177 mikrograma folata. Folat je koristan za metabolizam, potporu živčanom sustavu i crvene krvne stanice te je prirodno pogodan za buduće mame.

Folat potiče zdrav razvoj fetusa te je presudan za stvaranje stanica i organa. Buduća majka treba dodatni folat iz hrane i dodataka kako bi smanjila rizik od oštećenja neuralne cijevi ili problema s razvojem mozga i kičmene moždine svog djeteta.

2. Pomaže u prevenciji osteoporoze

Jedna šalica boba sadrži 36% dnevne preporuke mangana. Odraslima je potrebno oko 11 miligrama dnevno. Zašto je mangan važan? Radi puno stvari, ali vaše ga kosti vole, jer pomaže u povećanju koštane mase. Uz to, pomaže u smanjenju nedostatka kalcija.

3. Bob pomaže kod anemije

Jedenje boba bogatog željezom može pomoći kod simptoma anemije. Željezo je potrebno za proizvodnju hemoglobina, proteina koji omogućuje crvenim krvnim stanicama da prenose kisik kroz vaše tijelo. Nedostatak željeza može dovesti do anemije koju karakteriziraju umor, slabost, vrtoglavica i otežano disanje.

4. Može eliminirati hipertenziju i smanjiti rizik od srčanih bolesti

Bob sadrži magnezij. Magnezij je u posljednje vrijeme vruća tema, jer igra ulogu u zdravlju srca. Hipertenzija je glavni čimbenik rizika za bolesti srca i moždani udar. Studije pokazuju da magnezij može sniziti krvni tlak. Osim magnezija, sadrži i kalij koji može opustiti krvne žile i spriječiti povišeni krvni tlak.

Analiza 12 kliničkih ispitivanja pokazala je da je dodavanje magnezija tijekom razdoblja od osam do 26 tjedana kod 545 sudionika s hipertenzijom rezultiralo malim smanjenjem dijastoličkog krvnog tlaka.

5. Može vam pomoći kod simptoma Parkinsonove bolesti

Bob je bogat levodopom (L-dopa). Levodopa je preteča dopamina i koristi se kao sredstvo za zamjenu dopamina za liječenje Parkinsonove bolesti, piše National Center for Biotechnology Information.

Parkinsonova bolest uzrokuje smrt moždanih stanica koje proizvode dopamin, što dovodi do podrhtavanja, problema s motoričkom funkcijom i poteškoća u hodu. Stoga, jedenje boba može pomoći kod simptoma Parkinsonove bolesti, iako su istraživanja ograničena.

6. Pomaže u snižavanju kolesterola

Većina vlakana u bobu je topljiva i može pomoći u snižavanju razine kolesterola. Topiva vlakna čuvaju zdravlje upijajući vodu u crijevima, tvoreći supstancu sličnu gelu i omekšavajući stolicu.

Također se može vezati i ukloniti kolesterol iz vašeg tijela. Zapravo je nekoliko studija pokazalo da topiva vlakna mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola u krvi i kod zdravih odraslih osoba i kod onih s povišenom razinom.

7. Bob sadrži hranjive sastojke za jačanje imuniteta

Redovito jedenje boba može ojačati vaš imunološki sustav. Posebno je bogat spojevima koji mogu pojačati antioksidativno djelovanje. Antioksidansi su presudni za imunološku obranu vašeg tijela, jer se bore protiv slobodnih radikala koji mogu dovesti do oštećenja stanica i bolesti. Uz to, bob sadrži spojeve za koje je dokazano da pojačavaju sposobnost snažnog antioksidansa glutationa u ljudskim stanicama i odgađaju stanično starenje.

Bob – recepti: Kako ga dodati u svakodnevnu prehranu?

Bob može biti ukusan dodatak jelima i grickalicama. Da biste ga pripremili, počnite uklanjanjem nejestivih zelenih mahuna. Zatim kuhajte bob u vrućoj vodi 30ak sekundi prije nego što ga prebacite u posudu s ledenom vodom. To će omekšati voštani vanjski premaz, olakšavajući ljuštenje.

Očišćen bob može se kuhati, dodajući maslinovo ulje i začine da se jede cijeli, ili se može izmiksati da se jede povrh kruha ili u drugim jelima.

Za prženje boba prvo ga kuhajte ga 30 minuta, ocijedite i dodajte maslinovo ulje i začine. Rasporedite bob na lim za pečenje i pecite još 30 minuta na 190 Celzijevih stupnjeva.

Kuhani bob može se dodati salatama, jelima od riže, tjesteninama, juhama i pizzama.

PROČITAJTE JOŠ: