“U početku… Bog.” (Postanak 1,1)

Ako odvojimo prve tri riječi iz Postanka 1,1 od ostatka retka, dobit ćemo neku vrstu gesla za sve u životu. Ono glasi: “Prvo Bog.”

Naznake ovog gesla nalazimo već u prvoj zapovjedi: “Nemoj imati drugih bogova uz mene.” Nitko i ništa ne smije zauzimati mjesto pravog i živog Boga.

Ovo nalazimo i u priči o Iliji i udovici koja je imala još toliko brašna i ulja da umijesi zadnji hljeb kruha za sebe i svog sina (1. Kraljevi 17,12). Neočekivano Ilija je rekao: “Samo mi najprije od toga napravi malenu pogaču.”

Premda bi to moglo zvučati sasvim sebično, ipak nije bilo tako. Ilija je bio Božji predstavnik. Ono što je rekao bilo je ovo: “Samo stavi Boga na prvo mjesto i tvoje životne potrebe bit će uvijek zadovoljene.”

Stoljećima kasnije Gospodin Isus je isto učio u propovijedi na gori. Tada je rekao: “Već tražite najprije kraljevstvo Božje i pravednost njegovu, a ovo će vam se sve nadodati” (Matej 6,33). Centralni prioritet u životu je kraljevstvo Božje i njegova pravednost.

Spasitelj opet potvrđuje svoj prethodni zahtjev u Luki 14,26: “Dolazi li tko k meni, a ne mrzi svoga oca i majku i ženu i djecu i braću i sestre, pa čak i svoj život, ne može biti moj učenik!” Krist mora zauzimati prvo mjesto.

Ali kako Boga staviti na prvo mjesto? Imamo obitelj za koju trebamo brinuti. U svijetu imamo posao na koji trebamo misliti. Mnoštvo obveza traži naše vrijeme i sredstva. Boga stavljamo na prvo mjesto tako što ga ljubimo ljubavlju u usporedbi s kojom sve druge ljubavi izgledaju kao mržnja.

Tako što koristimo materijalna sredstva kao od njega povjereno nam dobro, držeći se samo onih stvari koje se mogu iskoristiti s obzirom na njegovo kraljevstvo. Dajući vrhunski prioritet stvarima koje su vječne, znajući da su čak i dobre stvari ponekad neprijatelji onih najboljih.

Čovjekov najbolji interes je u njegovom ispravnom odnosu s Bogom. Ispravan odnos postoji onda kad je Bog na prvom mjestu. Čak i onda kad čovjek stavi Boga na prvo mjesto, pojavit će se neki problemi, ali u životu će naći ispunjenje. Ali kad čovjek Boga stavi na drugo mjesto, neće imati ništa osim problema i jadnog života.

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com