7 dokaza da je Bog autor ljubavi

Bog, a ne Hollywood, je autor ljubavi u kojoj trebaju uživati supružnici u braku. Donosimo 7 dokaza da je Bog autor ljubavi.

„Nekako, u romantičnom svijetu glazbe i kazališta, pretvorili smo ljubav u nešto što ona nije. Tako smo ju pomiješali s ljepotom, šarmom, senzualnošću i dodirom da smo ju lišili onog njezinog višeg poziva, koji je briga i njegovanje“ – Ravi Zacharias.

Nema lijepog načina da se ovo kaže. Laže nam se.

Svaki put kada upalimo televiziju, mi vidimo ljubav i romansu u potpuno nezdravom svijetlu. Holivudski opis ljubavi nas je nagnao da povjerujemo da se u ime ljubavi sve smije činiti. Na žalost, taj pogled na ljubav zamaglio je crtu onoga što prava ljubav jest.

Bog, a ne Hollywood, je autor ljubavi. Gospodin svega stvorenja, u kojem nema tame, dao je dar ljubavi kako bi u njemu uživali supružnici u kontekstu braka.

Donosimo 7 dokaza da je Bog autor ljubavi:

1. Bogu je stalo do združenosti (prijateljstva)

„Čovjek nadjene imena svoj stoci, svim pticama u zraku i životinjama u polju. No čovjeku se ne nađe pomoć kao što je on. Tada Jahve, Bog, pusti tvrd san na čovjeka te on zaspa, pa mu izvadi jedno rebro, a mjesto zatvori mesom. Od rebra što ga je uzeo čovjeku napravi Jahve, Bog, ženu pa je dovede čovjeku. Nato čovjek reče: »Gle, evo kosti od mojih kostiju, mesa od mesa mojega! Ženom neka se zove, od čovjeka kad je uzeta!«“ (Postanak 2,20-23).

VIDI OVO: Što me je Bog naučio o pravoj ljubavi u prvoj godini braka?

Od samoga početka Bog je shvaćao važnost združenosti u braku. Za prvog čovjeka, Adama, jedino je Eva mogla ispuniti predivnu ulogu žene, pomoćnice, prijateljice i ljubavnice. Naš Stvoritelj je stvorio prvog supruga i suprugu kako bi bili jedno – jedno koje dolazi iz združenosti i predanja.

Ljubav započinje sa združenosti ili prijateljstvom. Ona uključuje kvalitetno zajedničko vrijeme. Ona uključuje intimne rasprave koje zadiru ispod površine. Ona uključuje hod kroz svaku priliku s rukom u ruci, bez obzira na sve.

Molitva za prijateljstvo i združenost u braku:

Gospodine, blagoslovi svaku osobu koja ovo čita i pomozi im da kultiviraju pravo prijateljstvo u svom braku. Pomozi im da uspore i ulažu vrijeme u svog supružnika. Hvala ti što si stvorio brak i što si autor ljubavi. U Isusovo ime, Amen.

„Idu li dvojica zajedno da se ne dogovore?“ (Amos 3,3).

2. Bog mari za vjernost

„Stavi me kao znak na srce,
kao pečat na ruku svoju,
jer ljubav je jaka kao smrt,
a ljubomora tvrda kao grob.
Žar je njezin žar vatre
i plamena Jahvina.
Mnoge vode ne mogu
ugasiti ljubav
niti je rijeke potopiti.
Da netko daje za ljubav
sve što u kući ima,
taj bi navukao prezir na sebe.“ (Pjesma nad pjesmama 8,6-7).

Ljubav cvijeta pod okriljem vjernosti. Kada su muž i žena potpuno sigurni u svoju vezu, onda su slobodni uživati jedno u drugome bez ikakvih strahova. Ljubav postaje neograničena kada se razvije povjerenje.

VIDI OVO: Alat za uspješan brak kojeg nam je Bog dao

Čak i Gospodin voli ljubomorno. Sve što krade privrženost njegovih voljenih je Njemu kao preljub. S tim na umu, znamo da Bog mari za vjernost – vjernost Njemu i vjernost među supružnicima.

3. Bog mari za povezanost

„Zaodjenite se dakle – kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni – u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući ako tko ima protiv koga kakvu pritužbu! Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi!“ (Kološanima 3,12-13).

Mnogima je od nas lako povezati se s kućnim ljubimcima, prijateljima i našom djecom. Ali kada je riječ o povezivanju u braku, mi to često zanemarimo. Na kraju dana smo se istrošili na druge ljude te našim supružnicima dajemo samo ostatke.

No, velik dio ljubavi jest povezanost. Bez povezanosti ljubav postaje više kao dužnost nego kao zadovoljstvo. Ako je i vaš brak pao u rutinu, poslušajte ove savjete:

– Držite se za ruke dok gledate TV

– Ponekad se samo mazite bez očekivanja seksa

– Zajedno jedite bez ometanja

– Šetajte se zajedno

– Plešite zajedno

– Molite se zajedno

Čak je i jedno istraživanje pokazalo da su parovi bili povezaniji kada su zajedno išli na bogoslužja i molitvene susrete, a kada su se zajedno molili kod kuće, onda je njihova povezanost bila još veća.

VIDI OVO: Bračna povezanost je više od seksa: 5 načina kako se povezati sa supružnikom

Važno je da se parovi povežu, ne samo fizički i emocionalno, nego i duhovno.

„A povrh svega – ljubav! To je sveza savršenstva“ (Kološanima 3,14).

4. Bog mari za međusobno predanje

„Podložni budite jedni drugima u strahu Kristovu! Žene svojim muževima kao Gospodinu! Jer muž je glava žene kao i Krist Glava Crkve – On, Spasitelj Tijela. Pa kao što se Crkva podlaže Kristu, tako i žene muževima u svemu!“ (Efežanima 5,22-23).

Neka vas riječi „predaja“ i „podložnost“ ne uvrijede. Nije to derogativan izraz koji ukazuje na služenje u negativnom smislu. To je zapravo predivan čin predavanja sebe drugoj osobi u ljubavi.

Vjerovali ili ne, ljubav često slijedi te činove predanja. Kada naš supružnik primijeti da ne mora uvijek biti po našem i da njihove potrebe stavljamo ispred svojih; kada se osjećaju cijenjeno, onda se ukorjenjuje ljubav.

VIDI OVO: 3 stvari koje Bog želi od kršćanskih brakova

Ako ideja predaje ima negativne konotacije za vas, zapamtite, predaja je stvorenja od Boga za dobro čovječanstva – prvo se odnosi na Boga, a onda i na supružnike.

5. Bog mari za njegovanje

„Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju da je posveti, očistivši je kupelji vode uz riječ te sebi predvede Crkvu slavnu, bez ljage i nabora ili čega takva, nego da bude sveta i bez mane. Tako treba da i muževi ljube svoje žene kao svoja tijela. Tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi“ (Efežanima 5,25-28).

Čak i ako njegovanje nije jedan od vaših talenata, ono je ključno za zdrav brak. Bez njegovanja, osobe otvrdnu jedna prema drugoj te se uzimaju zdravo za gotovo.

Ovo su neki načini na koje možete poticati ljubav tako da se usredotočite na njegovanje:

Često se dodirujte

Fizički dodir ne mora podrazumijevati seksualnu intimnost. On treba biti dio svakog dana, a uključuje zagrljaje i prirodan kontakt.

Pokušajte udovoljiti makar jednoj potrebi svog supružnika u danu

Mali znaci pažnje su jako važni. Počistite mu auto. Odite u kupnju umjesto nje. Njegujte svog supružnika ili supružnicu udovoljavanjem jednoj njegovoj/njezinoj potrebi u danu.

Govorite im lijepe riječi

Prokomentirajte koliko je lijepa. Recite mu da se ponosite koliko naporno radi. Razgovarajte jedno s drugim o nečem važnom.

6. Bog mari za intimnost

„Od početka stvorenja muško i žensko stvori ih. Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; i dvoje njih bit će jedno tijelo. Tako više nisu dvoje, nego jedno tijelo. Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!“ (Marko 10,6-9).

VIDI OVO: 5 divnih stvari koje Biblija govori o seksualnoj intimnosti u braku

Neke ljude pomisao na intimnost uznemiruje. Možda se osjećaju neugodno zbog prošlosti ili nečega što su vidjeli u medijima. No treba zapamtiti da je Bog autor ljubavi. On je stvorio intimnost kao predivno i sveto zajedništvo muža i žene. Nema ništa loše u tome.

Važno je boriti se za intimnost u braku, ona je nešto predivno. Ako se parovi ne bore za intimnost, ona će postati izvor konflikta i podjele.

„Ženidba neka bude u časti u sviju i postelja neokaljana! Jer bludnicima će i preljubnicima suditi Bog“ (Hebrejima 13,4).

7. Bog mari za čast

„Ljubav nehinjena! Zazirite oda zla, prianjajte uz dobro“ (Rimljanima 12,9).

Ljubav koju je Bog stvorio je iskrena i časna. Ona nije lažna ni pretenciozna. Ona nije neugodna ili nesveta. Ona uvažava i uzdiže se u tome kada jedna osoba onu drugu stavlja ispred sebe.

VIDI OVO: Jeste li zaista povjerili svoj ljubavni život Bogu?

Nemojte dopustiti da prođe dan bez da se posvetite razvijanju ljubavi u svom braku. Svoje brige povjerite Gospodinu i molite Ga za mudrost. Pričajte o tome sa svojim supružnikom. Postavljajte teška pitanja i dajte si vremena za odgovor. Bog je napisao ljubav. On je njezin pravi autor.

Autorica: Jennifer Waddle; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!