Vrlo često asociramo božićno vrijeme s potrebom da budemo darežljivi i darujemo poklone našim voljenima i prijateljima. To je ujedno i vrijeme kada grupe ljudi ili humanitarne organizacije pomažu potrebitima.

Postalo je dio kulture zaista pokazivati tu djelatnost davanja pogotovo kada se podsjetimo riječi u Djelima apostolskim 20,35: „…Blaženije je davati nego primati.“ Ali što to zapravo znači?

Naravno, svi znamo da davanje ne bi trebalo biti ograničeno samo na Božić. Treba biti dio našeg životnog stila. Ponekad, materijalizam se ispriječi te se počnemo pitati: „A što ja to dobivam kada darujem?“ Kada ne razumijemo što znače riječi u Bibliji da je bolje davati nego primati, zaobilazimo život darežljivosti.

Kada kažemo da slijedimo Isusa, to znači da živimo u ovome svijetu s darežljivim srcem. Ovo su tri načela koje trebamo razumjeti kako bismo razvili naviku darežljivosti.

Davanje je dobrovoljna odluka. Druga poslanica Korinćanima 9,7 kaže: „Neka svatko odluči koliko će dati, ali od srca, a ne teška srca ili na silu, jer Bog voli darovatelje dragovoljna srca.“ Vrlo je važno da budemo iskreni u svom darivanju. Dajemo ne zato što smo na to natjerani ili tražimo priznanje, nego jer želimo da i te druge osobe budu blagoslovljene.

Davanje je privilegija. Bog želi da budemo nositelji blagoslova drugima. Želi da ti i ja budemo prenositelji njegove providnosti.

Davanje je po milosti. Evanđelje po Mateju 10,8 kaže: „Besplatno ste primili, besplatno i dajte.“ Svi smo mi pod Božjim blagoslovom. Sve što imamo je Njegovo i On nam to daje čak i kada ne zaslužujemo, jer to je milost – Božji neprocjenjivi dar. Tada možemo davati besplatno jer smo i primili besplatno.

Evo nekoliko stvari o kojima možete razmišljati: Dajete li radosno? Kako trebate usmjeriti i promijeniti svoje stavove i život kako biste razvili naviku biblijske darežljivosti?

Izvor: Imsoblesseddaily.com; Prijevod: Ida R.