Bog će ponovno biti dobar sutra

„Blagoslivljat ću Gospodina u svako doba, neka mi je svagda hvala njegova u ustima! Neka se diči Gospodom duša moja, neka čuju, koji stradaju, i neka se raduju! Kušajte i vidite, kako je dobar Gospodin! Blagoslovljen je čovjek, koji se uzda u njega“! (Psalam 34, 1-2; 8)

Okolnosti u kojima je David napisao ove riječi bile su sve samo ne dobre. (1. Samuelova 19)

Kada je David zavapio „kušajte i vidite, kako je dobar Gospodin“, učinio je to usprkos svojim patnjama, ne zato što je bio preplavljen blagoslovima. Odlučio je, bez obzira na ono što dolazi, bez obzira na to koliko život bude težak, bez obzira na to tko ga izda ili napadne, „blagoslivljat ću Gospodina u svako doba“.

Sve samo ne dobro

David još nije bio okrunjeni kralj. (2. Samuelova 5) Nemilosrdno ga je progonio trenutačni izraelski kralj, čovjek nevjerojatne moći i resursa (još više ljubomore i ljutnje). Dok je gomila pjevala „Šaul pobije tisuće, a David desetke tisuća“ (1. Samuelova 18, 7), Šaulova je krv uzavrela i on je poželio ubiti dragocjenog Jišajevog sina.

VIDI OVO: Da, Bog je dobar, no što to znači?

Šaul je poslao ljude da ubiju Davida, no oni su ga voljeli. (1. Samuelova 19, 1) Stoga, u trenutku bijesa, bacio je vlastito koplje na mladića. (19, 10) David je jedva uspio pobjeći. Ako neprijatelj kod kuće nije bio dovoljan, naletio je u ruke drugog u blizini Gata. Akiš, kralj Gata, odmah je postao ljubomoran i neprijateljski nastrojen prema Davidu. Zato se David pretvarao da je lud kako ne bi bio ubijen. Kao rezultat toga, oni su ga pustili.

Nakon odlaska iz tog grada neprijateljstva i ususret povratku u svijet protivljenja i opasnosti, David piše: „Kušajte i vidite, kako je dobar Gospodin! Blagoslovljen je čovjek, koji se uzda u njega“! (Psalam 34, 8) Utočište u Gospodinu usred opasnosti daleko je bolje od udobnosti i sigurnosti bez Njega.

Izbavi ga od svih tjeskoba

David se, osim Akiša iz Gata, susretao s tisućama problema, no to ga nije sprječavalo u proslavljanju Božje milosti zbog odgovorenih molitava, zbog izbavljenja. Mogao je držati podalje sve brige svijeta dovoljno da kaže: „Tražio sam Gospodina: on me usliši, izbavi me od svih tjeskoba mojih“. (Psalam 34, 4)

Svih tjeskoba Davide? Nakon što je pobjegao iz Gata, Šaul je pobio sve svećenike iz Noba zbog njega. (1. Samuelova 22, 18) Nakon toga Šaul je progonio Davida u divljinu, želeći ga ubiti. (1. Samuelova 23, 15) S vremenom, David je ponovno bio prisiljen vratiti se u Gat. (1. Samuelova 27, 2) Ovoga puta primili su ga na neko vrijeme, no ipak Filistejci su ga ponovno zamrzili i izbacili ga van. (1. Samuelova 29, 11) Nakon toga su u raciji bili zarobljeni njegova obitelj i prijatelji. (1. Samuelova 30, 2) Njegov vlastiti narod okrenuo se protiv njega, želeći ga kamenovati do smrti. (1. Samuelova 30, 6) Bog nije izbavio Davida iz svega čega se David bojao.

No danas ga jest izbavio. Vjera u suverenog i milosrdnog Boga dala je Davidu slobodu da se raduje i zahvaljuje Bogu na današnjem iskupljenju, današnjoj pobjedi, današnjem milosrđu, čak i kada su sutrašnje nevolje rasle na vratima njegova uma.

Milosrđe dovoljno za danas

To je slaba, ranjena i neuništiva pjesma Psalma 34. Štujte Boga koji ima svu mudrost i moć, koji je stvorio i vlada cijelim svemirom i koji brine za svakodnevne potrebe svoje djece. Pronađite utočište u Bogu, čije su oči „usmjerene na pravedne, a Njegove uši čuju njihov vapaj“. (Psalam 34, 15)

VIDI OVO: 4 načina kako da počivate u Božjoj dobroti

Kada stres i razočaranja i strah počnu potapati našu nadu i radost u Gospodinu, Isus nas ohrabruje neka budemo poput kralja Davida:

„Ne budite dakle tjeskobno zabrinuti i ne pitajte: Što ćemo jesti? Što ćemo piti? Čim ćemo se odjenuti? Za sve to brinu se neznabošci. A zna Otac vaš nebeski, da vam to sve treba. Tražite najprije kraljevstvo Božje i pravdu njegovu, i ovo će vam se sve dodati“. (Matej 6, 31-33)

Božja nova milost susreće nas svakoga jutra, (Tužaljke 3, 22-23) no mi smo prečesto prožeti sutrašnjim nevoljama da milost i ne primjećujemo. David predstavlja zaustavljanje, čak i usred neprestane nesigurnosti i tjeskobe, kako bismo vidjeli dnevnu milost i poziva nas da mu se pridružimo u miru i pouzdanju koje donosi gledanje te milosti.

Kušajte i vidite dobro

Poput velikog Oca-Kralja, Bog planira izliti sve što Mu je na raspolaganju, kako bi vas držao podalje od onoga što ugrožava vašu vječnost s Njime te kako bi vas u cijelosti i zauvijek zadovoljio u sebi.

Bog zna patnje koje nosite, On poznaje nevolje s kojima se suočavate, zna koliko se osjećate neadekvatno i nesigurno i zna točno ono što vam treba. To vam možda neće uvijek biti sigurno, bezbolno ili jasno vidljivo u trenutku, no Bog će vas kroz teškoće dovesti do vjere i radosti, koju ne biste mijenjali ni za što.

VIDI OVO: Ne zaboravi: Bog je dobar sve vrijeme!

Dobro neće uvijek djelovati dobro. Ustvari, ako se sakrijete u Gospodinu, za vrijeme kušnji moći ćete vidjeti i osjećati Božju dobrotu dublje i jasnije. Zasad, usredotočite se na načine, malene i velike, na koje vam je Bog danas pokazao brigu; okusite i vidite da je Bog zaista dobar i vjerujte Mu da će ista milost doći ponovno i sutra.

Autor: Marshall Segal; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org

NAJNOVIJE!