Što raditi kada Bog kaže “Još ne!”?

Molili ste i molili danima i tjednima za odgovore na pitanja koja vas muče … ali još ništa. Što raditi kada Bog kaže “Još ne!”?

Od najranije dobi učimo da riječ “DA” daje dopuštenje, dok “NE” ukazuje da nešto nije za nas. Između ove dvije riječi, kada je riječ o Božjem odgovoru na molitvu, nalaze se riječi: “JOŠ NE!” I nikome nije lako čuti ih!

Božji odgovor “Još ne!” na nešto što želimo (ili mislimo da trebamo) može biti zbunjujući i frustrirajući. Barem da imam jasno “ne”, mogao bih krenuti dalje i raditi nešto drugo; mogao bih ovo ostaviti iza sebe i svoju energiju usmjeriti negdje drugdje. “Još ne!” zahtijeva puno strpljenja i povjerenja. I zato se ponekad moramo suočiti s njim.

Kada Bog kaže “Još ne!” …

Puno puta u Bibliji je Božji odgovor također bio “Još ne!”. Na primjer, nekim ženama koje su željele djecu, Bog je rekao “Još ne!” (pročitajte priču o Rebeki u Postanku 25, Raheli u Postanku 31 ili Hani u 1. Samuelovoj 1). Kada je riječ o ozdravljenju, ponekad su Isusovi postupci značili “još ne” (pročitajte priču o Lazaru u Ivanu 11). U Ivanu 11, 5-7 stoji da je Isus, nakon što je čuo da je njegov prijatelj Lazar bolestan, čekao DVA DANA prije nego što je otputovao da ga vidi. DVA DANA dok je Lazar bio na samrti. Ako ovo nije “još ne”, ne znam što jest.

Što raditi kada Bog kaže “Još ne!”?

1. Nastaviti čekati! Sjećate se kada smo bili djeca i kada smo naučili da Božić dolazi samo jednom godišnje? Činilo se da je najteže dočekati baš taj dan da otvorimo sve naše darove. Ali strpljivost je vrlina i čak, i kada je teško, moramo nastaviti čekati na Gospodina.

Čekaj Gospoda, budi utješen i hrabra srca: čekaj Gospoda! (Psalam 27, 14)

Dok čitate ovaj tekst, potičem vas da nastavite čekati sve što Bog ima za vas (i samo za vas).

2. Nastavite vjerovati! Kada nam Bog kaže “Još ne!” moramo razumjeti da taj odgovor nije kazna. Moramo i dalje vjerovati da je Bog dobar Otac i da uvijek radi za naše dobro. Ako je rekao “Još ne!”, On to odgađa (posao, osobu, bebu …) s razlogom.

I znamo da sve zajedno djeluje na dobro onima koji ljube Boga, onima koji su pozvani prema Njegovoj namjeri. (Rimljanima 8, 28)

3. Ostanite na pravom putu! Dok čekate, još uvijek imate odgovornost. Samo zato što vam je Bog rekao “Još ne!”, ne daje vam dopuštenje da skrenete s puta ili budete lijeni. Riječ “put” pojavljuje se nekoliko puta u Bibliji. Stalno se podsjećamo da će Bog ispraviti naše staze (Izreke 3, 6), da će ih izravnati (Izaija 26:7), da će ih osvijetliti (Psalam 119, 105). Bog želi da se čvrsto držimo Njegovog puta i da ne skrenemo. Bez obzira na situaciju, moramo biti postojani i dalje moliti, jer ćemo u Njegovo vrijeme primiti blagoslove koje ima posebno za nas.

PROČITAJTE JOŠ: