5 načina na koje je Bog naš Iscjelitelj

Bog je naš Iscjelitelj. On se najbolje brine o našem duhovnom i tjelesnom zdravlju. Kako? Donosimo 5 načina kako On i danas djeluje.

Bog želi iscijeliti svaki aspekt vašeg bića – srce, dušu, tijelo, um i duh. I On želi da vjernici mole za ozdravljenje kao čin povjerenja i ovisnosti o Njemu. Dok su neki aspekti našeg bića odmah izliječeni, druge On iscjeljuje tijekom vremena kako bi nas preobrazio u Kristov lik.

Bog je Iscjelitelj: 5 načina kako Bog i danas djeluje

Bog brine o svakom aspektu vašeg bića. Ako vjerujemo da je Bog naš Veliki Liječnik, Jahve Rapha, onda znamo da se nikakvo ozdravljenje ne događa bez Njega.

1. Bog liječi fizičke bolesti

Doktori vam mogu reći da je ozdravljenje rezultat medicinske znanosti, ali Bog djeluje preko njih dajući im mudrost i znanje. Iako je Bog u stanju izliječiti bilo koju bolest, ponekad dopušta da podnosimo određene bolesti, jer one uzrokuju da se približimo Njemu i ovisimo o Njemu.

Bez obzira na to hoće li nas Bog izliječiti fizički ili ne, moramo vjerovati da je On dobar i milostiv i da ništa ne dotiče naša tijela što prvo nije prošlo kroz Njegove ruke pune ljubavi.

2. Bog liječi bolest grijeha

Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna – radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše. (Izaija 53, 5)

Ljepota ovog stiha je u tome što je to proročanstvo o tome što će Isus podnijeti u naše ime da nas očisti od grijeha. Slava Bogu što vas je kroz vašu vjeru u smrt i uskrsnuće Njegovog Sina izliječio od grijeha koje ni vi ni bilo koji liječnik ne možete izliječiti.

PROČITAJTE: Što znači imati vjeru u Isusa Krista?

3. Bog iscjeljuje duhovnu bol

Ponekad emocionalne rane mogu biti dublje i bolnije od fizičkih ozljeda ili bolesti. Nedostatak roditeljske ljubavi, bol zbog odbacivanja ili izdaje, seksualno zlostavljanje ili tuga zbog gubitka djeteta … sve se može činiti neizlječivim.

Isus liječi one rane koje se ne mogu izliječiti operacijom. Psalam 147, 3 kaže: “On liječi one koji su srca skršena i povija rane njihove”, dok Hebrejima 4, 15-16 kaže nam: “Ta nemamo takva Velikog svećenika koji ne bi mogao biti supatnik u našim slabostima, nego poput nas iskušavana svime, osim grijehom. Pristupajmo dakle smjelo Prijestolju milosti da primimo milosrđe i milost nađemo za pomoć u pravi čas!” Taj Veliki svećenik je Isus. On je iskusio sve što ćemo mi ikada podnijeti u smislu iskušenja, tuge, boli i još mnogo toga – i On je to nadvladao te je u stanju pomoći vam da to podnesete ili pobijedite.

4. Bog liječi prošle rane
Foto: Unsplash

4. Bog liječi prošle rane

Rečeno je da vrijeme liječi rane. Vjerujem da se to događa kada svoje rane predamo Bogu i vjerujemo da ih On može izliječiti u Njegovom trenutku. Rane ne zacjeljuju odmah preko noći. Ali, dok živimo s vjerom u Njega i hodamo u Njegovom svjetlu (1. Ivanova 1, 7), On nas liječi od onih prošlih rana koje sami ne možemo prevladati.

Možda se držite nečega što ste učinili i što si ne možete oprostiti. Vjerujte da ako Bog može oprostiti vaš najgnusniji grijeh, onda i vi možete oprostiti sebi. Nemojte misliti da ste iznimka kada je rekao: “Koliko je istok daleko od zapada, toliko on udaljuje od nas grijehe naše” (Psalam 103, 12).

PROČITAJE: BOG DAJE IZLAZ: Kako se riješiti emocionalne boli?

5. Bog liječi umove i srca

Je li vam problem voljeti nekoga ili oprostiti nekome? Bog je Jedini koji se za to može u potpunosti pobrinuti.

Apostol Pavao u Rimljanima 12, 2 daje vrijedan savjet: “Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.”

Dopustite Bogu da obnovi vaš um — i izliječi ga — kroz stalno čitanje i proučavanje Biblije, kroz društvo onih koji slušaju Njegovu Riječ i kroz neprestano prepuštanje vodstvu Duha Svetoga.