Bol u koljenu je česta pojava kod osoba svih dobi. Može biti rezultat ozlijede kao što je puknuti ligament ili ozlijeđena hrskavica. Druge bolesti, kao što je artritis i razne infekcije, također mogu uzrokovati bol u koljenu. Što možemo poduzeti ako imamo problema s koljenima?

Mnoge vrste boli u koljenu moguće je liječiti kod kuće. Mogu pomoći proteze i terapija. U nekim slučajevima može biti potrebna operacija. 

Bol u koljenu – simptomi

Lokacija i jačina boli u koljenu mogu varirati, ovisno o uzroku problema. Znakovi i simptomi koji se ponekad javljaju uz bol u koljenu uključuju: 

 • Otekline
 • Crvenilo i osjećaj topline pri dodiru
 • Slaboću i nestabilnost
 • Neobične zvukovi
 • Nemogućnost potpunog ispravljanja koljena

Bol u koljenu – kada se trebate obratiti liječniku?

U ovim situacijama se se trebate obratiti liječniku:

 • Ne možete stati na nogu od boli ili ako je koljeno nestabilno
 • Koljeno je otečeno 
 • Ne možete potpuno ispružiti ili saviti koljeno
 • Imate jasnu deformaciju na području koljena
 • Imate vrućicu, uz crvenilo, bol i oteklinu
 • Osjećate veliku bol zbog ozljede

Što uzrokuje bol u koljenu?

Bol u koljenu možete biti uzrokovana raznim problemima kao što su ozljede, mehanički problemi, vrste artritisa i sl. 

Ozljede

Ozljeda koljena može utjecati na ligamente, tetive ili vrećice ispunjene tekućinom koje okružuju zglob, kosti, hrskavicu i ligamente zgloba. 

Neke od najčešćih ozljeda zgloba su: 

ACL ozljeda. ACL ozljeda je puknuće ligamenta koji povezuje potkoljenicu s natkoljenicom. Ova je ozljeda česta kod osoba koje igraju košarku, nogomet i sportove koji zahtijevaju dinamičnu promjenu kretanja. 

Puknuće. Kosti koljena, uključujući čašicu koljena, se mogu slomiti tijekom pada ili nesreće. Osobe koje imaju osteoporozu mogu ponekad iskusiti puknuće koljena jer su jednostavno krivo stale na nogu. 

Puknuti meniskus. Meniskus je sastavljen od tvrde, gumenaste hrskavice te upija šok između kosti potkoljenice i natkoljenice. Može puknuti ako iznenadno iskrenete koljeno dok je na njemu bila težina. 

Bursitis koljena. Neke ozljede koljena mogu uzrokovati upalu u malenim vrećicama tekućine koje oblažu zglob u koljenu kako bi ligamenti i tetive mogle lagano kliziti po zglobu. 

Patelarni tendinits. Tendinitis je upala i iritacije jedne ili više tetiva – vlaknastog tkiva koje spajaju mišiće s kostima. Trkači, skijaši, biciklisti i osobe koje sudjeluju u sportovima koji zahtijevaju skokove mogu razviti upalu u patelarnoj tetivi koja povezuje kvadriceps sa kosti potkoljenice. 

VIDI OVO: Ako vas boli stopalo, koljeno ili kuk, ovih 6 vježbi će vam pomoći

Mehanički problemi

Neki mehanički problemi koji mogu uzrokovati probleme s koljenom uključuju: 

Zalutalo strano tijelo. Ponekad ozlijede i propadanje kostiju ili hrskavice mogu dovesti do toga da se dio kosti ili hrskavice odlomi i počne plutati unutar zgloba. To ne mora dovesti do problema ako se to zalutalo strano tijelo ne uplete u kretanje zgloba. No, ako se uplete onda se događa nešto slično kao kada olovku stavite u šarke vrata. 

Iliotibijalni sindrom se zbiva kada se čvrsta nakupina tkiva, koja se proteže od kuka do vanjskog dijela koljena, toliko stegne da počne doticati vanjski dio bedrene kosti. Osobe koje trče maratone i biciklisti spadaju u rizičnu skupinu. 

Iščašena zdjelica koljena se zbiva kada trokutasta kost (patela), koja pokriva prednji dio koljena, iskoči iz mjesta, većinom na stranu koljena. U nekim slučajevima je to pomicanje vidljivo golim okom. 

Bol u kuku ili stopalu. Ako imate bolove u kuku ili stopalu možda ćete promijeniti način hoda kako biste poštedjeli bolne udove. No to može dovesti do povećanja pritiska na koljeno. U nekim slučajevima, problemi s kukom ili stopalom mogu dovesti do boli u koljenu. 

Artritis može uzrokovati bol u koljenu
Foto: People photo created by jcomp – www.freepik.com

Vrste artritisa

Postoji više od 100 vrsta artritisa. No, ove vrste najčešće uzrokuju bol u koljenu: 

Osteoartritis koji se ponekad naziva degenerativni artritis je najčešći oblik artritisa. Javlja se kada se hrskavica u koljenu izliže zbog godina i pretjeranog korištenja. 

Reumatoidni artritis. Ovo je autoimuna bolest koja može utjecati na bilo koji zglob u tijelu, uključujući koljena. Iako je reumatoidni artritis kronična bolest, ona često mijenja intenzitet te se neprestano javlja i nestaje. 

Giht je vrsta artritisa koja se javlja kada se u zglobu nakupe kristali mokraćne kiseline. Iako se većinom javlja u nožnom palcu, može se pojaviti i u koljenu. 

Pseudo-giht se često mijenja s gihtom, a izazivaju ga kristali koji sadrže kalcij i nastaju u tekućini u zglobovima. Ova vrsta artritisa često utječe na koljena. 

Septički artritis se javlja kada zglob koljena postane upaljen što dovodi od crvenila, boli i otekline. Često se javlja i vrućina te većinom nije izazvan traumom. Septički artritis može dovesti do ozbiljne štete hrskavici koljena. Ako vas boli koljeno, a imate neke od ovih simptoma, onda odmah trebate posjetiti liječnika. 

Rizični faktori

Nekoliko rizičnih faktora utječe na bolove u koljenu.

Višak kilograma. Pretilost ili višak kilograma može dovesti do pojačanog pritiska na koljena čak i tijekom jednostavnih aktivnosti kao što je hodanje i uspinjanje stepenicama. Ujedno može doći do rizika od osteoartritisa ako dođe do brzog raspadanja hrskavice u koljenu. 

Manjak fleksibilnosti ili snage u mišićima. Manjak snage i fleksibilnosti u mišićima mogu dovesti do povećanog rizika od ozljede koljena. Jaki mišići stabiliziraju i štite zglobove, a fleksibilnost pomaže pri kretanju. 

Određeni sportovi i zanimanja. Neki sportovi više utječu na koljena kao što je košarka i skijanje u kojima sportaši nose tešku opremu na nogama (skijanje) ili se moraju naglo okretati i mijenjati smjer kretanja (košarka). Poslovi koji su fizički zahtjevni, kao poljoprivreda ili građevina, mogu naštetiti koljenima. 

Prethodne ozljede. Ako ste i prije ozlijedili koljeno veća je mogućnost da će se to ponovno dogoditi. 

Komplikacije

Nije svaka bol u koljenu ozbiljna. No, neke vrste ozljeda i bolesti mogu dovesti do povećanja boli, oštećenja zgloba i problema s kretanjem, ako ih se ne liječi. Ozljeda koljena, čak i manja, povećava mogućnost od ponovne ozlijede. 

VIDI OVO: Dovoljna su samo dva sastojka: Prirodni lijek za bolna i otečena koljena

Kako spriječiti bol u koljenu?

Kako spriječiti bol u koljenu
Foto: Woman photo created by jcomp – www.freepik.com

Iako nije uvijek moguće spriječiti bol u koljenu, slijedeći savjeti mogu pomoći: 

Održavajte optimalnu težinu. Ovo je jedna od najboljih usluga za vaša koljena. Svaka dodatna kila stavlja veći pritisak na koljena te povećava rizik od ozljede i bolesti koljena. 

Budite u formi kada se bavite sportom. Jako je važno dobro se pripremiti za razne sportove kako bi se mišići zagrijali i moli prilagoditi zahtjevima sporta. Najbolje je surađivati s trenerom kako biste se pravilno pripremili. 

Vježbajte, a pazite kako. Neka pokreti i vježbe koje koristite u sportskim aktivnostima budu najbolji mogući. Profesionalna pomoć ne može odmoći. 

Budite snažni i fleksibilni. Slabi mišići dovode do ozljeda tako da je korisno vježbati mišiće nogu koji podržavaju koljena. Korisno je raditi vježbe za stabilnost i ravnotežu. Jako je važno istezati se kako biste izbjegli ozljede. 

Budite pametni kada je riječ o vježbi. Ako imate osteoartritis ili ponavljajuće ozljede, možda morate promijeniti način vježbe. Razmislite o promjeni sporta ili vrste vježbe, makar na nekoliko dana u tjednu. Ponekad će samo to pomoći smanjiti mogućnost ozljede. 

Ako imate problema s koljenima, vjerujemo da će vam navedeni savjeti biti od koristi.