Bog sve vidi, brine se i djeluje u naše ime

0
Bog sve vidi, brine se i djeluje u naše ime
Foto: Unsplash

Zar vas ne čini sretnima kada znate da Bog sve vidi, brine se i djeluje u naše ime? Od Njega se ništa ne može skriti. Nije gluh ili slijep, sveznajući je!

Bog ne djeluje poput čovjeka. Njegove misli i načini nadilaze čovjekove misli. Oni su mnogo veći. Zna što radi u svakom trenutku. Ne samo da zna što je bilo, što jest, već također zna što će biti.

Sve se to posebno odnosi na Njegov narod. Zna njihovo stanje i njihovu situaciju. Ako prolaze kroz radosne ili teške trenutke, svega je potpuno svjestan.

Bog sve vidi, brine se i djeluje u naše ime

To je vrlo očito u Knjizi Izlaska. Uvodna poglavlja jasno govore o Božjoj ljubavi i brizi za njegov narod. Znate priču: Knjiga Postanka završava s Božjim narodom koji se seli u Egipat kako bi ih Bog zbrinuo dok glad ne prođe. Faraon je tada bio ljubazno raspoložen prema Josipu i njegovoj obitelji.

Ali već na početku Knjige Izlaska čitamo: “Uto u Egiptu zavlada novi kralj koji nije poznavao Josipa.” Egipćani su se bojali Izraelaca i učinili su njihov život jadnim – porobljavali su ih i maltretirali. Kralj je čak pokušao pobiti sve novorođene muške Izraelce, ali Bog je intervenirao preko hebrejskih primalja koje su se umjesto kralja bojale Boga (Izlazak 1, 15-22).

Nastupa čudesno rođenje budućeg izbavitelja Mojsija. No, dok odrasta, ugnjetavanje se nastavlja. Čitamo u Izlasku 2, 23-25:

“Poslije mnogo vremena umre egipatski kralj. Izraelci su još stenjali u ropstvu. Vapili su, a njihov vapaj za pomoć sred ropstva uzlazio je k Bogu. Bog je čuo njihovo zapomaganje i sjetio se svoga saveza s Abrahamom, Izakom i Jakovom. I pogleda Bog na Izraelce i zauze se za njih.”

Iz ovih redaka vidimo koliko je Bogu stalo: čuo je vapaje, sjetio se saveza, vidio je narod i odlučio se zauzeti za njih. I to nalazimo u 3. poglavlju, dok se Bog objavljuje Mojsiju u gorućem grmu, kaže mu u stihovima 7-9:

“Vidio sam jade svoga naroda u Egiptu”, nastavi Jahve, “i čuo mu tužbu na tlačitelje njegove. Znane su mi muke njegove. Zato sam sišao da ga izbavim iz šaka egipatskih i odvedem ga iz te zemlje u dobru i prostranu zemlju – u zemlju kojom teče med i mlijeko: u postojbinu Kanaanaca, Hetita, Amorejaca, Perižana, Hivijaca i Jebusejaca. Vapaji sinova Izraelovih dopriješe do mene. I sam vidjeh kako ih Egipćani tlače.”

Bog je bio potpuno svjestan stanja svog naroda. Nije bio odustan ili ravnodušan, već potpuno svjestan onoga što su prolazili. A Njegovo znanje o njihovoj situaciji dovelo je do akcije. Nije bio apatičan. Znajući što proživljavaju, ta briga je rezultirala izbavljenjem. Izbavio ih je iz egipatskog ropstva!

Bog je isti jučer, danas i zauvijek

Bog se nikad ne mijenja i to je dobra vijest za Njegov narod danas. On je itekako svjestan naše situacije. On zna za poteškoće ili kušnje ili neprijateljstvo koje doživljavamo. Zna sve o tome. I na svoj suveren način nosi se s tim situacijama.

Naravno da možda nećemo doživjeti trenutno oslobođenje ili vidjeti naše molitve odgovorene onako kako želimo da budu, ali Bog je budan, zabrinut i djeluje u naše ime. To bi uistinu trebalo biti dobra vijest za sve nas, posebno ako sada patite ili trpite velike nevolje.

“Bit ću s tobom kao što sam bio s Mojsijem; neću te zapustiti niti ću te ostaviti.” (Jošua 1, 5)

Dok hodamo putem života, moramo se sjetiti da svaka situacija s kojom se suočimo ima svrhu. Bog izjavljuje: “Odluka će se moja ispuniti, izvršit ću sve što mi je po volji” (Izaija 46, 10). Tada vrijedi: ako Bog uistinu sve zna i ako sve stvari određuje, onda je sve što nam se događa dio Njegovog plana.

PROČITAJTE JOŠ: