Bog je naš pomoćnik u svemu: On nas upravlja pravim stazama

Bog je naš pomoćnik u svemu: On nas upravlja pravim stazama
Foto: Unsplash

Gospodin ne traži da neke odluke donesemo odmah, već da ih donesemo zajedno s Njime. On će nas upravljati pravim stazama.

“Stazama pravim on me upravlja
radi imena svojega.
Pa da mi je i dolinom smrti proći,
zla se ne bojim jer si ti sa mnom.
Tvoj štap i palica tvoja
utjeha su meni” (Psalam 23)

Sjedeći u polutamnoj sobi i svojim mislima koje mi ne daju mira, tražim odgovor na neka od pitanja koja mi se vrte po glavi. Svjesna činjenice da sam dio vremena, povijesti i naraštaja “možda”, za mene predstavlja blagi poraz.

“Možda” je jedno veliko DA strahu i nepovjerenju u Njegovu prisutnost. Dani i mjeseci prolaze dok mi još uvijek čekamo na toj prvoj stepenici, razmišljajući o svim mogućim izračunima i detaljima kako zakoračiti i napraviti iskorak na drugu stepenicu. Nekako nemamo ni volje, ni želje, a ni ljubavi da se taj iskorak napravi.

Strah je utkan u naše misli i djela. Požrtvovnost ne postoji jer nam je sve “možda”. Primjerice, kada upoznate neku osobu i tijekom nekog vremena dođe do trenutka da tu vezu okrunite sakramentom ženidbe nastane “muk” jer ti je sve “možda”. Ovdje strah i sebeljublje prevladava.

Ukoliko pak shvatiš da ti ta osoba ne odgovara i da nemate iste poglede na život, ti i dalje ostaješ u toj vezi jer misliš da je ona/on ipak “možda” dobar izbor s obzirom da baš i nemaš nekog drugog izbora.

Zatim se ta neodlučnost unosi u brak. “Možda” sad nije najbolje vrijeme za proširenje obitelji – s djetetom. Ne petim, već prvim! Jedno veliko “možda” znači jedno veliko DA sebičnosti.

PROČITAJTE: Zbunjeni ste u vezi toga što je doista Božja volja za vaš život? Jedan biblijski stih vam može pomoći!

Generacija “možda” je generacija koja je sagradila zidove i bedeme oko svoga srca ne dajući pristupa Njegovoj ljubavi i prisutnosti. Nismo ni svjesni činjenice da smo tim bedemima prosuli veliki broj milosti i darova Duha Svetoga koji su bili čvrsto čuvani samo za nas. Gospodin ne traži da mi odluku donesemo odmah, već da ju donesemo zajedno s Njime. Odgađanje odluke jer nam je sve “možda” predstavlja veliki problem u izgradnji čovjeka zato što to uvelike utječe na njegovu duhovnost, obitelj, posao, radne navike i sl…

Generacija “možda” je zapravo sa svojim stajalištima najokrutnija od svih prema isključenima u društvu jer je imuna na sve što se oko nje događa. Ne želi javno djelovati, iako sve vidi, ali šuti. Ne želi javno svjedočiti svoju vjeru jer će “možda” i on/ona biti jedni od isključenih. Ovdje strah nadvladava Ljubav.

Sada se pred nas sve postavlja jedan veliki izazov. Kako promijeniti generaciju “možda” u generaciju “da”? Svjesni smo da smo u posljednjim vremenima i da nam je dana mogućnost da uz Ljubav druge ljubimo. Rješenje se krije u nama samima. Prvo mijenjaj sebe i tako ćeš utjecati na druge.

Ja ne želim biti dio generacije “možda” pod cijenu isključenosti iz društva jer moja najvažnija uključenost je ona da budem dio Kraljevstva nebeskog. Zar ne? Odvaži se i ti!

Autorica: Anita Miškić