5 emotivnih stanja koja mogu biti znak duhovnog napada

Neka emotivna stanja mogu biti znak duhovnog napada. Biblija kaže da neprijatelj, sotona, još uvijek traži žrtve.

Ovaj odvratan, ali potpuno poražen neprijatelj je uvijek u blizini te traži one koji vjeruju u Krista kako bi ih napao i pokolebao.

Mnogo je načina da saznate jeste li duhovno napadnuti. Jedan od načina je analiza naših osjećaja i emocija. Možemo znati jesmo li pod napadom kroz različite reakcije i emocije.

Možda ne želite vjerovati u to, ali mi smo neprestano pod duhovnim napadom. Sam je Isus rekao: „Na toj stijeni sagradit ću Crkvu svoju i vrata paklena neće je nadvladati“ (Matej 16,18). Njegove riječi potvrđuju da nas On nastavlja graditi i oblikovati na Svoju sliku, a neprijatelj neprestano pokušava zaustaviti Njegovo djelovanje u našim životima.

Na svu sreću, čak ni vrata paklena ne mogu zaustaviti Boga u Njegovom radu. Krist je već porazio neprijatelja. Niti jedno oružje upereno u nas ne može nanijeti štetu ako smo u Kristu.

Znakovi napada

Iako je istina da smo u Kristu već pobijedili, ujedno je istina da će nas neprijatelj pokušati zavarati i pokolebati kada je riječ o toj pobjedi u Kristu. Kada uspije u svom naumu, mi ćemo se svojim tijelima početi boriti u ratu u kojem je Krist već pobijedio. Zbog toga uvijek moramo biti na oprezu.

Kako bismo mogli prepoznati duhovni napad, donosimo nekoliko emocionalnih stanja koja nam ukazuju da smo već napadnuti.

1. Prijelaz iz iritacije u ljutnju

Biblija nam govori da čovjekova ljutnja ne može izazvati Božju pravednost (vidi: Jakov 1,20). Neprijatelj će nastojati pronaći načine kako da nas iziritira i usmjeri prema ljutnji. Božja nas Riječ upozorava:

Srdite se, ali ne griješite! Sunce nek ne zađe nad vašom srdžbom i ne dajite mjesta đavlu“ (Efežanima 4,26-27).

Mi možemo biti ljuti na grijeh ili razne prijestupe, no ne smijemo počiniti grijeh zato što smo ljuti. Moramo zapamtiti da sotona želi da mi počinimo grijeh.

Bog brine za vas: Kratka molitva protiv zabrinutosti
Foto: Pexels

2. Zabrinutost

Zabrinutost u svom primarnom obliku jest vjera u krive stvari. Mi smo zabrinuti jer mislimo da će nešto poći po krivu, da se ništa dobro neće dogoditi bez obzira na sav naš trud.

Svi se mi ponekada brinemo, nitko nije imun na brigu; siromašni se brinu o tome što će sutra jesti, a bogati su zabrinuti za svoj novac.

Kada smo zabrinuti, naša vjera u Boga je uzdrmana te nismo više toliko usredotočeni na Njega. Tko bi to drugi htio nego sotona? Sotona želi da odvratimo svoje oči i pažnju od Krista koji je napravio javni spektakl od njegova poraza (vidi: Kološanima 2,15).

3. Strah

Dvije su vrste straha, jedna je dobra, a druga nije. Strah Božji je dobar strah jer nas uči da trebamo poštovati i plašiti se Boga. Strah od čovjeka, ili od sotone, nije dobar strah.

Kada se bojimo Boga, tada se ne bojimo ničega drugog. Kada vjerujemo u Gospodina, možemo se suočiti s bilo čime. Razmotrite što je David rekao u Psalmima (23, 4-5):

Pa da mi je i dolinom smrti proći,
zla se ne bojim, jer si ti sa mnom.
Tvoj štap i palica tvoja
utjeha su meni.

Trpezu preda mnom prostireš
na oči dušmanima mojim.
Uljem mi glavu mažeš,
čaša se moja prelijeva“.

Sotona želi da se svi Božji ljudi boje za svoj život. Bog želi suprotno:

“Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga, a tko izgubi život svoj poradi mene, naći će ga“ (Matej 16,25).

4. Depresija

Depresija je mnogo više od kliničkog stanja. Ona je stanje duhovnog napada. Jakov 1, 16-17, nam govori:

Ne varajte se, braćo moja ljubljena! Svaki dobar dar, svaki savršen poklon odozgor je, silazi od Oca svjetlilâ u kome nema promjene ni sjene od mijene“.

Bog ne želi da Njegov narod pada u depresiju ni zbog čega. Kada smo deprimirani, osjećamo se obeshrabreno i ne možemo činiti ništa dobro za Boga, a ni za sebe.

5. Beznađe

Beznađe, gubitak nade, vrlo je opasna stvar. Gubimo želju za životom i napretkom. Kada nemamo nade mi odustanemo od samih sebe. To je uzrok mnogih samoubojstava. Na svu sreću, u Kristu mi imamo nadu.

Sotona želi da maknemo Krista s uma. Zašto? Jer bi bez Krista naši životi bili beznačajni bez obzira na sav naš trud. 1. Poslanica Korinćanima (15, 12-19) nam govori da nam Isusovo uskrsnuće daje nadu. Sotona će se uvijek pokušavati boriti protiv toga.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!