Slanutak je lijek za ljudski organizam. U nastavku donosimo ljekovita svojstva slanutka zbog kojih ga trebate češće konzumirati.

Slanutak je dio obitelji laguma. Iako je tek nedavno stekao popularnost, slanutak se uzgajao tisućama godina u zemljama Bliskog Istoka. 

Njihov okus i struktura odlično idu uz ostale namirnice i sastojke. 

Slanutak je bogat vitaminima, mineralima i vlaknima što ga čini vrlo dobrim za zdravlje, uključujući poboljšanje probave, regulaciju težine i smanjen rizik od raznih bolesti.

Uz to, slanutak je bogat proteinima te je stoga odlična zamjena za meso u raznim vegetarijanskim jelima. 

Slanutak je kao lijek za naš organizam. U nastavku donosimo ljekovita svojstva slanutka zbog kojih ga trebate češće konzumirati.

Slanutak je bogat nutrijentima

Slanutak ima vrlo zavidan nutritivan profil. Sadrži vrlo malo kalorija koje su većinom iz ugljikohidrata, a onda iz proteina i malo masti. 

Ujedno je bogat raznim vitaminima i mineralima. 

28 grama slanutka sadrži: 46 kalorija, 8 grama ugljikohidrata, 2 grama vlakana, 3 grama proteina, 12% dnevne preporučene količine folata, 4% dnevne preporučene količine željeza, 5% dnevne preporučene količine bakra, 5% dnevne preporučene količine fosfora, 14% dnevne preporučene količine mangana.

Slanutak drži vaš apetit pod kontrolom 

Proteini i vlakna u slanutku mogu pomoći držati vaš apetit pod kontrolom. 

Protein i vlakna zajedno djeluju kako bi usporili probavu što pomaže da se osjećate punijima. Uz to, protein pospješuje stvaranje hormona koji smanjuju apetit u vašem tijelu. 

Zbog toga preko dana nećete unositi toliko mnogo kalorija. 

Jedno je istraživanje usporedilo apetit i unos kalorija kod 12 žena koje su konzumirale dva odvojena obroka. 

Prije jednog obroka, žene bi jele 200 grama slanutka, a prije drugog bi pojele dva komada bijelog kruha. 

Nakon konzumiranja obroka koji je uključivao slanutak ženama se znatno smanjio apetit te su manje jele, za razliku od obroka koji je uključivao bijeli kruh. 

Drugo istraživanje je pokazalo da su osobe koje su jele 104 grama slanutka 12 tjedana rekle da se osjećaju punije i da jedu manje brze hrane u usporedbi s dijetom koja nije uključivala slanutak. 

No, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se dobili još snažniji dokazi za utjecaj slanutka na apetit.

Bogat je biljnim proteinima 

Slanutak je odličan izvor biljnih proteina, što ih čini prikladnom namirnicom za osobe koje ne jedu životinjske proizvode. 

28 grama slanutka sadrži 3 grama proteina, slično kao grah i leća. 

Protein u slanutku može pomoći pri redukciji apetita. On također igra ulogu u smanjenju težine, jačanju kostiju i održavanju mišićne mase. 

Neka istraživanja su dala naznačiti da je kvaliteta proteina u slanutku bolja nego u drugim lagumima jer slanutak sadrži gotovo sve esencijalne amino kiseline, osim metionina. Zbog toga slanutak nije potpun izvor proteina. Uz njega treba konzumirati i druge izvore proteina, kao što su cjelovite žitarice.

Slanutak pomaže pri regulaciji tjelesne težine

Slanutak ima nekoliko svojstava ključnih za kontrolu tjelesne težine. Prvo, slanutak ima manje kalorija s obzirom na količinu nutrijenata. Osobe koje jedu hranu s malo kalorija gube težinu brže nego osobe koje to ne čine. 

Nadalje, protein i vlakna u slanutku mogu igrati ulogu u regulaciji tjelesne težine zbog utjecaja na apetit. 

U jednom istraživanju, osobe koje su jele slanutak su imale 53% manji rizik od pretilosti te im je indeks tjelesne mase bio niži nego kod osoba koje nisu jele slanutak. 

Ujedno, drugo istraživanje je pokazalo da su osobe, koje su jele najmanje jednu porciju laguma dnevno, kao što je slanutak, gubile 25% više težine nego osobe koje to nisu činile.

Slanutak kao lijek regulira šećer u krvi

Slanutak kao lijek ima prilično nizak glikemijski indeks koji određuje koliko brzo raste šećer u krvi nakon konzumiranja određene hrane. 

Nadalje, slanutak je odličan izvor vlakana i proteina koji su poznati po regulaciji šećera u krvi. 

Vlakna, naime, usporavaju upijanje ugljikohidrata u tijelo zbog čega šećer polako raste, a ne naglo. Ujedno, hrana bogata proteinom može pomoći održati zdravu količinu šećera u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2. 

U jednom istraživanju 19 osoba koje su konzumirale obrok koji je sadržavao 200 grama slanutka, imalo je 21% smanjenja u količini šećera u krvi. 

Drugo je istraživanje pokazalo da se osobama, koje su jele 728 grama slanutka u tjednu, smanjila količina inzulina, piše Healthline.

Slanutak ljekovita svojstva
Foto: Pixabay

Slanutak kao lijek za probavu

Slanutak je bogat vlaknima koja su jako dobra za zdravlje. 

Vlakna u slanutku su većinom razgradiva te se lako miješaju s vodom i u probavnom sustavu stvaraju svojevrstan gel. 

Razgradiva vlakna pomažu povećati broj zdravih bakterija u crijevima i spriječiti razvoj štetnih bakterija. To može dovesti do smanjenog rizika od raznih bolesti probavnog sustava kao što je rak debelog crijeva. 

U jednom istraživanju, 42 osobe jele su 104 grama slanutka u razdoblju od 12 tjedana te su prijavile poboljšanje u radu crijeva.

Ljekovita svojstva slanutka – slanutak nas može zaštititi od određenih kroničnih bolesti

Srčane bolesti

Slanutak je odličan izvor minerala kao što su magnezij i kalij, koji su često zaslužni za zdravlje srca

Oni mogu pomoći spriječiti visoki krvni tlak koji je rizični faktor za srčane bolesti. 

Uz to, razgradiva vlakna u slanutku pomažu smanjiti trigliceride i loš kolesterol što može pospješiti zdravlje srca. 

U 12-tjednom istraživanju, 45 osoba konzumiralo je 728 grama slanutka na tjedan te im se znatno smanjio kolesterol. 

Rak

Slanutak može pospješiti proizvodnju maslačne kiseline u tijelu. Maslačna kiselina masna je kiselina koju znanstvenici istražuju zbog potencijala za smanjenje upala u stanicama crijeva, zbog čega potencijalno može smanjiti rizik od raka crijeva. 

Ujedno, slanutak je bogat izvor saponina, biljnog spoja koji pomaže spriječiti nastanak raznih oblika raka. Ujedno potencijalno smanjuje rast tumora. 

Slanutak sadrži određene vitamina i minerale koji mogu smanjiti rizik od raka, uključujući vitamin B koji može biti odgovoran za smanjenje rizika od raka dojke i pluća. 

Dijabetes

Zbog sposobnosti kontrole šećera u krvi, slanutak je odličan za prevenciju i kontrolu dijabetesa

Vlakna i proteini u slanutku pomažu spriječiti nagli rast šećera u krvi nakon konzumiranja namirnica što je jako važno za osobe koje pate od dijabetesa. Također, slanutak sadrži vitamine i minerale koji smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 kao što su magnezij, vitamin B i cink.

Lako ga je uključiti u prehranu

Slanutak je iznimno lako uključiti u prehranu. Lako je dostupan te se može pronaći gotovo u svim trgovinama. Ujedno se može koristiti za razna jela, kao što su salate, juhe i sendviči. 

Slanutke možete i pržiti te su odlična grickalica. 

Slanutak je vrlo ljekovita namirnica 

Ima mnogo vitamina, minerala, vlakana i proteina. Zbog toga je odličan za zdravlje. 

Konzumiranje slanutka na redovnoj bazi pomoći će vam pri održavanju optimalnog zdravlja te ćete smanjiti rizik od kroničnih bolesti, kao što je bolest srca i rak. 

Jako je pristupačan i jeftin te ga je vrlo lako uključiti u prehranu budući da se slaže s mnogim jelima. 

PROČITAJTE JOŠ: