Bol u donjim leđima čest je razlog za posjet liječniku, a najčešći je uzrok ozljeda na poslu. Što možemo učiniti kao bi je pobijedili? 

Većina bolova u donjem dijelu leđa rezultat je ozljede kao što je istegnuće mišića zbog naglih pokreta ili loše mehanike tijela prilikom dizanja težih stvari. 

Bol u donjem dijelu leđa može biti uzrokovana i određenim bolestima kao što je rak kralježnice, probijeni ili iščašeni kralježak, išijas, artritis, upala bubrega i infekcije kralježnice. 

Akutna bol može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana dok je kronična bol bol koja traje više od tri mjeseca. 

Najčešće se javlja kod osoba u starosti 30-50 godina zbog promjena u tijelu tijekom starenja. Kada osoba stari smanjuje se količina tekućine između kralježaka u kralježnici. 

To znači da lakše dolazi do iritacije. Ujedno, osoba gubi više mišićne mase zbog čega je podložnija ozljedama. Zbog toga je jačanje mišića leđa i korištenje ispravnih načina kretanja tijela korisno za prevenciju boli u donjim leđima. 

Bol u donjem dijelu leđa – uzroci

Istegnuća 

Mišići i ligamenti u leđima se mogu istegnuti ili potrgati zbog pretjerane aktivnosti. Simptomi uključuju bol i ukočenost u donjim leđima kao i trzanje mišića. Kao lijek preporuča se odmor i fizikalna terapija. 

Ozljede diska

Diskovi u leđima su vrlo podložni ozljedama, a rizik se povećava s godinama. Vanjski dio diska se može potrgati ili istegnuti. 

Istegnuti disk se javlja kada se hrskavica koja ga okružuje stisne uz korijene živaca ili kralježničnu moždinu. Jastučić koji se nalazi između kralježaka se proteže van svoje normalne pozicije. 

To može dovesti do kompresije korijena živaca. Ozljede diska se većinom javljaju nakon dizanja nečega ili zakrivljenja leđa. Za razliku od istegnuća leđa, bol uzrokovana ozljedom diska može trajati više od 72 sata. 

Išijas

Išijas se može javiti uz iščašeni disk ako disk pritisne scijatični živac. Scijatični živac spaja kralježnicu s nogama. Zbog toga išijas može dovesti do bolova u nogama i stopalima. Bol se često čini kao gorenje, igle ili štipanje. 

Spinalna stenoza

Spinalna stenoza se javlja kada se kralježnični kanal suzi te dođe do pritiska na živce i kralježnicu. 

Spinalna stenoza javlja se zbog propadanja diskova između kralježaka. Rezultat je pritiskanje korijena živaca u kralježnici. 

Pritisak na živce kralježnice dovodi do slijedećih simptoma: 

 • Otupjelost
 • Grčevi
 • Slabost

Simptomi se mogu javiti u bilo kojem dijelu tijela te se pogoršavaju kada osoba stoji ili hoda. 

Abnormalna zakrivljenost kralježnice

Abnormalnu zakrivljenost kralježnice mogu uzrokovati bolesti kao što su skolioza, kifoza i lordoza. 

To su kongenijalna stanja koja se većinom dijagnosticiraju u djetinjstvu ili adolescenciji. Abnormalne zakrivljenosti kralježnice uzrokuju bol i loše držanje jer dolazi do pritiska na mišiće, ligamente, tetive i kralješke. 

Bol u donjem dijelu leđa 1
Foto: People photo created by Racool_studio – www.freepik.com

Druga stanja

Postoji nekoliko drugih stanja koja mogu uzrokovati bol u donjem dijelu leđa kao što su: 

 • Artritis – upala zglobova
 • Fibromialgija – dugotrajna bol i osjetljivost zglobova, mišića i tetiva
 • Spondilitis – upala zglobova između kralježničnih kostiju
 • Spondiloza – degenerativna bolest koja može uzrokovati gubitak normalne spinalne strukture i funkcije. Iako je glavni uzrok starenje, položaj i brzina razvoja te bolesti ovisi od osobe do osobe. 

Bol u donjem dijelu leđa mogu uzrokovati: trudnoća, endometrioza, ciste na jajnicima i rak. 

Dijagnosticiranje boli u donjem dijelu leđa

Liječnik većinom započinje otkivanjem povijesti bolesti i fizičkim pregledom kako bi otkrio gdje osjećate bol i koliko ona na vas utječe. 

Liječnik može provjeriti vaše reflekse i odgovor na određene podražaje kako bi otkrio utječe li bol u leđima na živce. 

Ako imate kakvih teških simptoma ili neurološke poteškoće liječnik će pratiti vaše stanje nekoliko tjedana prije slanja na daljnja testiranja. 

Simptomi koji zahtijevaju daljnje promatranje uključuju manjak kontrole crijeva, slabost, vrućicu i gubitak težine. 

Ako primijetite te simptome uz bol u donjem dijelu leđa odmah posjetite liječnika. 

Ponekad će vas liječnik poslati na snimanje kako bi provjerio postoje li problemi s kostima, diskom ili s ligamentima i tetivama u leđima. 

Ako liječnik sumnja na problem sa snagom kostiju u leđima može vas poslati na testiranje gustoće kostiju ili slikanje kostiju. 

Bol u donjem dijelu leđa – liječenje

Kućna njega

Metode kućne njege su korisne 72 sata nakon što se javi bol. Ako ne dođe do poboljšanja nakon ta 72 sata onda trebate pozvati liječnika. 

Najprije je važno zaustaviti svaku fizičku aktivnost i staviti led na donja leđa. Led treba koristiti prvih 48-72 sata, a nakon toga se prebaciti na tople obloge. 

Treba izmjenjivati toplo i hladno kako bi se mišići opustili. Najbolja kombinacija unutar 48 sati jest: odmor, led, toplina i podizanje bolnog područja. 

Možete popiti i koji lijek bez recepta za smanjenje bili. 

Ako vas ležanje na leđima boli, onda se okrenite na stranu, a koljena savijte i stavite jastuk između nogu. Ako možete ležati na leđima onda stavite jastuk ili savinuti ručnik ispod bedara kako biste smanjili pritisak na donja leđa. 

Ponekad može pomoći topla kupka ili masaža. 

Medicinski tretman

Bol u donjem dijelu leđa može se javiti uz druge bolesti kao što je istegnuće mišića, slabost i ukliješteni živac. 

Mogući tretmani uključuju lijekove, razne sprave i fizikalnu terapiju prema preporuci liječnika. 

Liječnik može propisati lijekove za opuštanje mišića, protuupalne lijekove, narkotike za bolove, steroide za smanjenje upale i kortikosteroide u injekcijama. 

Moguća je i fizikalna terapija u obliku masaža, istezanja i vježbi snage.

Operacija

U ozbiljnim slučajevima će možda biti potrebna operacija. Operacija je inače zadnja opcija. No, ako dođe do slabljenja mjehura ili neuroloških problema, onda je potrebna hitna operacija. 

Disektomija smanjuje pritisak s korijena živca. Kirurg uklanja mali dio koštanog dijela kralježničnog kanala. 

Foraminotomija je zahvat u kojem se otvara foramen, malena rupa u kralježničnom kalanu gdje izlaze korijeni živaca. 

IDET terapija uključuje uvođenje igle kroz kateter u disk i zagrijavanje tijekom 20 minuta. Tako se podebljava stijenka diska te se smanjuje iritacija živca. 

Nukleoplastika koristi maleni uređaj koji se umeće kroz iglu u disk. Tako se može ukloniti unutarnji sadržaj diska te se smanjuje količina tkiva. 

Radiofrekvencijska ablacija je način korištenja radio valova kako bi se prekinula komunikacija između živaca zagrijavanjem i uništavanjem živaca. 

Spinalna fuzija ojačava kralježnicu i smanjuje bolne pokrete. Operacija uključuje uklanjanje diska između dva ili više kralježaka te spajanje tih kralježaka. 

Laminektomija uključuje uklanjanje lamine kako bi se proširio kralježnični kanal što smanjuje pritisak na živce. 

Kako se riješiti boli u donjem dijelu leđa
Foto: Tree photo created by katemangostar – www.freepik.com

Prevencija boli u donjem dijelu leđa

Postoji nekoliko načina prevencije boli u donjem dijelu leđa. Mnoge tehnike prevencije ujedno pomažu i smanjiti simptome ako vas već bole leđa. 

Prevencija uključuje: 

 • Vježbe za mišiće leđa i abdomena
 • Gubljenje na težini ako ste pretili
 • Pravilno podizanje predmeta savijanjem koljenja i dizanjem iz nogu
 • Pravilno držanje tijela
 • Spavanje na tvrdoj podlozi
 • Sjedenje na kvalitetnoj stolici
 • Izbjegavanje nošenja visokih peta
 • Prestanak pušenja

Ako osjetite bolove u donjem dijelu leđa svakako posjetite liječnika jer on najbolje može otkriti uzrok i preporučiti tretman.